Dodaj do ulubionych

ponawiam pytanie o najlepsze kiełbaski do hotdogów

28.03.14, 16:30
i nie rozumiem czemu przez jakiś wege trolli cały mój wątek wyleciał
Obserwuj wątek
    • Gość: rfdsgsw Re: ponawiam pytanie o najlepsze kiełbaski do hot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.14, 16:43
      Ikeowskie?
      Berlinki?
    • quba Re: ponawiam pytanie o najlepsze kiełbaski do hot 28.03.14, 17:08
      franfurterki lub cienkie białe kiełbaski firmy POLIWCZAK z Mysłowic. pycha!!!
    • minor_swing Re: ponawiam pytanie o najlepsze kiełbaski do hot 28.03.14, 18:33
      ktoś klikał na kosz i dyżurny siedzący przy koszu wywalił. nie wiem dlaczego.
      zawsze możesz pisać na forum@agora.pl
      pozdrawiam
      • Gość: kot Ty przestań się tłumaczyć. Od tego jest IP: *.foodessentials.com 28.03.14, 23:15
        Forum o Forum i Forum o Moderacji. Zacznij DZIAŁAĆ a nie chrzanić i usprawiedliwiać swoje czy czyjeś decyzje. Ponownie - Nie nadajesz się.
        • beata_ Kocie, a może... 29.03.14, 02:00
          ... zgłoś się na moderatora/opiekuna społecznego jakiegokolwiek forum i zacznij DZIAŁAĆ?

Zobacz jak to wygląda w praktyce i wtedy się dopiero wypowiadaj - z własnego doświadczenia. Zobaczysz co (i czy) możesz zdecydować i jak możesz wpłynąć na decyzje administracji portalu...

Ciekawe czy w opinii mało zorientowanych lub uprzedzonych użytkowników będziesz się nadawać do funkcji moderatora czy nie.

Gość portalu: kot napisał(a):

> Forum o Forum i Forum o Moderacji. Zacznij DZIAŁAĆ a nie chrzanić i usprawiedliwiać
          > swoje czy czyjeś decyzje. Ponownie - Nie nadajesz się.
    • Gość: mam_monka Re: ponawiam pytanie o najlepsze kiełbaski do hot IP: *.play-internet.pl 28.03.14, 18:54
      Zdecydowanie polecam surowe frankfurterki. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie rzadko można je kupić. Są dosyć drogawe - około 26 zł/kg i pewnie dlatego pokazują się tylko przed weekendem. Producenta nie podam, bo nie pamiętam. Ja kupuję w sklepach Spar lub w Roll, dostepne są też w dużych sklepach Społem.
      Podrzuć przepis:) Robisz na gotowych bułkach, czy robisz sama?
    • beata_ Re: ponawiam pytanie o najlepsze kiełbaski do hot 28.03.14, 19:13
      Parówki Łukowskie - najbardziej (jak dla mnie) "parówkowe" ze wszystkich - lepsze od Berlinek.
      Zasięg zapewne ograniczony terytorialnie, no i nie uświadczysz ich w żadnym większym sklepie raczej. Ja kupuję w małym sklepiku wędliniarskim na tzw. "targu" (woj. mazowieckie, okolice Warszawy).
      Kiedyś dobre parówki były "u Wilczka" - dość znany w swoim czasie biznesmen z początków naszego "kapitalizmu" :-) Jak jest teraz - nie wiem, nawet nie wiem czy jego firma jeszcze istnieje...
    • hester83 Re: ponawiam pytanie o najlepsze kiełbaski do hot 28.03.14, 19:35
      Polecam białe cienkie kiełbaski.
      Generalnie jesteśmy w domu wszyscy miłośnikami hot dogów ale w wersji wypasionej.
      Piekę więc domowe pszenno-żytnie bułki, do tego wspomniane białe cienkie kiełbaski, surówka z białej kapusty, rzodkiewki i szczypiorku z czosnkowym winegretem i np. sos musztardowo-miodowy.
      • quba Re: ponawiam pytanie o najlepsze kiełbaski do hot 29.03.14, 00:58
        o superowy przepis, bo za parówkami, jako takimi nie przepadam, a tu na pewno wyjdzie smaczne, ba przepyszne!
        :)
    • kuchniazone dzięki !! 28.03.14, 20:32
      jest u mnie w mieście Społem, zajrzę jutro, niestety bułek nie będziemy piec, nie będziemy mieć na to jutro czasu i szczerze mówiąc szukałyśmy z siostrą czegoś na szybko, lekko zapychającego ale też dobrego
      miłego weekendu :)
      • Gość: mam_monka Re: dzięki !! IP: *.play-internet.pl 28.03.14, 20:42
        I wzajemnie miłego weekendu życzę! W dobrym towarzystwie i podła kiełbasa smakuje:)
        Kude, chyba dam sobie to w sygnaturę:P
        • kuchniazone Re: dzięki !! 28.03.14, 21:03
          koniecznie :))
      • squirk Re: dzięki !! 28.03.14, 22:01
        kuchniazone napisała:

> jest u mnie w mieście Społem, zajrzę jutro, niestety bułek nie będziemy piec, n
        > ie będziemy mieć na to jutro czasu i szczerze mówiąc szukałyśmy z siostrą czego
        > ś na szybko, lekko zapychającego ale też dobrego

Polecam coś co sama zawsze miałam w zapasie na awaryjną przekąskę dla męża, głodnego gościa który wpadł na momenty i się zasiedział itd - bułki do hotdogów (są też do hamburgerów, 2 rozmiary) firmy Schulstad - miękkie, łatwo podgrzać, rozmiar w sam raz do standardowych parówek.
        :-)
        • squirk Re: dzięki !! 28.03.14, 22:04
          squirk napisała:

> kuchniazone napisała:
          >
          > > jest u mnie w mieście Społem, zajrzę jutro, niestety bułek nie będziemy p
          > iec, n
          > > ie będziemy mieć na to jutro czasu i szczerze mówiąc szukałyśmy z siostrą
          > czego
          > > ś na szybko, lekko zapychającego ale też dobrego
          >
          > Polecam coś co sama zawsze miałam w zapasie na awaryjną przekąskę dla męża, gło
          > dnego gościa który wpadł na momenty

Na jeden moment, choć w sumie, jak już tak siedział i mówił i mówił robiło się czasem tych momentów całkiem sporo, jedna sąsiadka wpadła oddać książkę, zajęło jej to 5 h, oczywiście hotdoga dostała ;-)
          • Gość: mam_monka Re: dzięki !! IP: *.play-internet.pl 28.03.14, 22:44
            Myślę, że o to chodzi w tym naszym pichceniu:) Czasem coś się uda niesamowicie, innym razem tak nie do końca, czasami kompletna porażka. Ale fajnie pobawić się w kuchni. Nie? Był kiedyś watek o kuchennych porażkach. Możemy stworzyć nowy? A osobny o absolutnych faworytach - daniach które weszły na stałe do naszego menu.
            Ps. Do "starych" forumowiczów: wiecie o tym, że Serwusowa będzie gotowała dla trojga?! :)
        • beata_ Squirk, ... 28.03.14, 23:00
          ... - jak Cię lubię, to popisałaś trochę bez sensu w ostatnich dwóch postach. :-)
          Nooo, chyba że w międzyczasie jakiś spam wyleciał...

Tak czy owak piszesz o bułkach, a pytanie było o "najlepsze kiełbaski do hotdogów"
          • squirk Re: Squirk, ... 28.03.14, 23:08
            beata_ napisała:

> ... - jak Cię lubię, to popisałaś trochę bez sensu w ostatnich dwóch postach. :
            > -)
            > Nooo, chyba że w międzyczasie jakiś spam wyleciał...
            >
            > Tak czy owak piszesz o bułkach, a pytanie było o "najlepsze kiełbaski do
            > hotdogów"

Beatko, kuchniazone napisała "niestety bułek nie będziemy piec, nie będziemy mieć na to jutro czasu i szczerze mówiąc szukałyśmy z siostrą czegoś na szybko" - i w tej kwestii pomogłam jak mogłam podając przykład gotowych bułek do szybkiego odgrzania, są naprawdę niezłe w sytuacji kiedy hotdog ma być sycącą błyskawiczną przekąską a nie małym arcydziełem :-)
            • beata_ Tak czy owak, pytanie było głównie o ... 28.03.14, 23:20
              ... "wkład" do hotdoga :-)
              Może się bezpodstawnie czepiam, ale...
              • squirk Re: Tak czy owak, pytanie było głównie o ... 28.03.14, 23:23
                beata_ napisała:

> ... "wkład" do hotdoga :-)
                > Może się bezpodstawnie czepiam, ale...

Gdyby autorka wątku nie wspomniała o bułkach i szukaniu "hotdogów na szybko" nawet bym nie pisnęła ;-)
                • beata_ Re: Tak czy owak, pytanie było głównie o ... 28.03.14, 23:53
                  squirk napisała:

> Gdyby autorka wątku nie wspomniała o bułkach i szukaniu "hotdogów na szybko"
                  > nawet bym nie pisnęła ;-)

No dobra, ale i tak podstawowe pytanie Kuchniazone było o kiełbaski do hotdogów, nie? :-)
              • mam_monka Re: Tak czy owak, pytanie było głównie o ... 28.03.14, 23:26
                Zdecydowanie się czepiasz, jak sama zresztą zauważyłaś:)
                • beata_ Re: Tak czy owak, pytanie było głównie o ... 28.03.14, 23:54
                  mam_monka napisała:

> Zdecydowanie się czepiasz, jak sama zresztą zauważyłaś:)

Zdecydowanie nie do końca się tak czepiam. :-)
    • pinkink3 amerykanski hot dog 29.03.14, 04:41
      Jesli pytanie byloby o najlepsze kielbaski do bulki odpowiedzi moga pasc rozmaite, lacznie z biala kielbasa i frankfuterkami.
      Jednak na pytanie jakie kielbaski do HOT DOGA to sprawa juz jest niejako przesadzona, bo jest to zblizone do cienkiej , dosc zbitej parowki - najczesciej wolowej, ale tez z kurczaka, indyka i chyba wieprzowe tez. Nazywaja sie 'franks' ale to nie sa frankfuterki , niestety. Gotuje sie je lub grilluje.
      Klasyk to kielbaski Ballpark i zwykle buly tej samej firmy.

Ida z zolta musztarda i tzw. pickle relish, czyli marynowanym na slodko i pokrojonym drobno ogorkiem.
      Bulka tez lekko slodkawa.
      Od siebie powiem, ze polskie kielbaski bija na glowe wszystkie amerykanskie, wiec nie ma co sobie zawracac glowe hot dogiem.

Polska pyszna bulka i polska kielbasa to jest to! Niekoniecznie jedno w drugim. Lepsze obok.;))
      Smacznego.

• jackk3 Re: amerykanski hot dog 29.03.14, 17:02
        Wszystko zalezy gdzie i kiedy. Dla mnie ogolnie polskie kielbasy ktore sie griluje sa zbyt suche i takie sobie. Sa choc chlubne wyjatki. Jak sie kupuje w US hot-doga za 2-3$ (to tak jak w PL 2 zlote albo mniej) to czego chcesz? A tak nawiasem mowiac to najlepsze maja Niemcy i polskie sie do nich nawet nie umywaja.
        • pinkink3 hot dog 29.03.14, 18:19
          Pozwole sobie miec inne zdanie na temat polskich wedlin.
          I na temat niemieckich.
          Pytanie bylo o kielbaske do hot doga. Jest to kielbasa w typie twardszej parowki i jako taka nie budzi mojego entuzjazmu bo znam smak lepszych wedlin. A Amerykanie - niekoniecznie.

O ile pamietam mieszkasz w Kanadzie i tam hot dog moze nie jest traktowany jako tradycja narodowa i odpowiednio wielbiony. Poza tym Kanadyjczycy maja inne tradycje zywieniowe, a wzgledem wedlin - bardziej europejskie. 'Canadian Bacon'jest moim ulubionym, np. bo jest niczym innym tylko wedzona poledwica wieprz. zapamietana z Polski.
          I PRAWIE tak samo dobry.

• jackk3 Re: hot dog 29.03.14, 19:14
            Ale pytanie bylo o 'hot doga' a taki klasyczny nie istnieje w PL. Jasne ze mamy tez takie jak w USA sa dostepne wszedzie (nawet w 7/11) I b. tanie. Tylko tego swinstwa nikt nie je no chyba ze jest cholernie glodny (zdarza sie). Od wielu lat zaopatruje sie od czasu do czasu wlasnie w sklepie 'niemieckim' wlasnie dlatego ze maja swietne szynki i podobne I jeszcze inne pare dobrych rzeczy. Po kielbasy czy kabanosa wiadomo ze do polskiego sklepu (szynki kiepskie). No i sa jeszcze Wlosi z ich slynnym prosciutto di Parma I innymi przysmakami. Natomiast na BBQ czy hot doga to tylko niemieckie parowy czy kielbasy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka