Dodaj do ulubionych

benzoensan sodu

01.09.04, 15:22

benzoensan sodu - tyle tego spożywamy...

a co to właściwie jest?
po co jest dodawany do produktów spożywczych?
jakie ma działanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: sz w sieci jest masa publikacji w tej sprawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 15:32
    • mala-muu Re: benzoensan sodu 01.09.04, 15:33
      a nie sól to przypadkiem?
      • Gość: aniel Re: benzoensan sodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 15:37
        hmm sól, oj raczej nie uważało się na chemii w szkole...

liceum.hm.pl/konserwenty/konserwanty.htm
        podaje za:www.mediweb.pl/nutrition/wyswietl.php?id=1168
        Konserwowanie żywności nie jest pomysłem współczesnych lat. Nasi przodkowie w
        celu przedłużenia jej trwałości wykorzystywali promienie słoneczne i wiatr,
        stosowali wędzenie, a mięso i ryby konserwowali przy pomocy soli. Z czasem
        funkcje te przejął przemysł spożywczy wykorzystując różne metody konserwowania,
        w tym substancje chemiczne.

Niektórzy producenci często wykorzystują chemiczne konserwanty, aby utrzymać
        atrakcyjny wygląd produktów, przedłużyć ich przydatność do spożycia i chronić
        przed zepsuciem. Wprawdzie konserwanty są stosowane zgodnie z przewidzianymi
        prawem normami, to jednak spożywane regularnie kumulują się w organizmie i mogą
        stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Wyniki badań przeprowadzonych
        przez dr Morrisa, wykazały negatywny wpływ środków konserwujących na zdrowie
        człowieka, a w szczególności na choroby alergiczne i nietolerancje pokarmowe.

Według badań dr Adriana Morrisa:

wśród wielu stosowanych aktualnie dodatków do żywności, źródłem największych
        problemów są takie substancje chemiczne jak: benzoesan sodu kwas sorbowy,
        dwutlenek siarki, tartrazyna, glutaminian sodu oraz azotyny i ich pochodne.
        Związki te mogą powodować alergie, w tym pokrzywkę, obrzęk naczynioruchowy,
        zapalenie błony śluzowej nosa, astmę, a nawet reakcje anafilaktyczne.

benzoesan sodu jest najbardziej niebezpiecznym konserwantem zawartym w
        niektórych sosach, niektórych ketchupach i w serze. Nie wszystkie sosy i
        ketchupy zawierają benzoesan, dlatego tak ważne jest sprawdzanie ich składu na
        etykietach. (Symbol benzoesanu sodu to E211). Może on również występować
        naturalnie w cynamonie, herbacie i w owocach jagodowych. Stwierdzono, że stała
        ekspozycja na niskie dawki benzoesanu sodu powoduje przewlekłe alergie (u 8,8%
        osób cierpiących na nieżyt błony śluzowej nosa). Benzoesan sodu jest również
        znanym czynnikiem wywołującym pokrzywkę u przynajmniej 10% osób podatnych na to
        schorzenie
        Według dr Adriana Morrisa rozpowszechnienie odczynów alergicznych na dodatki do
        żywności, takich jak: benzoesanu sodu, dwutlenek siarki, azotyn sodowy i
        tartrazyna może być znacznie większe, niż dotychczas przypuszczano. Wyliczono,
        że w ciągu roku spożywamy kilka kilogramów dodatków do żywności. Długotrwałe
        stosowanie ich może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie, a w przypadku kobiet w
        ciąży i karmiących piersią, na zdrowie dzieci. Nie wiadomo też jaki wpływ będą
        miały na kondycję kolejnych pokoleń. Dlatego naukowcy przekonują do spożywania
        produktów nie zawierających szkodliwych substancji konserwujących i zwracają
        szczególną uwagę na dokładne czytanie etykiet. Wiele produktów zawierających
        konserwanty ma na rynku swoje odpowiedniki pozbawione konserwantów i innych
        chemicznych dodatków. Warto ich szukać w trosce o własne zdrowie.
        • mala-muu Re: benzoensan sodu 01.09.04, 15:39
          Z chemii miałam ocenę mierną, co dokładnie odzwierciedla moją wiedzę z tej
          dziedziny. Odstraszyły mnie mole. A szkoda...
      • qubraq Re: benzoensan sodu 06.09.04, 20:35
        mala-muu napisała:

> a nie sól to przypadkiem?

Śliczna moja co Ty tu robisz?
        A.
    • kwik Re: benzoensan sodu 01.09.04, 15:34
      aby marchewke'04 mozna bylo "spozyc" w listopadzie'07 :))
    • mala-muu Re: benzoensan sodu 01.09.04, 15:38
      www.hortimex.com.pl/encyklopedia/dodatki/e211.html
      dobrze że sprawdziłam. Ale paskudztwo!
      • Gość: Aniel pozdrawiam uzytkownikow vegety: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 15:41
        nt.

Dobrze zakonserwowany nowotwór z
        www.twojezdrowie.hg.pl/strony/nowotwor.htm
        0 szkodliwości konserwantów wiemy od dawna. Ale nie dopuszczamy do głowy myśli,
        że jest ona aż tak duża. Większość naszych tajemniczych wysypek i alergii to
        właśnie ich zasługa.

To jeszcze możemy darować producentom żywności, ale tego, że dosypują do niej
        środków rakotwórczych, już na pewno wybaczać nie można.

Gwiazdami w konserwowaniu żywności są dwa związki: benzoesan sodu i sorbinian
        potasu. Ten pierwszy, mający oznaczenie E 211, wzmacnia naturalny smak
        pożywienia, a zarazem niszczy drożdże, pleśnie i wirusy. Chętnie dodaje się go
        do napoi gazowanych, majonezu, marynat, konserw owocowych i warzywnych.
        Niestety, ma poważne wady. Jest kancerogenny, a także ma szkodliwy wpływ na
        procesy zachodzące w naszym mózgu,

Na początku lat 90 ograniczono w Polsce zastosowanie benzoesanu. Do publicznej
        wiadomości podano, że to z powodu jego znaczenia dla procesów przemian
        aminokwasów, zachodzących w mózgu (nie podano konkretnie, jakie jest to
        znaczenie

sodium benzoate
        • emka_1 Re: pozdrawiam uzytkownikow vegety: 01.09.04, 18:18
          ja rozumiem oburzenie, obrzydzenie, troskę o bliźniego, ale vegeta nie zawiera
          benzoesanu ani sorbinianu :)
          zawiera glutaminian sodu, co prawda uzyskiwany sztucznie, ale występujacy w
          wielu produktach naturalnych w sposób naturalny :)
          no więc jeśli bronimy się tak dzielnie przed vegetą z powodu występowania
          glutaminianu, to unikajmy także produktów naturalnych zawierających tenże
          składnik. tak mi się wydaje, że nieco konsekwencji w walce należałoby wykazywać:)
          • aga_piet Re: pozdrawiam uzytkownikow vegety: 01.09.04, 18:28
            Podobnież kwas benzoesowy naturalnie występuje m.in. w żurawinach i borówkach
            (było coś nawet w jednym z poprzednich postów).
            Ale może taki „naturalny” glutaminian lub benzoesan jest zdrowszy? :-)
            Podobnie jak kwas cytrynowy i sok cytrynowy? Można by mnożyć przykłady.
            A jeśli chodzi o użytkowników vegety, to ich i tak nic nie odstraszy, a inna
            grupa ludzkości nie używa jej „z klucza”.
            • Gość: giezik lekarstwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 18:46
              benzoesan stosuje sie rowniez do konserwowania lekarstw. Pamietam, jak niegdys na zajeciach w szkolce farmaceutycznej (ochrona przed zaszczytnym obowiazkiem) byly praktyczne zajecia, na ktorych trzeba bylo dodac bodaj 10 mg benozesanu, poniewaz wagi byly mocno rozregulowane, bralo sie na oko.

PS. Po tym kto naprawde wybieral te szkole, z powazna nieufnoscia podchodze do jakosci lekarstw robionych "na zamowienie" w aptekach.
              • Gość: sz ale też nie przeginajmy ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 19:20
                pirosiarczyn potasu, azotan potasu, chlorek sodowy ... co calkiem przyzwoite
                zwiazki chemiczne w konserowaniu jedzonka stosowane
                • margala Re: ale też nie przeginajmy ;-) 03.09.04, 09:30
                  czy mozna go gdzieś kupić?
                  • Gość: Cynamoon Re: ale też nie przeginajmy ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 09:34
                    Pewnie mozna.
                    Niedawno na przyklad byl na allegro glutaminian sodu przedstawiony jako
                    przyprawa wszechczasow ;-)))
                    • Gość: momencik Re: ale też nie przeginajmy ;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 09:55
                      o ile dobrze zrozumialam nie kazde E musi byc uwzglednione w spisie
                      ingrediencji... dlatego nie wiemy co zawiera wegeta. jezeli zawartosc jakiegos
                      tam skladnika nie przekracza ilus tam procent produktu, to moze go nie byc w
                      spisie...
          • Gość: aniel Re: pozdrawiam uzytkownikow vegety: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 11:25
            a tfu pomylilo mi sie ze wszytkimi popularnymi napojami gazowanymi. moja wina...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka