Dodaj do ulubionych

Sos biriani jak sie robi ?

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.04, 07:42
Pomozcie prosze.
Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: eurofabrika.com Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.04, 07:46
      Ja niestety nie wiem .
      Nicola
    • marghe_72 Re: Sos biriani jak sie robi ? 01.09.04, 09:53
      www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8&q=biriani+&lr=
    • Gość: senin Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 01.09.04, 09:58
      sos czy ryz, bo biryani to ryz z roznistymi dodatkami (od mies po warzywa) a
      jesli chodzi o przyprawy to glownie na kurkumie.

Choc przyznam sie ze sos tez widzialam - w sloikach, wlasciwie nie sos tylko
      pasta . Takia prawie sama jak curry z tym ze ma w sobie: olej sezamowy cynamon,
      kardamon i gozdziki - pozostale standardowe to chilli, kurkuma, cumin,
      sproszkowana kolendra, pieprz, sol i sproszkowany imbir - niezwykle unikalny
      smak. No i jeszcze jakis zakwaszacz- mnajlepiej tamaryszek.

Nie znam, niestety, proporcji
      mysle, ze pol lyzeczki chilli i pieprzu i po lyzce wszystkiego innego.

A na co ci to, kobito?

• Gość: senin uupsss! IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 01.09.04, 10:03
        cynamon i gozdziki, oczywiscie w duzo mniejszych ilosciach - laska cynamonu i
        kilka gozdzikow
    • ampolion Re: Sos biriani jak sie robi ? 01.09.04, 20:31
      Podstawą jest biriani masala, zestaw korzeni - podobnie jak i masala typu curry.
      Znalazłem po angielsku i nie wiem czy będzie pasować ze względu na język i
      potrzebne korzenie, ale podaję:

www.foodspk.com/modules.php?name=News&file=article&sid=3099
      A co konkretnie cię interesuje? Jaka potrawa typu biriani?
      • ampolion Biriani masala - tłumaczenie 02.09.04, 22:46
        1 łyżka sproszkowanego czerwonego chilli
        1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
        1 łyżeczka imbiru w proszku
        1 łyżka kurkumy
        1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (nutmeg)
        1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (mace)*
        1/2 łyżeczki soli, do smaku
        6 ziaren obranego kardamonu
        4 rozkruszone listki laurowe
        1 grudka pasty tamarynkowej
        1/2 łyżeczki cynamonu
        1/2 łyżeczki gożdzików

Utrzeć wszystko w możdzierzu na drobny proszek.
        * Nutmeg i mace to w zasadzie to samo choć niezupełnie:
        mace and nutmeg
        Both are found on the same plant. The nutmeg is the inner kernel of the fruit.
        When ripe, the fruit splits open to reveal bright red arils which lie around
        the shell of the nutmeg - and once dried are known as mace blades. The flavor
        of both spices is very similar - warm, sweet and aromatic, although nutmeg is
        more delicate than mace. Both spices are also sold ground. Use with vegetables;
        sprinkled over egg dishes, milk puddings and custards; eggnogs and mulled
        drinks; or use as a flavoring in desserts.
    • Gość: Anna M Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.04, 21:33
      Potrzebuje przepis na sosik, siostra jest w ciazy i cala rodzinka dostaje ....
      Ania
      • Gość: Anna M Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.04, 21:34
        najlepiej po polsku.
        Ania
      • Gość: senin Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 01.09.04, 22:04
        cos takiego jak sos biryani to raczej nie istnieje - no chyba ze to nowy
        (polski?) wynalazek
        • Gość: Anna M Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.04, 20:43
          Podaja takie cos w restauracji w Poznaniu, mieso strusie z - w sosie biriani.
          Ania
          • syswia Re: Sos biriani jak sie robi ? 02.09.04, 21:59
            :))) To jeszcze nie dowod, ze cos takiego jak sos biryani istnieje:)))
            Zawsze myslalam, ze to rodzaj potrawy z ryzem, a nie sos.
            Pozdrawiam,
            Sto kobiet
            • ampolion Re: Sos biriani jak sie robi ? 02.09.04, 22:05
              Tak, ale można zrobić sos posługując się korzeniową mieszanką, biriani masala.
              • Gość: sto kobiet Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.sympatico.ca 04.09.04, 00:10
                A czym sie rozni biryani masala od garam? Pytam bez zlosliwosci... Jakis
                charakterystyczny skladnik?
                • Gość: Pichciarz Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.proxy.aol.com 04.09.04, 01:47
                  Rozumiem. Mam pomysł bo sam nie jestem pewien co do składu tych różnych
                  induskich przypraw, przepisy na to samo często sporo się różnią. Ale są linki
                  do tamtejszych ekspertów, na których można zadać im pytanie. Nie póbowałem, ale
                  tym razem poszukam i zapytam.
                  O wynikach powiadomię.
                  • Gość: Pichciarz Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.proxy.aol.com 04.09.04, 02:21
                    Podaję kilka linków, które mogą coś wyjaśnić:
                    www.bawarchi.com/cookbook/masala.html
                    www.webindia123.com/cookery/masala/intro.htm
                    www.natco-online.com/acatalog/Massalas.html
                    bbcb.co.uk/modules/xfsection/index.php?category=8
                    www.indiatastes.com/categories/powders.shtml
                    www.ndtvcooks.com/recipes/chickenrecipe.asp?id=92
                    NO NIE, ABSOLUTNY BAŁAGAN. WYGLĄDA NA TO, ŻE ZALEŻNIE OD SKŁADU I PRZEZNACZENIA
                    MASALA JEST TAKA LUB SIAKA. aLE TO NIE JEST TO O CZYM WYŻEJ WSPOMNIAŁEM.
                    • syswia Re: Sos biriani jak sie robi ? 04.09.04, 02:40
                      No, rzeczywiscie balagan... Po obejrzeniu Twoich linkow dochodze do wniosku, ze
                      biryani masala to wymysl komercyjny, a nie jakas rzeczywiscie uzywana mieszanka
                      o zgrubsza ustalonym skladzie. No, ale oczywiscie moge sie mylic. Sprobuje
                      zweryfikowac wiedze u tesciowki:)
                      Na jednej ze stron z kolei zobaczylam chai masala i sie szczerze zadziwilam, bo:
                      1) w zadnym z domow "hinduskich", w ktorych dane mi jest bywac, czegos takiego
                      sie nie uzywa do zrobienia herbaty,
                      2) uzywa sie mieszanki przypraw, w ktorej kroluja celery seeds (powiem tak:
                      mozna zrobic chai tylko z celery seeds, mleka, cukru i herbaty, bez tego, chocby
                      nie wiem ile cynamonu sie wrzucilo nie ma chai tea:)))) a to pewnie jakas
                      lokalna specyfika:))))
                      • Gość: Pichciarz Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.proxy.aol.com 06.09.04, 22:41
                        Chai masala pijam dość często będąc w kontakcie z nowojorskim środowiskiem
                        hinduskim.
                        • Gość: syswia chai masala IP: *.sympatico.ca 07.09.04, 20:06
                          Ja tez pijam, bo lubie. Chodzilo mi raczej o to, ze mix/mieszanka pod tytulem
                          chai masala jest chyba pomyslem komercyjnym, bo istnieja tysiace przepisow na
                          "herbatke" i wlasciwie nie ma jakiegos ustalonego kanonu przypraw, ktore
                          okreslaja, ze to jest chai, a to juz nie jest...

Ampolionie - nie mam pojecia czym sobie zasluzylam tym razem na tak malo
                          przyjemna odpowiedz. Trudno.
                          • Gość: Ampolion Re: chai masala IP: *.proxy.aol.com 08.09.04, 00:49
                            Ja chyba muszę ??? bo nie wiem czym uraziłem. Gdzie ta tak niemiła moja
                            wypowiedź?
                            Ale i tak kajam się stokrotnie...
                            • syswia Re: chai masala 08.09.04, 20:24
                              Proponuje rozejm i zakopanie tomohawka;)
                              S.

Na dobry poczatek: Co lubisz Ampolionie najbardziej z kuchni "hinduskiej" (jakie
                              danie, przekaske, napoj)?
                              • Gość: Ampolion Re: chai masala IP: *.proxy.aol.com 08.09.04, 20:45
                                Deser: rasmalai. Ale lubię i inne rzeczy, zarówno mięsne (kuchnia północna),
                                jak i wegetariańskie (kuchnia południowa). Mam książki i linki, ale sam gotuję
                                to niezbyt często.
                                • syswia rasmalai 08.09.04, 21:51
                                  :))) Rasmalai jest rowniez moim ulubionym deserem...
                                  • Gość: Ampolion Re: rasmalai IP: *.proxy.aol.com 09.09.04, 06:47
                                    Najlepsze rasmalai jadłem w Bangalore w takim specjalistycznym sklepiku-
                                    straganiku.
                                    • syswia Re: rasmalai 09.09.04, 17:07
                                      Ja jadlam w wielu miejscach, w jednych lepsze, w innych gorsze. Nie jest to
                                      najlatwieszy deser do przyrzadzenia. Kiedys probowalam na skroty wg przepisu
                                      pewnej chyba Pakistanki z mleka w proszku, ale to zdecydowanie nie to.
                                      • ampolion Re: rasmalai 10.09.04, 05:49
                                        Sprawdziłem mnóstwo przepisów i jedno jest pewne: jeśli w przepisie jest mleko
                                        w proszku, wyrzuć ten przepis.
                                        • Gość: syswia Re: rasmalai IP: *.sympatico.ca 10.09.04, 06:49
                                          :) Nie ma to jednak jak panir...
                                          • Gość: Ampolion Re: rasmalai IP: *.proxy.aol.com 10.09.04, 15:34
                                            Właśnie zrobiłem...
                    • Gość: ampolion Co to jest masala IP: *.proxy.aol.com 04.09.04, 04:08
                      Może to coś wyjaśni:
                      wexforis.notlong.com
                      • syswia Re: Co to jest masala 06.09.04, 21:04
                        Ampolion, litosci, prosze na kolanach... Ja wiem co to jest garam masala, uzywam
                        tego na codzien (prawie...)
                        Pytalam o biryani masala, bo ja sie z takim cudem nie spotkalam... a gotuje "po
                        hindusku" prawie codziennie.
                        • Gość: A. Re: Co to jest masala IP: *.proxy.aol.com 06.09.04, 21:09
                          Pity.
                        • Gość: Pichciarz Re: Co to jest masala IP: *.proxy.aol.com 06.09.04, 21:12
                          Wyjaśniam i wyjaśniam: biriani masala to biriani z mieszanką
                          korzeniową "masala"...
                          Zajrzyj do tych linków.
                • Gość: Pichciarz Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.proxy.aol.com 04.09.04, 03:16
                  Ta książka pewnie wszystko wyjaśnia:
                  www.yakety.net/currybook.htm
            • Gość: Camille Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 02.09.04, 22:09
              Tak, to definitywnie nie sos tylko rodzaj swiatecznej potrawy muzulmanskiej,
              najczesciej z kurczakiem. Moja znajoma z pracy, u ktorej calym biurem
              swietowalismy przez lata zakonczenie Ramadanu/niezaleznie od wiary..../zawsze
              podawala MURGH BIRIANI /bo tak sie naprawde nazywa/. Nie mam przepisu, ale byly
              to kawalki kurczaka smazonego z wieloma przyprawami i polozone na ryzu pelnym
              migdalow, rodzynek, itp.
              • Gość: Pichciarz Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.proxy.aol.com 04.09.04, 17:42
                Oj nie, Camill, żadne definitywnie. Biriani jest raczej ogólną nazwą odnoszącą
                się do wielu wariantów potrawy i choć jedną z nich jest murgh biriani, nie
                znaczy to, że ta wersja jest definitywnie właściwą, orginalną wersją. Sam się
                zdumiałem widząc na tych linkach powyżej taką różnorodność. Co więcej, nawet
                skład mieszanki korzennej (masala) wygląda odmiennie w poszczególnych
                przepisach choć to właśnie ona jest współnym czynnikiem określającym biriani.
            • jagienkaa Re: Sos biriani jak sie robi ? 03.09.04, 14:10
              Kurczę mieszkam w Anglii i Biryani to moja ulubiona potrawa z curry house;)
              przeważnie podają mięso z ryżem + sos warzywny...pierwszy raz slyszę o mięsie
              strusim w takim sosie! czowiek się uczy całe zycie:)
          • Gość: senin Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 02.09.04, 22:46
            mozesz sprobowac takiego eksperymantu:
            na oleju podsmaz posiekany czosnek i cebule, dodaj paste biryani i troche wody
            a moze lepiej jogurtu.
            To ostatnie to juz ty musisz zdecydowac bo to Ty znasz smak tego sosu - ktory
            jak sie okazuje jest pomyslem autorskim i z biryani nic wspolnego nie ma...
            ale sprobuj. I napisz nam jak wyszlo...
            • Gość: mooncake Re: Indian biryani rice IP: *.netvigator.com 04.09.04, 17:14
              Mam taka paste w domu, przepis z opakowania:

250 g pokrojonego w male kawalki miesa kurczaka (piersi lub biodro bez kosci)
              marynowac w pascie (50 g) zmieszanej z jogurtem (55 ml) przez 10 min.

Wrzucic na gorace maslo i smazyc przez 3 min., odstawic.

Zagotowac wode (400 ml) z ryzem (250 g) i ulozyc na srodku podsmazone mieso.
              Przykryc, gotowac na malym ogniu przez 15 min.

Pozostawic na zgaszonym palniku przez nastepne 10 min.

Posypac rodzynkami (85 g), orzechami (nie podaja ile) i listkami miety.
              Wszystko dokladnie wymieszac i mozna jesc.

Wyprodukowano w Tajlandii:))))

• syswia Re: Indian biryani rice 06.09.04, 21:09
                Mooncake, a mozesz odcyfrowac skladniki tej pasty? Moze tak sie da....:)

Chociaz z pastami to czasem jest tak jak wczoraj: bylismy z mezem u jego
                znajomego ("Hindusa") na obiedzie. Ponownie wolny, wiec chcial sie popisac
                nieco:))) Sporzadzil butter chicken z pasta wlasnie. Gdyby nie moja cala
                sympatia dla czlowieka, nie przelknelabym nawet kawaleczka...
                • Gość: senin Re: Indian biryani rice IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 06.09.04, 22:35
                  moja pasta Biryani zawiaera skladniki podane przeze mnie we wpisie powyzej:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=15387178&a=15390284
                  Jest "Made in India" - fima: "Ferns" dawniej: mrs Fernandes

Bardzo dobre pasty i pikle (poludniowe Indie, takie jak lubie) co najwazniejsz
                  e o polowe tansze niz Patak

(ta ostatnia informacja dla innych, syswio, bo wiem, ze Ty past nie uzywasz,
                  Tak ponoc przystoi na "prawdziwej dobrej zonie Hindusa" ;))) )
                  • Gość: syswia Re: Indian biryani rice IP: *.sympatico.ca 07.09.04, 19:53
                    :))))) He he he, kiedys uzywalam past, w Polsce i byly to Pataki i polecam je w
                    miejscach, gdzie nie ma sie dostepu do aromatycznych ziol i mieszanek:))))Innych
                    w Polsce wtedy nie widzialam w sklepach.
                    Zrobilas za mnie senin jakiegos potworra ortodoksa:)))) do ktorego mi daleko:)))
                    oj daleko:))))
                    • Gość: senin Re: Indian biryani rice IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 07.09.04, 22:04
                      :))))) sorry, syswia, tak jakos powstrzymac sie nie moglam, bo przypomnialam
                      sobie opowiastki mojego meza o tym jak jego ojciec robil matce awantury kiedy
                      uzywala nie swiezo zmielonych przypraw lub, co gorsze, gotowych mieszanek..

Ten to dopiero byl potwor ortodox...
                      Nie bierz tego do siebie, ot tak jakos wyszlo :)))
                      • syswia Re: Indian biryani rice 07.09.04, 23:52
                        Nie ma sprawy:)))
                        Moj sie nie wykloca, najwyzej cmoka z zachwytu nad moim jakims nowym wynalazkiem:)))
                  • Gość: biryani sos Re: Indian biryani rice IP: *.sympatico.ca 07.09.04, 19:59
                    A moze to ten tamaryszek jest tym czyms ... :)))
                    • Gość: mooncake Re: Indian biryani rice - skladniki IP: *.netvigator.com 10.09.04, 07:59
                      soybean oil, onion, mint leaves, shallots, coriander, salt, garlic, ginger,
                      chillies, cayenne pepper, natural herbs and spices (?), ground turmeric, cumin.

W przyszlym roku przeprowadzam sie do Indii, problem w tym, ze nie przepadam za
                      kuchnia hinduska:((((. Oboje z mezem jestesmy miesozercami, a dania miesne w
                      wykonaniu Hindusow to podeszwa.
                      pzdr.:)))
                      • Gość: Pichciarz Re: Indian biryani rice - skladniki IP: *.proxy.aol.com 10.09.04, 15:36
                        No nie, skąd ci Hindusi? Z Góry K.?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka