Dodaj do ulubionych

cukinia i pasztet

28.06.14, 16:31
Witam.
Zrobiłam dziś pasztet z cukinii i wyszedł jakiś dziwny bez smaku. Do tego jakis sztywny a przed upieczeniem był raczej rzadki. W przepisie było 2 szkl. cukinni i 1 szkl bułki tartej ( dałam 1/2 szkl. bułki i 1/2 szkl. kaszy manny), do tego marchew, cebula, czosnek, 3 zóltka i piana z białek i 1/2 szkl. oleju. Niew wiem co jest nie tak że taki bezsmakowy. Osoliłam sporo a teraz tego w ogóle nie czuć. Podzielcie sie jak zrobić dobry, mięciutki i aromatyczny pasztet z cukinii.
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: cukinia i pasztet 28.06.14, 16:58
      zupelnie nie rozumiem po co marnowac cukinie na taki "pasztet", ale to oczywiscie nie moja sprawa.
      ze wyjdzie sztywny bylo widac z przepisu, ze bezsmakowy tez, skoro nie ma w nim zadnych przypraw a wszystkie skladniki sa b. neutralne w smaku.
      sekretem smaku sa w takim przypadku ziola i ulubione suche przyprawy. do cukinii np pasuje czosnek, chili i duuuzo swiezej bazylii.
      w tej chwili calosc uratuje jakis dip na bazie jogurtu (gestej smietany? moze z dodatkiem majonezu) o intensywnym smaku ziol i czosnku jesli lubisz.
      razwiaze oba problemy na raz.
      albo cos jak bazyliowe alioli. ewentualnie jakis inny pikantny dip na bazie np posiekanych swiezyc pomidorow.
      na przyszlosc - warzywne vege pasztety znajdziesz np na blogu jadlonomia.
      a z cukinii najlepiej zrob placuszki z dipem z jogurtu, fety i miety.

jjacon2 napisał(a):

> Witam.
      > Zrobiłam dziś pasztet z cukinii i wyszedł jakiś dziwny bez smaku. Do tego jakis
      > sztywny a przed upieczeniem był raczej rzadki. W przepisie było 2 szkl. cukinn
      > i i 1 szkl bułki tartej ( dałam 1/2 szkl. bułki i 1/2 szkl. kaszy manny), do te
      > go marchew, cebula, czosnek, 3 zóltka i piana z białek i 1/2 szkl. oleju. Niew
      > wiem co jest nie tak że taki bezsmakowy. Osoliłam sporo a teraz tego w ogóle ni
      > e czuć. Podzielcie sie jak zrobić dobry, mięciutki i aromatyczny pasztet z cuki
      > nii.
      • nieskorzanka Re: cukinia i pasztet 30.06.14, 15:49
        ania_m66 napisała:

> zupelnie nie rozumiem po co marnowac cukinie na taki "pasztet", ale to oczywisc
        > ie nie moja sprawa.

W sezonie mam nadmiar cukinii, ogród rodzi je jak szalony. Pasztet jest doskonałym przepisem na ,,utylizację'' tych nadmiarów.
        Ja dodaję sporo natki pietruszki, czosnek, pieprz. Kaszy manny nie dodaję, a bułki tartej dużo mniej. Za to wcieram trochę ostrego sera. Jemy najpierw ten pasztet na gorąco, a resztki potem na zimno z sosami.
    • jjacon2 Re: cukinia i pasztet 28.06.14, 19:30
      Dzieki za podpowiedzi. Po prostu nigdy nie robiłam i byłam ciekawa jaki wyjdzie. Niby dodałam do masy cebulę, czosnek dużo pieprzu, ostrej papryki, ale jakoś tego nie czuć.
      Rozumiem, ze sztywny wyszedł dlatego, ze za dużo tej bułki tartej?
      Czy za mało tłuszczu?
      • ania_m66 Re: cukinia i pasztet 28.06.14, 20:16
        wydaje mi sie, ze i jedno i drugie.
        fajna jest - na zimno i cieplo - fritatta z cukinia.
        ta, jesli dodasz ziola, na pewno nie bedzie mdla. i sucha tez nie.
        a vege pasztety sa naprawde bardzo dobre. polecam podlinkowany przeze mnie zbior z jadlonomii.

jjacon2 napisał(a):

> Dzieki za podpowiedzi. Po prostu nigdy nie robiłam i byłam ciekawa jaki wyjdzie
        > . Niby dodałam do masy cebulę, czosnek dużo pieprzu, ostrej papryki, ale jakoś
        > tego nie czuć.
        > Rozumiem, ze sztywny wyszedł dlatego, ze za dużo tej bułki tartej?
        > Czy za mało tłuszczu?
    • bene_gesserit Re: cukinia i pasztet 28.06.14, 21:56
      Ania dobrze pisze - nie zniechęcaj się, bo pasztety warzywno-strączkowe to znakomita rzecz.

Jeśli chodzi o pasztety warzywne, to lepiej, jeśli już, robić je z warzyw o zdecydowanym smaku, czyli cukinia odpada w przedbiegach. Znakomity np jest pasztet z selera, zwlaszcza, jesli podkręci się go nieco drobno siekanym porem, orzechami i sezamem.

Jedna uwaga - wszystkie przepisy, które - jak ten, którego uzyłaś - wołają o takie proporcje zagęszczacza (bułki tartej czy czego tam) do zasadniczego bohatera pasztetu, możesz od razu wywalić. Chyba, ze chcesz mieć bezsmakowy (no własnie) pasztet z bułki tartej. Lepiej starte warzywa lekko odcisnąć (ręką, nad miską - sok możesz spozytkowac np do zupy, albo dodać go do sosu do duszonego mięsa) i dodać bułki mniej. O wiele mniej.
      • Gość: AnkaKw Re: cukinia i pasztet IP: *.ennet.pl 28.06.14, 22:55
        Najlepszy z najlepszych.Naprawdę - niebo w gębie.I na zimno i na ciepło.

chimerowegotowanie.blox.pl/tagi_b/243788/pasztet-z-cukinii.html
        • bene_gesserit Re: cukinia i pasztet 28.06.14, 23:14
          To być może, ale jest oszukany, bo jest z zółtym serem.

Noi vegeta? o rly?
        • jjacon2 Re: cukinia i pasztet 30.06.14, 11:42
          Dzięki za podpowiedzi.
          Właśnie czuję tak jakby samą bułkę tartą i kaszę mannę( bo dałam 1/2 szkl bułki i 1/2 szkl. kaszy manny).
          Pasztet z selera robiłam i jest o niebo lepszy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka