Dodaj do ulubionych

Przechowywanie smalcu

13.06.14, 12:53
Od lat topimy słoninę i przechowywaliśmy dotychczas smalec ze skwarkami po prostu w słoiku na blacie (nic mu się nie działo, nie jełczał itp bo szybko schodzi). Ostatnio kupiliśmy pojemnik ceramiczny "Sweet Home" (mam nadzieję, że nikt nie posądzi mnie o reklamę, bo to raczej antyreklama) i niestety smalec mi w nim spleśniał. Słoik nigdy nie był zakręcany (najwyżej przykryty pokrywką, żeby nic nie wpadło), a pojemnik jest raczej szczelny, ma pod pokrywką plastikową/gumową uszczelkę. Źródło słoniny się nie zmieniło, warunki wytapiania i przechowywania też nie. Czy to wina szczelności pojemnika? Było oczywiście dokładnie umyty. Może uszczelkę zdjąć? Nie chciałabym zmarnować kolejnej porcji domowego smalcu :-/
Obserwuj wątek
    • Gość: klik Re: Przechowywanie smalcu IP: *.gdynia.mm.pl 13.06.14, 13:00
      Sparzyć kilkakrotnie wrzątkiem to nowe naczynie, umyć porządnie i używać. Jeśli to nie pomoże, wyrzucić.
    • mmagi Re: Przechowywanie smalcu 13.06.14, 13:04
      ja smalczyk trzymam w kamionce,nic sie z nim nie dzieje
    • houhou Re: Przechowywanie smalcu 13.06.14, 13:04
      Nie trzymać w lodówce i nie zamykać.
      • Gość: klik Jakieś logiczne uzasadnienie czemu nie trzymać IP: *.gdynia.mm.pl 13.06.14, 14:12
        jakby nie patrzeć dość szybko jełczejącego tłuszczu w lodówce? Chętnie się dowiem.
        • mmagi Re: Jakieś logiczne uzasadnienie czemu nie trzyma 13.06.14, 14:17
          nie wyobrażam sobie ,żebym nie 3mała masła czy smalcu w lodówce,nawet jakby szybko schodził,fuj taki ciepławy na chlebek,niee....nusi byc z lodówki:)
          • Gość: klik Dlatego pytam bo temperatura przechowywania smalcu IP: *.gdynia.mm.pl 13.06.14, 14:27
            to -2 do +4 'C a masła poniżej 10 'C. Tym bardziej w lecie.
    • mhr2 Re: Przechowywanie smalcu 13.06.14, 13:48
      tylko w lodowce, nie przykrywac szczelnie, serwetka papierowa wystarcza:)
    • marbor1 Re: Przechowywanie smalcu 13.06.14, 14:26
      Trzymam smalec w lodówce w najzwyklejszej kamionce przykrytej kawałkiem pergaminu.
    • Gość: sandra Re: Przechowywanie smalcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.14, 15:09
      Brak dostepu powietrza, a jesli byla cebulka i jablko, to tym bardziej mial prawo splesniec.
      • qubraq Re: Przechowywanie smalcu 13.06.14, 16:52
        Ja sobie wytapiam smalec z podgardla wędzonego i przechowuje w plastykowym pojemniku po jakiejs sałatce; stoi sobie w lodówce i powoli jest zuzywany do smazenia; czasem robie sobie taką mieszanine pół na pół smalcu i Planty i tez tego używam do smazenia; co innego specjalny smalec z wędzonego surowego boczku ze skwarkami i cebulką do smarowania chleba kiedy najdzie mnie chętka... ;-) ale ten tez trzymam w lodowce w plastykowym pojemniku zamknietym plastykową pokrywką;
      • budzik11 Re: Przechowywanie smalcu 13.06.14, 21:03
        Nie było jabłka ani cebulki, to taki smalec do okraszania ziemniaków, do młodej kapusty, do smażenia schaboszczaków itp - nie na chleb.
    • Gość: mika Re: Przechowywanie smalcu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.06.14, 17:26
      Jak wytapiacie smalec? Tj. jak drobono pokroic slonine i w jakiej temperaturze wytapiac?
      • budzik11 Re: Przechowywanie smalcu 13.06.14, 21:06
        Ja kupuję mieloną słoninę z kawałkiem podgardla (odrobina mięsa w skwarkach), nie trzeba kroić. Ale jak kroiłam kiedyś, to drobniutko. Smażę na małym ogniu (kuchenka elektryczna ustawiona na 4 w 9-stopniowej skali ;-)).
        • Gość: mika Re: Przechowywanie smalcu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.06.14, 20:07
          Dzieki!
    • roseanne Re: Przechowywanie smalcu 13.06.14, 21:36
      z dziecistwa pamietam smalec, ze skwatkami i crbulka, do chleba
      przechowywany w chlodnej kuchni, w menazce :-), w szafce kuchennej, obok malosolnych i pomidorow z krzaka i szczypiorku z grzadki byla to podstawa wakacyjnego wyzywienia wakacyjnego u babci,

w domu trzymam smalec, wytopiony tluszcz kaczy i dtobiowy w sloiczkach, w lodowce - glownie do smazenia
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Przechowywanie smalcu 13.06.14, 23:17
      Może przyczyną pleśni było to, że skwarki nie zostały do końca wytopione, no i oczywiście to szczelne naczynie, bez dostępu powietrza.
      Ja na dłuższą metę smalec, albo zamrażam, albo pasteryzuję w słoiki. Wlewam gorący smalec do słoika i szybko zakręcam wieczko.
      Gdy robię smalec to nie kroję słoniny czy podgardla, tylko przepuszczam przez maszynką sitka o otworach ok 10 - 12 mm. Wychodzą akurat takie dość grube skwarki.
      • budzik11 Re: Przechowywanie smalcu 15.06.14, 11:59
        jarek_zielona_pietruszka napisał:

> Może przyczyną pleśni było to, że skwarki nie zostały do końca wytopione, no i
        > oczywiście to szczelne naczynie, bez dostępu powietrza.

Może rzeczywiście skwarki nie do końca wytopione - ale robię tak od "zawsze" i nigdy nic się nie działo. Natomiast co do tego dostępu powietrza, to nielogiczne. Przecież właśnie to powietrze powoduje psucie się, nie jego brak - po co są opakowania próżniowe, tzw. vacum? Po to, żeby odessać powietrze, żeby żywność była dłużej świeża. Czy to opakowania przemysłowe (mięso często tak jest zapakowane), czy pojemniczki do domowego przechowywania. Więc czemu mój smalec spleśniał? Swoją drogą, pierwszy raz widziałam pleśń na tłuszczu.
        • jarek_zielona_pietruszka Re: Przechowywanie smalcu 15.06.14, 12:15
          A czy wlałaś smalec na gorąco i prawie do pełna,czy tylko tak jak wyszło, lekko ciepły. Jeżeli zostało dużo powietrza nad smalcem to mogło spowodować spleśnienie.
          Pakowanie próżniowe polega na odessaniu powietrza i przechowywanie w próżni, ale dodawane są jeszcze konserwanty, czy inna chemia. Witamina E też jest konserwantem a często jest pomijana w składzie, jako, ze jest witaminą.
          • budzik11 Re: Przechowywanie smalcu 15.06.14, 21:27

> A czy wlałaś smalec na gorąco i prawie do pełna,czy tylko tak jak wyszło, lekko
            > ciepły. Jeżeli zostało dużo powietrza nad smalcem to mogło spowodować spleśnie
            > nie.

Nie wlewałam gorącego, żeby pojemniczek nie pękł. Powietrza zostało dużo, ale śmiem twierdzić, że jak wcześniej smalec stał w niezakręconym słoiku na blacie, to miał więcej powietrza, a nie pleśniał ;-)
            • jarek_zielona_pietruszka Re: Przechowywanie smalcu 15.06.14, 21:51
              budzik11 napisała:

> jarek_zielona_pietruszka napisał:
              >
              > > A czy wlałaś smalec na gorąco i prawie do pełna,czy tylko tak jak wyszło,
              > lekko
              > > ciepły. Jeżeli zostało dużo powietrza nad smalcem to mogło spowodować sp
              > leśnie
              > > nie.
              >
              > Nie wlewałam gorącego, żeby pojemniczek nie pękł. Powietrza zostało dużo, ale ś
              > miem twierdzić, że jak wcześniej smalec stał w niezakręconym słoiku na blacie,
              > to miał więcej powietrza, a nie pleśniał ;-)

Podam prosty przykład połóż świeży chleb na blacie i drugi połóż obok tamtego, ale zawinięty w torebkę foliową. Sprawdź efekt za kilka dni. ten bez torebki uschnie, a ten w torebce spleśnieje.
              • budzik11 Re: Przechowywanie smalcu 16.06.14, 13:42

> Podam prosty przykład połóż świeży chleb na blacie i drugi połóż obok tamtego,
                > ale zawinięty w torebkę foliową. Sprawdź efekt za kilka dni. ten bez torebki us
                > chnie, a ten w torebce spleśnieje.
                >

Spleśnieje, ale chyba przez wilgoć, która nie ma gdzie uciec?
                A tymczasem u mnie nowy smalec stoi w patelni, naczynko umyte, a ja boję się przelać do niego smalec ;-)
                • Gość: x niech tam dalej stoi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.06.14, 13:51
                  budzik11 napisała:

> A tymczasem u mnie nowy smalec stoi w patelni, naczynko umyte, a ja boję się pr
                  > zelać do niego smalec ;-)
                • jarek_zielona_pietruszka Re: Przechowywanie smalcu 16.06.14, 20:29
                  budzik11 napisała:

> Spleśnieje, ale chyba przez wilgoć, która nie ma gdzie uciec?
                  > A tymczasem u mnie nowy smalec stoi w patelni, naczynko umyte, a ja boję się przelać do niego smalec ;-)

Przelej do naczynka tylko nie zamykaj pokrywki i będzie wszystko w porządku.
            • marbor1 Re: Przechowywanie smalcu 15.06.14, 22:31
              Moim skromnym zdaniem budziku, za mało wysmażyłaś słoninę. Skwarki powinny być dobrze przyrumienione. Ja słoninę kroję w dość dużą kostkę [takie lubię], dodaję przyprawy jak: listek, ziele, pieprz i majeranek i oczywiście cebulę szalotkę. Gorący smalec wlewam do kamionek, a one są przecierz hygroskopijne, przykrywam tylko pergaminem lub spodeczkiem i nic się ze smalcem nie dzieje złego.
        • roseanne Re: Przechowywanie smalcu 15.06.14, 21:57
          zaplesnial mi raz tluszcz z kaczki, byl niestety zanieczyszczony sokiem miesnym
          w zakreconym sloiku
    • Gość: mika Re: Przechowywanie smalcu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.06.14, 20:15
      Przy okazji: bylam niedawno na diecie opartej na smalcu i wieprzowinie. NIGDY bym nie uwierzyla, ze na tym mozna schudnac. A chudnie sie widowiskowo i w moim przypadku trwale. Zwykle jem chudo i madrze, wiec raczej chodze lekko glodnawa teraz chodzilam objedzona jak bak, bo smalec syci.
      Po miesiacu w czasie ktorego zjadlam gore smalcu i wieprzowiny, schudlam 6 kg. Po czym z dusza na ramieniu udalam sie na badania poziomu cholesterolu. Przed otwarciem kartki z wynikami profilaktycznie usiadlam, bo spodziewalam sie katastrofalnych wynikow. I co? Nic. Cholesterol w normie, czyli podobnie jak przed ta dziwna ale wybitnie skuteczna dieta, nawet ciut lepszy wynik. Jak to sie ma do zalecen lekarzy?
      • marbor1 Re: Przechowywanie smalcu 14.06.14, 20:58
        Same tłuszcze nie tuczą. Tuczą dopiero w połączeniu z węglowodanami.
        • Gość: mika Re: Przechowywanie smalcu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.06.14, 21:25
          Tak bylo, nastepowalo scisle rozdzielenie dni weglowodanowych i tluszczowych.
      • Gość: sandra Re: Przechowywanie smalcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.14, 21:00
        Stara dieta :-)
        Spektakularne wyniki, ale za rok napisz, czy udalo ci się bez efektu jojo. W najblizszej rodzinie krewny kilka razy stosował tę dietę. Za kazdym razem wracal do wagi sprzed.
        W kazdym razie trzymam kciuki, zeby tobie się udalo.
        • Gość: mika Re: Przechowywanie smalcu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.06.14, 21:23
          Jaka to byla dieta?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka