Dodaj do ulubionych

sos warzywny z mięsem mielonym

07.06.14, 16:16
Takie w typie ragu bolonskiego.
Ale niekoniecznie jak ono.
Macie jakies pomysły na wersje takiego sosu? Niekoniecznie z pomidorami?
Byleby warzyw było duzo, bo to mój sposób by je "przepchnąć" osobie, która ma zalecenie ich zjadania, a nie chce ich jeść :>
Obserwuj wątek
    • beata_ Re: sos warzywny z mięsem mielonym 07.06.14, 16:44
      momas napisała:

> Takie w typie ragu bolonskiego.
      > Ale niekoniecznie jak ono.
      > Macie jakies pomysły na wersje takiego sosu? Niekoniecznie z pomidorami?
      > Byleby warzyw było duzo, bo to mój sposób by je "przepchnąć" osobie, która ma z
      > alecenie ich zjadania, a nie chce ich jeść :>

A nie można po prostu dać więcej warzyw?
      Udusić/przesmażyć/ugotować i ewentualni zmiksować przed dodaniem mięsa?
    • maalgoshka Re: sos warzywny z mięsem mielonym 07.06.14, 20:14
      A moze po prostu ragu bolonskie z podwojna iloscia warzyw w soffritto (cebula, seler, marchewka) plus dynia? Ostatnio jadlam u kolezanki, dyni nie czuc, wprowadza tylko element slodyczy. A, kolezanka jeszcze garsc groszku dodala. Ja mam taki przepis:

30 g masła
      2 łyżki oliwy
      2 drobno pokrojone cebule
      1 drobno posiekana marchewka
      2 łodygi drobno posiekanego selera
      1 ząbek drobno posiekanego czosnku
      150 g dyni pokrojonej w drobna kostke
      1 listek laurowy
      500 g mielonej wołowiny
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      150 ml czerwonego wytrawnego wina
      150 ml mleka
      sól, świeżo zmielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa
      Na beszamel:

75 g masła
      4 1/2 łyżki mąki
      750 ml mleka
      sól, świeżo zmielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa
      Najpierw sos bolognese. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i dodaj cebulę, czosnek, marchewkę i seler. Usmaż warzywa na małym ogniu przez około 10 minut aż staną się miękkie i zaczną ładnie pachnieć. Dodaj dynię i przesmaż jeszcze ze 3 minuty.

Dodaj mięso i obsmaż je aż zmieni kolor na brązowy od czasu do czasu mieszając.

Zwiększ nieco ogień, dodaj koncentrat i przesmaż ok. 1 minutę.

Dodaj wino, doprowadź do wrzenia i przesmaż kilka minut aż prawie zupełnie wchłonie się w mięso często mieszając.

Gotuj około 2 godzin pod lekko uchyloną pokrywką od czasu do czasu mieszając i podlewając mlekiem.

Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
      • Gość: klik Tyle, że sezon na dynię zaczyna się w lipcu ale IP: *.gdynia.mm.pl 07.06.14, 20:56
        w handlu raczej obecna jeszcze nie będzie.
    • bene_gesserit Re: sos warzywny z mięsem mielonym 07.06.14, 20:57
      Np leniwa wersja pulpecików w sosie marchewkowo-ogórkowym, która swego czasu była bardzo popularna na forum - zamiast pulpecików podsmazasz mielone, dodajesz warzywa, dusisz. W wesji z koperkiem i czosnkiem koniecznie.
      Oprócz tego oczywiście curry i wszelkiego rodzaju kaszotta (zwłaszcza z kuskusem - duszone warzywa z mięsem w sporszej ilości esencjonalnego sosu zasypujesz kuskusem, przykrywasz na parę minut i podajesz. Albo z gryczaną - np mięso, ogóki kiszone, wiórki oscypka, pieczona papryka).

Generalnie jeśli brak ci pomysłu, najłatwiej chyba inspirować się kuchniami poszczególnych krajów (po grecku/włosku/hiszpańsku/rosyjsku/szwedzku itd itd - możesz oblecieć w ten sposób całą Europę, a potem np Azję:)
    • bene_gesserit Re: sos warzywny z mięsem mielonym 07.06.14, 21:33
      A, możesz też robić coś w rodzaju klopsa, w którym mieszasz mięso i warzywa (też owoce, np jabłka) - zamiast wędliny do kanapki na zimno albo na ciepło, na obiad. Np z jabłkami, porem i koperkiem albo bazylią, oliwkami i tartą marchewką. Do tego może być jeszcze sos warzywny (pomidorowy, paprykowy, jogurtowy z ogórkiem i natką np).
      • sznupkowie Re: sos warzywny z mięsem mielonym 08.06.14, 11:37
        pytałaś o szpinak - to może cos na śródziemnomordką nutę -

zamiast kurczaka dodajesz mielone mięso - zresztą następnym razem tak zrobię , bo będzie idealnie pasowało do moich kasz:)

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,151386923.html
        • momas Re: sos warzywny z mięsem mielonym 08.06.14, 11:49
          o, to będzie dobre.
          mam skladniki wiec dzisiaj spróbuje zrobic.

wlasnie o takie do kasz i makaronów mi chodzilo. Bo makaron i kasze to opiekun ugotuje, bez przesady, ale nie chcę go obciązac dluzszym gotowaniem....
    • momas Re: sos warzywny z mięsem mielonym 07.06.14, 21:35
      Dzięki.Z dynią moze być ok - mam troche pulpy pieczonej zamrożonej.

Poszukuje inspiracji do weków wyjazdowych dla osoby na diecie.
      Jakoś mam zaćmienie ogólne.

Zrobiłam coś a la leczo z papryki, cukinii.
      Mam ragu bolonskie.
      Spróbuje z dynią....
      • Gość: klik ALe na jakiej "diecie"? IP: *.gdynia.mm.pl 07.06.14, 21:50
        Bo przecież (chyba) nie matki karmiącej.
        • momas Re: ALe na jakiej "diecie"? 07.06.14, 22:40
          Bez bialka krowiego i jaj kurzych (między innymi, ale to podstawowy problem wykluczających stołowanie sie w większosci stołówek/barów/restauracji. Zresztą tam, gdzie dzieciak jedzie i tak gastronomii brak)

Z tym nie mam problemu, bo stosuję zamienniki - więc i tak przerabiam przepisy :)
          Gorzej z pomysłami.

Aha, potrzebuje cos ze szpinakiem (tfu, zielonymi listkami, bo szpinak jest niedobry ;) )
          • Gość: klik Na kiedy? IP: *.gdynia.mm.pl 07.06.14, 23:37
            Będę miał czas przejrzeć "zbiory" dopiero poniedziałek-środa. Zresztą jak coś to wrzucę na gazetową pocztę.
            • momas Re: Na kiedy? 08.06.14, 07:35
              Ok, dzięki. Dzieciak wyjeżdza za tydzień, ale juz teraz przygotowuję, bo na raz nie dam rady :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka