Dodaj do ulubionych

Pamiętacie BLOK?

26.08.04, 16:43
Było cos takiego, chyba nazywalo sie BLOK, coś na kształt dzisijeszej chałwy,
tylko o niebo lepsze w smaku. Pani w sklepie kroiła to z wilkiego kawałka,
pychaaaaa. Tylko czy jest szansa, żeby to jeszcze zjeśc? ( Co do nazwy BLOK
to się nie upieram, ale chyba tak właśnie sie nazywało). Czy ktoś wie, gdzie
to moge kupić? ( W warszawie)
Obserwuj wątek
    • amused.to.death Re: Pamiętacie BLOK? 26.08.04, 16:55
      ja zawsze wolałam ten domowy bardzo czekoladowy:)
      • mala79 Blok 26.08.04, 16:57
        czyli nazwa jest poprawna? a nie wiesz, gdzie można teraz kupić blok, chyba, ze
        dasz przepis na domowy - czkoladowy;)
        • amused.to.death Re: Blok 26.08.04, 17:04
          Ja korzystałam z bardzo podobnego przepisu do tego, jeśli o coś takiego ci chodzi:))
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=6590312&a=6617764
          • mala79 gdzie kupić BLOK? 26.08.04, 17:14
            Baaardzo dziękuję, rece mam lewe, obie, więc poszukam jeszcze, gdzie mozna
            kupić, ale też popróbuję, bo przepis łatwy, jeszcze raz dziękuję;)
            • amused.to.death Re: gdzie kupić BLOK? 26.08.04, 17:39
              hehehe... ja to robiłam jako dziecko, więc musi być łatwe. Teraz... za dużo kalorii. Ktoś mi kiedyś mówił, że widział blok w jakimś małym sklepiku, więc pewnie gdzieś jeszcze bywają:)
              • Gość: maryxd Re: gdzie kupić BLOK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.14, 20:06
                Nazywają sie ,,Skrzaty" ja kupiłam blok bakaliowy w polewie czekoladowej i wprawdzie nie są juz krojone przez panią w sklepie ;) ale w opakowaniach.Chyba smakują podobnie :D
                • Gość: klik A po co kupować i to po tylu latach od założenia IP: *.gdynia.mm.pl 17.10.14, 20:25
                  wątku, skoro można zrobić?
    • Gość: Aneta uwielbiam blok!!! IP: 81.15.254.* 26.08.04, 17:18
      Pamiętam ten blok i bardzo go lubiłam. Niestety jakoś teraz nie widziałam go w
      sklepach. Czasami też robię sama ale to nie jest taki jak sklepowy, jednak
      równie pyszny.
    • Gość: rakev Re: Pamiętacie BLOK? IP: *.asternet.pl / *.asternet.pl 26.08.04, 23:47
      bloki nadal sie pojawiaja ,ale w oddzielnych opakowankach (przynajmniej na wsi -
      w szczecinie). ten o nazwie Bambo w pomaranczowym papierku to masa
      czekoladopodobna, kawalki wafelkow i aromat pomaranczy ,a ten o nazwie Skrzat
      ma bakalie i jest oblany czekolada.
      • Gość: Cynamoon Re: Pamiętacie BLOK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 00:54
        Ja tez uwielbiam taki blok. robie go troche inaczej, niz w linku powyzej.

Mianowicie roztapiam kostke masla (najlepiej smietankowe), pol szklanki mleka,
        szklanke cukru, ze 2,3 lyzko kakao, szczypte soli- uwazam, zeby sie nie
        zagotowalo.Zestawaim z ognia i dodaje mleko pelne w proszku. Szczerze mowiac,
        wole jak jest konystencji plasteliny (na cieplo, bo pozniej zastyga oczywiscie)
        w zwiazku z czym dodaje tego mleka tak ze 2- 2-5 szklanki. ale to wedle uznania.
        Oprocz mleka dodaje tez herbatniki typu petit beurre ( przezroczytse z
        Jutrzenki mi najbardziej pasuja)oraz obowiazkowo jakies orzechy (przedtem
        podprazone).

Pyszna jest tez wersja waniliowa. Robi sie tak samo, ale bez kakao i koniecznie
        nalezy dodac troche wanilii, ostatecznie cukru wanilinowego.

Tak sobie mysle, ze mozna by zrobic po polowie porcji takiego i takiego, zeby
        byl dwusmakowy (dwuwarstwowy)...
        mmmmmmm...............................
    • Gość: Pichciarz Re: Pamiętacie BLOK? IP: *.proxy.aol.com 27.08.04, 00:45
      Nie wiem czy to to, ale jest tutaj przepis na BLOK:
      www.zaoceanem.friko.pl/serce/serce.htm
      • Gość: wini3 Re: placek sezamowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 10:27
        Na podanej przez Pichciarza stronie jest placek sezamowy wyglądający
        interesująco. Inne przepisy też warte uwagi.
        A blok jaki pamietamy to w beżowej waniliowej masie zatopione orzeszki
        arachidowe i połamane herbatniki. Wydaje mi się że widziałam coś takiego na
        straganach jakie towarzyszą kiermaszom i odpustom / tylko tam można dostać
        orzechy w karmelu które uwielbia mój mały sąsiad/ A za blokiem nie tęsknię jak
        i za PRL-em.
    • aga72 Re: Pamiętacie BLOK? 27.08.04, 11:49
      Też lubię blok. Niestety rzadko gdzie mozna go kupić. Lepiej zrobić samemu. Mam
      przepis taki sam, jak podała Cynamoon. Można tu robić różne wariacje:
      waniliową, orzechową ( dodając zmielonych orzechów ), migdałową, bakaliową.
      Niedawno jednak poszłam na łatwiznę i spotkawszy to to w sklepie kupiłam
      kilogram. Ohydztwo!!! Leży juz ponad miesiąc i nikt nie chce tego jeść.
      Zupełnie nie to, co kupowałam kiedyś.
      • amused.to.death Re: Pamiętacie BLOK? 27.08.04, 11:54
        nie, no nie mogę, dlaczego ten wątek ciągle gdzieś w górze? Chyba nie wytrzymam i zrobię sobie ten blok. Tylko wcześniej zadzwonię się zapisać na kolejne zajęcia z aerobiku:)))
        • mala79 Re: Pamiętacie BLOK? 27.08.04, 12:52
          A ja już myslałam, ze zwariowałam z tym BLOKIEM, bo nikt z moich znajomych go
          nie pamieta...Dzieki za podniesienie mnie na duchu, -ze blok jednak istnieje
          (istniał?), tym bardziej bedę go szukać. No ew. zrobie go sama
          P.S. o poszukiwaniach obiecuje powiadamiać
          • kremka2014 Re: Pamiętacie BLOK? 17.10.14, 21:15
            Ja ostatnio kupiłam!! Taki krojony z metra zawinięty w folię spożywcza. Bez aromatów,pomaranczoff i innych pie... Jessu jaki pyszny. Zjadlam caly kawal,bo mąż nie znal i nie chcial..... Ja Bydgoszcz ale poszukaj w malych zapyziałych sklepikach.
            • Gość: klik Pogięło? Ma szukać po 10 latach?nt IP: *.gdynia.mm.pl 17.10.14, 21:40
    • Gość: julia u mnie są, mogę wam wysłać IP: *.158.218.248.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.10.14, 19:01
      A u mnie jest taki blok w Gorzowie wlkp. kosztuje 2.50. I bambo pomarańczowy i skrzat z bakaliami. Jeśli chcecie mogę kupić i wysłać. :)
      • Gość: zeb Re: u mnie są, mogę wam wysłać IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.14, 22:03
        po 10 latach to chyba sam już dojdzie
      • Gość: Tom Re: u mnie są, mogę wam wysłać IP: *.centertel.pl 08.11.14, 16:23
        a w jakim sklepie w Gorzowie jest? :)
      • Gość: Dominik Re: u mnie są, mogę wam wysłać IP: *.range86-179.btcentralplus.com 28.05.15, 16:58
        Ja poprosze o taki blok czekoladowy lub o namiar dokladnie mozna kupic skrzata lub bambo...? Prosze
      • Gość: GBby80 Re: u mnie są, mogę wam wysłać IP: *.as43234.net 19.09.16, 21:31
        W jakim sklpie?????????
    • budzik11 Re: Pamiętacie BLOK? 29.10.14, 08:19
      A nie możecie po prostu zrobić sobie bloku? Banalnie prosta sprawa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka