Dodaj do ulubionych

Żółty arbuz - jadł ktoś?

IP: *.chello.pl 10.09.04, 18:22
dobry jest? słodki? jestem ciekawa jak smakuje...
Obserwuj wątek
    • siostraheli Re: Żółty arbuz - jadł ktoś? 10.09.04, 19:02
      tak samo jak czerwony czyli jak slodki ogorek
      • Gość: Cynamoon Re: Żółty arbuz - jadł ktoś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 19:41
        Ja jadlam i bym niedobry i nieslodki i jakis taki mdly...
        Moze taki sie trafil ale jakos sie zniechecilam do zoltych
        Wole rozowe!
        • Gość: jalapeno Re: Żółty arbuz - jadł ktoś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 12:20
          ja tez niedawno jadlem zoltego (tzn. zolty w srodku, na zewnatrz zielony jak
          normalny arbuz). ten moj pochodzil chyba z hiszpanii, i moze mialem po prostu
          szczescie, bo byl dosc slodki, raczej nie mdly i mial bardzo malo pestek - to mi
          sie spodobalo :) byl w porzadku
        • Gość: as1111 Re: Żółty arbuz - jadł ktoś? IP: *.dynamic.chello.pl 25.08.15, 09:12
          Czy tutaj nikt nie zagląda do "wikipedii" ? Tam jest napisane , że w Indiach robią olej z tego arbuza, który potem wykorzystują do oświetlenia pomieszczenia. Zachęcam do lektury na ten temat a dopiero potem ,jak już będziecie wiedzieli coś na ten temat to polecajcie.
      • Gość: tiffi9 Re: Żółty arbuz - jadł ktoś? IP: *.146.131.55.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.06.16, 02:14
        jest smaczny mniej słodki od czerwonego mniej pestek prawie wcale-polecam
    • Gość: ampolion Re: Żółty arbuz - jadł ktoś? IP: *.proxy.aol.com 10.09.04, 19:51
      Taki:
      www.victoryseeds.com/catalog/vegetable/melons/watermelon_desert_king_yellow.jpg
      Czy taki:
      www.victoryseeds.com/catalog/vegetable/melons/early_crimson_treat.jpg
      Czy taki:
      www.theproducehunter.com/temp/YellowWatermelonIV.jpg
    • Gość: Aneta Re: Żółty arbuz - jadł ktoś? IP: 81.15.254.* 10.09.04, 21:02
      Jadłam żółtego arbuza ale jakoś niczym szczególnym nie wyróżniał się od
      czerwonego. Może smak trochę inny ale czy lepszy to nie wiem. Może po prostu
      taki mi się trafił ale jakoś potem nie kusiło mnie żeby jeszcze go spróbować a
      arbuza bardzo lubię, więc tego czerwonego często jadam:)
    • Gość: pianissima Re: Żółty arbuz - jadł ktoś? IP: *.acn.waw.pl 10.09.04, 22:12
      Wiecie, ze te wszystie zolte owoce (pomidory, arbuzy...) to modyfikacje
      genetyczne?
      Ogladalam jaks film o tym jak je robia zanim pojawily sie a rynku.
      • emka_1 Re: Żółty arbuz - jadł ktoś? 10.09.04, 22:26
        tak, modyfikacje genetyczne:) każda nowa odmiana jest modyfikacją genetyczną.
        większość uzyskiwana jest żmudną metodą krzyżowania i selekcji pożądanych cech.
        • jottka no 10.09.04, 22:28
          własnie miałam to napisać:)

strzeżcie sie mendla i wrednych pociotków jego
          • Gość: szopen Zolty arbuz IP: 204.79.89.* 11.09.04, 03:42
            U mnie wszelakich arbuzow i melonow dostatek.
            Jedyna roznica miedzy zoltym i czerwonym to kolor.
          • Gość: pianissima Re: no IP: *.acn.waw.pl 11.09.04, 11:00
            Szczerze - nie znam sie na tej tematyce. Ale w owym filmie (francuska tv) slowa
            nie bylo o krzyzowkach, a wyraznie o modyfikacjach. Wszczepiaja geny jakiejs
            innej rosliny (na przyszlosc bede robila notatki, bo po prostu nie pamietam
            jakiej).
            • Gość: ampolion Re: no IP: *.proxy.aol.com 11.09.04, 16:41
              Geny są wszędzie i bez wszczepiania, są jak najbardziej naturalne.
    • Gość: oluncia Re: Żółty arbuz - jadł ktoś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 11:34
      Jadlam ostatnio - moze trafilam na wyjatkowego okaza ale byl slodszy i bardziej
      kruchy niz czerwony - a arbuzy uwielbiam wyjatkowo:)!
    • jezowka Re: Żółty arbuz - jadł ktoś? 11.09.04, 16:46
      A mnie nawet smakował - jest delikatniejszy w smaku, ciut mniej soczysty,
      bardziej "konkretny" - ale w sumie wolę różowe.
      • Gość: ukas Re: Żółty arbuz - jadł ktoś? IP: *.249.104.5.static.rdi.pl 15.05.14, 21:49
        kupilem z ciekawosci, zjadlem i co.... okazalo sie ze przeplacilem bo byl 2x drozszy od czerwonego

roznice:

kolor, zolty ma mniej pestek(duzo mniej), cena

na temat konsystencji sie nie wypowiadam bo zalezy jak sie trafi mniej, bardziej dojrzaly (jak by mi ktos zawiązał oczy to powiedzial bym ze to zwykły "czerwony" arbuz)

• Gość: ;p Re: Żółty arbuz - jadł ktoś? IP: 213.199.253.* 29.05.14, 16:24
      tak samo smakuję :)
      • mmagi a co? ty jesteś żółty arbuz? 29.05.14, 16:43

i
    • waniliowa.rozkosz Jadłam 29.05.14, 17:39
      Smakuje jak "czerwony" arbuz, jest mniej aromatyczny.
    • Gość: kasia Re: Żółty arbuz - jadł ktoś? IP: 194.76.60.* 30.05.14, 13:03
      Dla mnie za słodki i jakby za suchy.
      • Gość: Webman Żółty arbuz - pycha IP: *.dynamic.chello.pl 02.06.14, 19:05
        Osobiście nie przepadam za arbuzami (głównie ze względu na nasiona) i dlatego wolę melony.
        Ale wyjątkiem jest żółty arbuz, którego odkryłem jakieś 10 lat temu i od tej pory go uwielbiam, bo łączy w sobie to co najbardziej cenie w arbuzie (czyli soczystość i niewiele małych nasion) ze smakiem melona.
        Choć przyznam, że niezbyt często udaje mi się go kupić - zwykle są czerwone.
        Dzisiaj wróciłem ze sklepu z dwoma ostatnimi (idą upały) i sądząc po dźwięku, są dojrzalutkie :)
        Żółte arbuzy są sporo mniejsze - waga to średnio 2kg, przy 4-5 w przypadku czerwonych, przez co spokojnie można kupić całego.
        Oczywiście zawsze komuś może się trafić mniej dojrzały i później narzeka, że są niedobre, ale po to się ma ucho i palce, żeby sprawdzać (lekko naciskamy kciukami miejsce przy łodydze i jak się lekko ugina, to jest w sam raz).
    • Gość: jazgar Re: Żółty arbuz - jadł ktoś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.14, 19:44
      właśnie kupiłem arbuza w careffure wziełem nóż i zonk a on żółty żdziwienie duże ale w smaku super soczysty i troszkę mniej słodszy od czerwonego ale dobry polecam
    • quba KAWON 25.08.15, 21:24
      to kawon, normalna roślina, nie żadna modyfikacja arbuza.
      Smakuje bardzo podobnie jak arbuz, bo jest arbuzem, tyle że miąższ ma trochę innego koloru.
      Owoc arbuza czyli kawonu jest jagodą.
      Bardzo wielka i smaczna jagoda, przepyszna do sałatek, jak i samodzielny deserek.
      W krajach Bliskiego Wschodu pestki się wybiera, suszy i spozywa jak pestki dyni, są bardzo zdrowe także świeże, nie warto ich wyrzucać, tylko trzeba pogryźć.
      • pavvka Re: KAWON 26.08.15, 09:36
        Kawon to po prostu inna nazwa arbuza, nie żadna szczególna jego odmiana.
        • quba Re: KAWON 26.08.15, 12:47
          a czy ja napisałam coś innego?
          • angazetka Re: KAWON 26.08.15, 16:39
            Tak, z początku twego wpisu wynika, jakby tylko żółty arbuz nazywał się kawon, co jest nieprawdą.
            • quba Re: KAWON 26.08.15, 18:25
              no to sorry za błędny komentarz, błędny w skutkach, bom zamierzała od razu powiedzieć, że kawon i arbuz to nazwa tego samego owocu, a żółty jest słodszy,inaczej, ładniem (moim zdaniem) pachnie.
    • kosmotynka Re: Żółty arbuz - jadł ktoś? 27.08.15, 11:50
      Nie jadłam nigdy takiego arbuza, nawet nie wiedziałam, że istnieje. Rozejrzę się za nim w sklepach.
      • quba Re: Żółty arbuz - jadł ktoś? 27.08.15, 12:17
        kosmotynka napisał(a):

> Nie jadłam nigdy takiego arbuza, nawet nie wiedziałam, że istnieje. Rozejrzę si
        > ę za nim w sklepach.

Moim zdaniem jest smaczniejszy, bardziej słodki i wyraźniejszy ma zapach, a lubię bardzo zapach arbuzów i melonów, za mydło melonowe to bym sobie chyba dała urwać głowę!
        Pozdrowienia! ;)
    • beata.krajewieska Re: Żółty arbuz - jadł ktoś? 01.09.15, 11:16
      jak dla mnie tak samo jak zwykły, może trochę mnie słodki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka