Dodaj do ulubionych

Przepisy ze stron internetowych

IP: *.150.246.94.ip4.artcom.pl 01.03.14, 15:17
Wściekłam się ! większość moich przepisów ze stron wszelkiej maści już nie działa :( Macie jakiś pomysł jak te działające zachować? Poza oczywistym kopiowaniem.

Jest jakieś łatwe i szybkie rozwiązanie?
Obserwuj wątek
    • minor_swing Re: Przepisy ze stron internetowych 01.03.14, 15:51
      są w internecie programy do magazynowania przepisów, musisz poszukać.
      coś mi się w głowie tłucze, że ania_m66 i bene_gesserit pisały o tym kiedyś, ale pewna nie jestem.

a nie pomyślałaś o zwykłym notatniku? możesz też drukować na bieżąco i wpinać do segregatora. :)
      • Gość: z Re: Przepisy ze stron internetowych IP: *.150.246.94.ip4.artcom.pl 01.03.14, 16:24
        No własnie o tyle wersja komputerowa jest lepsza bo nie zajmuje miejsca :)
        Niestety nie mam w kuchni ani skrawka miejsca na ksiązkę kucharską czy segregator.
        Mam mnóstwo gazetek z przepisami i nie zdaje to egzaminu z racji tego ze musze kopać w pudle zeby coś wyszperać :/
        • bene_gesserit Re: Przepisy ze stron internetowych 01.03.14, 21:10
          Składuję w komputerze, nie znalazłam darmowego programu do trzymania przepisów. Trzymam na zapasowym dysku, zeby nei zapychać głównego. Możesz tez np dokupić sobie zewnętrzny dysk i przeznaczyć go tylko na sprawy kuchenne. O tyle to proste, ze mozna korzystać z kompowej wyszukiwarki, zeby coś znaleść (np przekąska+papryka+tuńczyk i gęstwy pięciu tysięcy receptur wyskakują ci tylko te, których akurat potrzeba).
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Przepisy ze stron internetowych 01.03.14, 21:38
      Ja korzystam z darmowego Krecipes, ale to pod linuxa. Miałem wcześniej inny też darmowy, ale już nie pamiętam nazwy.
      • Gość: aqua48 Re: Przepisy ze stron internetowych IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.14, 14:27
        Ja biorę tradycyjny ołówek lub długopis i wpisuję ręcznie do zeszytu. Papierowego. Moim zdaniem to najpewniejszy sposób, choć nieco staroświecki.
        • Gość: x ale za to umiesz nadal pisać, IP: *.unitymediagroup.de 02.03.14, 15:21
          nie tylko klikać!
        • ania_m66 Re: Przepisy ze stron internetowych 02.03.14, 15:42
          sa darmowe aplikacje na smartfony. sa programy platne.
          na komputer, a dokladnie na windowsa jest kilka darmowych, jak sie ma macbooka juz jest z darmowymi gorzej ;)
          najprostsza, acz dosc chalupnicza metoda to skopiowac tresc przepisu i ew zdjecie do worda/neo_/open office i porobic foldery: "zupy", "dania glowne", "desery" itp wg wlasnych kategorii.
          osoby bardziej leniwe uzywaja screen shotow (przewaznie trzeba dwa) i podpisuja zdjecia po czym pakuja do ww folderow :-)
          • jarek_zielona_pietruszka Re: Przepisy ze stron internetowych 02.03.14, 15:52
            ania_m66 napisała:

> najprostsza, acz dosc chalupnicza metoda to skopiowac tresc przepisu i ew zdjec
            > ie do worda/neo_/open office i porobic foldery: "zupy", "dania glowne", "desery
            > " itp wg wlasnych kategorii.

A do każdego dać spis treści i hiperłącze do konkretnego przepisu.
        • mhr2 Re: Przepisy ze stron internetowych 04.03.14, 15:23
          Gość portalu: aqua48 napisał(a):

> Ja biorę tradycyjny ołówek lub długopis i wpisuję ręcznie do zeszytu.

podobno kto pisze duzo pamieta, ja nie pisze i tez "pamietam"znaczy wiem o co chodzi, a znalezc Jakis podobny czy niby podobny to nie widze problemu, bo w koncu kto to wszystko gotuje, a przepisow miliony:)
    • robart76 Re: Przepisy ze stron internetowych 03.03.14, 15:11
      Polecam Evernote, jest darmowe ma wtyczki do większości przeglądarek, zapisuje w formie tekstowej (opcja), trzyma wszystko w chmurze więc archiwum nigdy nie zginie.
      Można dodawać dowolne kategorie i tagi.
      • ania_m66 Re: Przepisy ze stron internetowych 03.03.14, 15:23
        dzieki!
        uzywam b. czesto od 2 lat evernote na s3 i nie pomyslalam, zeby zainstalowac aplikacje (bezplatna) na macbooku. wlasnie sciagam :)

robart76 napisał:

> Polecam Evernote, jest darmowe ma wtyczki do większości przeglądarek, zapisuje
        > w formie tekstowej (opcja), trzyma wszystko w chmurze więc archiwum nigdy nie z
        > ginie.
        > Można dodawać dowolne kategorie i tagi.
        • robart76 Re: Przepisy ze stron internetowych 03.03.14, 15:26
          Zainstaluj sobie jeszcze wtyczkę do przeglądarki. Bardzo fajnie działa z safari. Jeden klik i masz zapisane w wybranym przez siebie w formacie.
          • ania_m66 Re: Przepisy ze stron internetowych 03.03.14, 15:40
            nie uzywam safari. wole chrome. zaraz poszukam czy cos sie na nia znajdzie :)
    • szarsz Re: Przepisy ze stron internetowych 03.03.14, 15:47
      Ja lokalnie używam outcooka. Jest darmowy, działa pod windą, pliki zapisuje w postaci xmlów.
    • thiessa Re: Przepisy ze stron internetowych 04.03.14, 06:33
      Kopiuje do worda i tyle. Jak czegos szukam to ctrl+f i juz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka