Gość: jasmina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.04, 20:09 Proszę czy możecie mi pomóc. Mąż marzy o pieczonym indyku. Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Czym można go nadziać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: waleria Re: Jak piecze się indyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 20:34 kuchnia.verusinter.net/rodzaj.php?RODZAJ=13 ..moze na poczatek zaczac od pieczonej piersi z indyka? a jesli juz caly to na 1 kg miesa liczy sie 30-40 minut pieczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: Jak piecze się indyka IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 23.08.04, 01:28 Ja tylko wiem, jak się NIE PIECZE. Z uroczego filmu "Pieces of April", wkrótce na kasetach :)) (Bohaterka robi to pierwszy raz, i w trakcie psuje jej się piekarnik) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 ooo 23.08.04, 01:34 ogromny indyk i zepsuty piekarnik, to widziałam, ale zupełnie nie kojarzę tytułu filmu:( z pewnością nie pieces of april:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: ooo IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 23.08.04, 01:54 Wychodzi na to, że motyw oklepany, bo "Pieces of April" na pewno, właśnie tłumaczę (indyk siedzi teraz w piekarniku u drugiego z kolei sąsiada), nie wiem, jaki tytuł nada temu dystrybutor - może się dowiemy na English Only, w wątku o błędach tłumaczy... Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: ooo 23.08.04, 02:10 hmmm:( motyw zapewne popularny. a nie zapomniała przypadkiem czegoś z farszem zrobić? te kolejne piekarniki też widziałam:( ale mam sklerozę gigant i możliwe, że mieszają mi sie różne filmy :) może jak sie obudzę, to sobie przypomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Jak piecze się indyka 23.08.04, 01:37 nadziać można różnymi nadzionkami, najpopularniejsze to podroby własne indyka. piecze się jak każdy drób, ważne, żeby przed pieczeniem wyszarpać wiązadła z nóg. do tego potrzebna maszynka albo obcęgi :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johanna Re: Jak piecze się indyka IP: 5.5R5D* / *.amgen.com 23.08.04, 11:57 Licz 45 do 60 min pieczenia na kazdy kilogram ptaka. Ja wstawiam indyka do bardzo goracego piekarnika (230°C) i natychmiast redukuje temperature do 175°C. Przed wstawieniem indyka do piekarnika przykrywam go sciereczka nasaczona roztopionym maslem wymieszanym z bezsmakowym olejem. W ten sposob mieso nie wysycha. Potem zdejmuje sciereczke i wtedy skorka sie zarumienia. Nadzienie robie z szalwia i jablkami. Pamietaj zeby nadzienie wlozyc tez pod skore szyi. Czasami tez wkladam listki szalwi wymieszane z maslem pod skore na piersiach. Nie bawie sie w wyciaganie sciegien bo mieso kroje tak jak szynke od kosci. Resztki miesa wykorzystuje do salatek. Indyka podaje z sos cranberry domowego wyrobu. Polskie borowki tez sa wysmienite jako dodatek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znudzona Re: Jak piecze się indyka IP: 213.17.230.* 23.08.04, 12:41 A mnie się znudziło szarpanie z całym indykiem. Wywaliłam z kuchni piekarnik i zastąpiłam go dużą mikrofalówką z termoobiegiem. Tym samym skreśliłam całkowicie możliwość szarpania się z wielkim ptakiem. Odkąd mogę kupić osobno pierś i osobno podudzia mam ten sam efekt smakowy, ale wysiłek nie ten sam. Obsmażam mięsko na patelni, albo od razu daję wyższą temp. termoobiegu (bez mikrofali oczywiście) na pierwsze 15 min. po czym zmniejszam i po jakimś czasie gotowe. Podudzia piecząc się zapewniają piersi i sosikowi, który się wytwarza smak jakby całego indyka. Upieczona porcja może być większa albo mniejsza. I po kłopocie. Odpowiedz Link Zgłoś