Gość: bajeczka04 IP: *.303.krakow.pl 19.08.04, 17:31 Jak robi się placki z cukini? Proszę o dokładny przepis. :-) bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aneta Re: placki z cukini IP: 81.15.254.* 19.08.04, 17:46 Oj placki z cukini są chyba takie tłuste, bo dużo tłuszczu naciągają. Gdzieś kiedyś jadłam. Ja wolę kotleciki, tak jak schabowe panieruję w jajku i bułce tartej. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: placki z cukini 19.08.04, 17:49 Ja robię podobnie do ziemniaczanych, czyli tak: obraną cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach, odsączam z wody, mieszam z jajkiem (1 jajko na około 1 kg cukinii), dodaję sól, pieprz, startą na tarce o drobnych oczkach cebulę i mąkę pszenną - tyle, żeby ciasto nie było rzadkie. Na patelnię wlać olej (powinno go być co najmniej 0.5 cm warstwa), mocno rozgrzać i nakładać ciasto łyżką. Smażyć z obydwu stron. Można podawać z naturalnym jogurtem, do którego wsieka się czosnek i dużo świeżych ziół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: placki z cukini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 16:39 Ja robie jak placki ziemniaczane tylko dodaje cukinie. Jeżeli nie wycisnie sie cukini z soku i nie dida kilku ziemniaczków to wyjdzie plajda na patelni, ktorej nawet nie bedzie mozna przerzucic na druga strone. Uwielbiam placki z cukini mniam Odpowiedz Link Zgłoś
matania Re: placki z cukini 20.08.04, 18:07 a ja robię z ciatem naleśnikowym+szczypiorek+koperek+starta na tarce i odciśnieta z soku cukinia,świetnie do tego pasują tzatziki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: placki z cukini IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 20.08.04, 18:16 robię tak jak Hania, dodam tylko, iż zauważyłam, że najlepiej wychodzą z dużych cukinii, takich które do niczego innego już się nie nadają i które trzeba obrać i wypestkować przed starciem. Nie trzeba wtedy dodawać żadnych ziemniaczków i nie robi się paciaja. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: placki z cukini 20.08.04, 23:08 Właśnie, mam takie same obserwacje - do wszystkiego innego najlepsze są młode cukinie, ale na placki lepsze te wyrośnięte, wtedy ziemniaki nie są konieczne. Jak mam pod ręką to dodaję jeszcze kawałek kalarepki, też startej na grubych oczkach, trochę inny smaczek wychodzi. A placki spożywamy najchętniej z twarożkiem popijając zimnym mlekiem - to hit cukiniowego sezonu :) Pozdrawiam MS Odpowiedz Link Zgłoś