sushi69 10.04.14, 09:17 Jakich dodatków uzywacie? Śledź, cebula, olej - jaki? Liść laurowy, plasterek -dwa cytryny... co jeszcze? Może pieprz cały, jakaś papryczka chili... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmagi Re: Śledź w oleju 10.04.14, 09:51 a moze tak rozjerzeć sie po forum? forum.gazeta.pl/forum/w,77,119026767,119026767,Jak_zrobic_dobre_sledzie_.html "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnkaKw Re: Śledź w oleju IP: *.ennet.pl 10.04.14, 13:03 Ja dodaję odrobinę cynamonu. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Śledź w oleju 10.04.14, 13:13 Ja dodaję marynaty i pomidory suszone, lubię też śledzia tradycyjnie przykrytego tartym jabłkiem i cebulą oraz odrobiną majonezu. Odpowiedz Link Zgłoś
posenerka Re: Śledź w oleju 10.04.14, 13:30 U mnie zamiast majonezu kwaśna śmietana - taki smak dzieciństwa postnych śledzi. Przy czym lubiłam sos a samych śledzi nie. Śledzie lubię od niedawna i jak na razie wygrywają takie w oleju (rzepakowym) z cytryną, oliwkami (czarne i zielone), kaparami i płatkami suszonej chilli, do tego trochę zieleniny, co akurat mam: kolendra, pietruszka, szczypiorek, czosnek niedźwiedzi. Do tego grubo mielony pieprz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki202 Re: Śledź w oleju IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.14, 16:24 A właśnie zrobiłam. Dużo cebuli, imbir, ziele, gorczyca, ostra papryka, pieprz, czosnek. Zwykły olej. Będzie na ostro. W innej wersji zamiast imbiru, czosnku i papryki cynamon i odrobina cukru. A w ogóle moim zdaniem, można kombinować do upadłego. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Śledź w oleju 10.04.14, 14:15 olej slonecznikowy pieprz, ziele ang lisc laurowy rodzynki czasami papryczka chili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: Śledź w oleju IP: *.gdynia.mm.pl 10.04.14, 15:18 Śledź przekładany warstwami posiekanego czosnku i kolendry (natki) doprawiony solą i białym pieprzem, zalany oliwą lub olejem rzepakowym. Proste, ma "wygląd" i bardzo smaczne. Czosnku i kolendry nie żałuj. Może być zamiast kolendry bazylia albo natka pietruszki, ale nie razem. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Śledź w oleju 10.04.14, 15:37 natke pietruszki "widze" w takim zestawie, nawet i kolendre, ale czy bazylia przy sledziu nie zniknie? wyobrazam sobie, ze daje to posmak pesto - do bialych ryb wysmienity smaczek wyprobuje na solonym dorszu - moj podagrowy zamiennik sledzia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: Śledź w oleju IP: *.gdynia.mm.pl 10.04.14, 20:37 Przy dobrze wymoczonym a ja mocze naprawdę solidnie, dla większości osób on już nie jest słony, bazylia nie znika. Wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: Śledź w oleju 10.04.14, 16:04 Do śledzi w olejy, z ziół dodaję cząber. Poza tym wspaniałe są śledzie w oleju z żurawiną, cebulą i sokiem z cytryny. Przepis jest z tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Śledź w oleju 10.04.14, 17:12 dodaje jeszcze ogorek kiszony i olej slonecznikowy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x przełóż filety na przemian warstwą pokrojonej IP: *.unitymediagroup.de 15.04.14, 12:09 papryki marynowanej i grzybami marynowanymi. Do tego jest obowiązkowo wódka na zimno ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sushi69 Re: przełóż filety na przemian warstwą pokrojonej IP: *.edata.net.pl 18.04.14, 10:31 Wódka... o tym nie pomyslałem. Wszak śledzik lubi pływać. Zastanawiam się czy grzybek marnowany lub/i papryka bedzie miała wpływ na smak śledzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x pozostanie śledziem w oleju o posmaku IP: *.unitymediagroup.de 18.04.14, 10:50 lekko marynowanym, nie będzie taki olejowo mdły ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 rozczarowanie 18.04.14, 20:43 Niedawno jadlam marynowanego sledzia w oleju z cebulka. Jako wielbicielka klasycznego sledzia - nie polecam. A tak sie napalilam...co za pech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robotkuchenny Re: Śledź w oleju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.14, 17:19 Olej lniany, cebulka, śledzie, gotowana marchewka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sushi żurawina & cytryna IP: *.edata.net.pl 21.04.14, 09:33 póki co wygrywa żurawina z sokiem z cytryny ! Rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś