Dodaj do ulubionych

Pieczenie chleba,bułek-problem

IP: *.static.chello.pl 17.05.14, 07:54
Zawzięłam się, najpierw były bagietki,teraz bułki i zawsze teb sam problem. Choćby nie wiem jak długo miętosiła ciasto zawsze jest w konsystencji błotka, podsypywanie mąką nie pomaga :( oglądałam już filmiki i tam czary mary już jest w miarę zwarte ciasto . Jaki robię błąd ?
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: Pieczenie chleba,bułek-problem IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.05.14, 09:47
      idz do piekarni po co się męczyć!
      • hazo Re: Pieczenie chleba,bułek-problem 17.05.14, 09:59
        Spróbuj wyrabiać ciasto metodą Bartineta:
        www.youtube.com/watch?v=PvdtUR-XTG0
    • budzik11 Re: Pieczenie chleba,bułek-problem 17.05.14, 13:57
      Wyrabiasz ciasto, zostawiasz do wyrośnięcia i po wyrośnięciu ciasto ma już odpowiednią konsystencję, dopiero wtedy formuje się ciasto.
    • Gość: jagoda Re: Pieczenie chleba,bułek-problem IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.14, 17:06
      jakiś przepis? ciężko doradzić jak nie zna się przepisu, przypuszczam, że problem może tkwić w proporcjach
      • yolka Re: Pieczenie chleba,bułek-problem 19.05.14, 18:07
        piekę chleb już od dłuższego czasu I większość z nich ma taka konsystencję o jakiej piszesz, I tych chlebów się nie wyrabia ręcznie podsypując mąką. Luźne ciasto odstawia się do wyrośnięcia, potem miesza, przekłada do foremki, wyrasta jeszcze troche I do piekarnika
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Pieczenie chleba,bułek-problem 19.05.14, 18:26
      Ważne też jest z jakiej mąki robisz ciasto, a dokładniej z jakiej pszenicy ta mąka powstała.
      • mama_wojtka Re: Pieczenie chleba,bułek-problem 20.05.14, 07:59
        Domyslam się, że chodzi Ci o bułki pszenne. Myślę, że mąka użyta do ciasta ma zbyt mało glutenu. Kup taką co ma ok 12 g glutenu (białka) czyli wysokoglutenową (niekiedy nazywaną "mocną").
        • Gość: Greglis Re: Pieczenie chleba,bułek-problem IP: *.static.chello.pl 20.05.14, 08:35
          Używałam mąki typ 550, może faktycznie niepotrzebńie się męczę z wyrabianiem " mokrego" ciasta. W sieci jest całe mnóstwo przepisów na pieczywo ale może macie jakieś sprawdzone , dobre przepisy z których zawsze wszystko wychodzi :)
          • yolka Re: Pieczenie chleba,bułek-problem 20.05.14, 11:12
            a co chcialabys upiec chleb czy bulki ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka