militta
03.12.14, 15:17
Zamarzyło mi się przyjęcie świąteczne dla przyjaciół i od słowa do słowa wyszło mi 20 potwierdzonych gości. :D Nie byłoby żadnego problemu gdyby nie to, że mój stół mieści góra 12 osób więc normalny obiad czy "posiadówa" przy stole odpada.
Mam już trochę pomysłów ale chciałabym zapytać Was czy macie jakieś fajne przepisy na świąteczne przystawki, które będą smaczne na zimno, będą się ładnie prezentować i zrobienie ich w większej wersji będzie łatwe lub średnio-trudne, oraz najtrudniejszy warunek będzie można je wziąć tak żeby się nie rozwaliły. Większość szkła mam już zajętego, jednak chętnie również zobaczę przepisy na potrawy w szklankach, kieliszkach itd.
Czasu mam dość dużo bo cały jeden dzień wolny przed no i dzień przyjęcia też wolny.
Gości mam różnych, towarzystwo mieszane w podobnym przedziale wiekowym(30+), jednak wśród gości znajdują się wegetarianie, semi-wegetarianie i jedna weganka, dwie kobiety w ciąży i kilku mocno mięsożernych mężczyzn.
Głównie zależy mi na przepisach wytrawnych bo przepisów na świąteczne słodycze jest dużo.
Impreza całonocna, zakrapiana alkoholem.
Wybrane przeze mnie na razie danie to:
- Tatar z jajkiem przepiórczym podawany w kieliszku
- Tarta z kapustą i grzybami
- Sałatka śledziowa lub tatar śledziowy
- Paleta domowych mięs i wędlin (jeśli ktoś ma dobry przepis na dziczyzne na zimno to też chętnie przyjmę)
- Paleta serów i warzyw z sosami
- Świąteczne wrapsy
To tyle. Z góry dzięki za wszelką pomoc! :)