aganiok13 24.08.04, 16:45 jak robicie ? krok po kroku (bo mi coś nie wychodzi ... :-<) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marghe_72 Re: Kawa mrożona IP: *.acn.waw.pl 24.08.04, 16:46 zalezy jaką lubisz ja robie najbanbalniej pod słoncem - shaker (lub słoik:) ), kawa z ekspresu, cukier i kostki lodu, ew. odrobina wody. mozna dodawać mleko, lody itp, ale ja nie przepadam Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: Kawa mrożona 24.08.04, 16:49 A ja lubie affogato (mam nadzieje, ze dobrze napisalam): lyzeczka lodow smietankowych zalana espresso. z. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Kawa mrożona IP: *.acn.waw.pl 24.08.04, 16:52 affogato piknie napisane :) a znaczy "Utopiony":)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocha Re: Kawa mrożona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 17:49 a ja robie ostatmio tak: kawe z ekspresu wlewam do blendera do tego lody smietankowe i czekoladowe + 2 lyżeczki syropu karmelowego i miksuje. pycha i ta pianka hmmm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: Kawa mrożona IP: *.ists.pl / *.ists.pl 24.08.04, 18:26 Mój grecki narzeczony nauczył mnie, że bierze się 2 łyżeczki kawy nesca (z takiej robią w Grecji), ciemnej, 2 łyżeczki cukru i zalewasz w shakerze taką ilością wody (najlepiej zimnej, mineralnej niegazowanej, dobrej), aby delikatnie przykryła kawę i cukier. Mieszasz, nie może być słyszalny cukier...Potem otwierasz shaker, zlewasz pianę do wysokiej szklanki i dodajesz wodę mineralną, mleko lub śmietankę, ja dodaję kostki lodu...Na imprezy czasem dodaję gałkę lodów śmietankowych plus sypię kakao. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ija Re: Kawa mrożona IP: *.bakernet.com.pl 26.08.04, 14:27 A ja robie tak: do wysokiej szklanki wsypuje lyzeczke czubata kawy rozpuszczalnej (jaka mam - Nescafe czy Jacobs), lyzeczka cukru i troszeczke zimnej wody - tyle zeby bylo pol cenntrymetra wody w szklance nad ta kawa i cukrem. W to wkladam taki "spieniacz" do mleka na baterie - taki podobny jak z Ikea - po prostu taki mini mikser. Z tego wychodzi pol szklanki piany. Uzupelniam zimnym mlekiem i dodaje albo galke lodow smietankowych albo kostki lodu - w zaleznosci czy na diecie czy nie ;-) W to slomka i PYCHA!!! Odpowiedz Link Zgłoś