Gość: dorcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 17:37 Jak zrobić najlepsze ze śliwkami?????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: becia Re: knedle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 17:45 jestem w temacie więc podzielę sie przepisem: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 jajka, 25 dag mąki, śliwki, sól ziemnaki obrane i ugotowane zemleć w maszynce lub przecisnać przez praskę. ziemnaki wymieszać z surowymi jajkami, a następnie dodać mąkę i szybka przygotować ciasto. umyte, bez pestek śliwki zawijać w placuszki ciasta. uformowane knedle od razu wkładac do gotowania do dużej ilości osolonej wody. uwaga: moja mama w każdą śliwkę wsypuje łyżeczkę cukru ja podaję na gorąco z bita śmietaną z cynamonem śliwki mi w tym roku obrodziły więc knedle mamy od 3 tygodni co 2 dni i mamy już naprawde dosyć... smacznego!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: becia Re: knedle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 17:49 a z powyższego przepisu wychodzi ok. 30 knedelków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorcia Re: knedle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 18:03 dzięki becia. a może wpadniesz z knedlikami jak już ci się przejadły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: becia Re: knedle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 18:07 knedli akurat dzisiaj nie robiliśmy, za to mam kompot, pół spiżarni powideł, ciasto i kilka wiader surowych, więc jeśli masz ochotę to wpadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorcia Re: knedle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 18:12 dziękuję za zaproszenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: knedle 19.08.04, 18:20 Knedle robię podobnie, ale mąkę dodaję ziemniaczaną z dwiema - trzema łyżkami pszennej. Odpowiedz Link Zgłoś