makonda 21.08.04, 23:16 Nawet nie wiem, czy dobrze napisałam nazwę. Jakieś przetwory lub podobne. Słyszałam, że jest pyszny dżem, ale nie z samej aronii. Poproszę o jakieś przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emka_1 dlaczego 22.08.04, 00:14 nie z samej? przemrozić a potem smażyć jak inne dżemy czy konfitury. jeśli kto nie lubi cierpkiego smaku aronii może dodać jakieś słodkie owoce, albo mdłe jak np. mirabelki czy jabłka. no i raczej nie używać cukrów żelujących czy żelfixów tylko smażyć klasycznie w zwykłym cukrze, choć dłużej to trwa. z aronii można sok, galaretki (trzeba dodać pektyn z porzeczek albo jabłek) no i nalewkę w pięknie krwistym kolorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: dlaczego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 00:24 Z samej jest sredni. Za to gdy doda sie gruszek i wisni, staje sie pyszny. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: dlaczego 22.08.04, 00:47 kwestia upodobań:) gruszka z lekkiego syropu osobno :) wiśnie wściekle słodkie są:( Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: dlaczego 22.08.04, 00:49 noooo, aronia rewelacyjny smak własny posiada, tylko faktycznie trzeba amatora zaprzyjaźniona jednostka robi dżemy i soki z aronii solo, bardzo dobre wychodzą, chyba jeszcze jakąś nalewkę, ale nie pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
makonda Re: Coś dobrego z aronii 22.08.04, 17:42 Dziękuję za propozycje. Poproszę o proporcje tych owoców w stosunku do aronii. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Coś dobrego z aronii 22.08.04, 19:10 to raczej powinnaś sama ustalić:) zrób próbę z małą ilością i sprawdź co ci smakuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktys Re: Coś dobrego z aronii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.04, 19:46 ja robię dżem aroniowo jabłkowy. Proporcji nie zachowuję. gotuję oba dżemy oddzielnie i potem łączę. Aronię dobrze jest przemrozić w zamrażarce jest wtedy mniej cierpka. Robię tez aronię z gtuszką do mięsa Odpowiedz Link Zgłoś
makonda Re: Coś dobrego z aronii 23.08.04, 14:58 Dziękuję Wam serdecznie za pomoc. Właśnie dzwoniła teściowa, że dzisiaj przyniesie mi całe wiadro aroni. Może macie jeszcze jakieś pomysły? A jak się robi z gruszkami do mięsa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Coś dobrego z aronii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 23:48 nie wiem jak z gruszkami do mięsa, w sobote piłam pyszną nalewkę z aronii na spirytusie, doprawianą cynamonem i gożdzikami, bomba, nie znam proporcji, myślę że dużo cukru, do wiśni dają 1/1 Odpowiedz Link Zgłoś
paneek Re: Coś dobrego z aronii 24.08.04, 15:49 z aronii mozna zrobic pyszna aroniówke (napoj alkoholowy hehe). Odpowiedz Link Zgłoś
makonda Re: Coś dobrego z aronii 24.08.04, 22:01 Ale jak ją zrobić? jakieś proporcje? Odpowiedz Link Zgłoś
chopinnn Re: Coś dobrego z aronii 24.08.04, 23:53 w domu mieszją to z innymi owocami propracje jak popadnie, ale ja lubię robioną jak normalne komppoty ze słoika a najlepsze są potem te owoce z duża ilością cukru - a krzak się ugina w tym roku... Odpowiedz Link Zgłoś