Dodaj do ulubionych

kolacja ze znajomymi

03.03.15, 21:47
podpowiedzi potrzebuje;)
zaplanowalam kolacje ze znajomymi, raczej nie przepadaja za miesem, ale nie sa wegetarianami.
lacznie 4 osoby. Pomyslalam o kotlecikach z kaszy jaglanej (kasza, brokuly, ew. kalafior czy inne warzywa), podane na "spagetti" marchewkowym (marchewka julienne, z ziolami i czosnkiem podsmazona na masle). Ale co dalej, jakies dodatki do tego? Salata, pieczone ziemniaki? No i zupa, mam wlasnej roboty kiszone ogorki, myslam o ogorkowej, ale jakos mi zupelnie nie pasuje.
Przystawka to pewnie roladki z baklazana i sera feta, deser to najmniejszy problem- nasiona chia na mleku, z owocami i orzechami lub lekkie ciasto na ich bazie.
Ma byc lekko, smacznie i domowo, niekoniecznie wymyslnie.
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: kolacja ze znajomymi 03.03.15, 22:38
      do tych warzyw, lacznie z przystawka , pasowala by mi pomidorowa, czysta
      do placuszkow jakis sos jogurtowy, tzatziki itp
      salata, owszem
      ziemniaki juz mniej - w koncu juz masz zrodo skrobii
      • zoe1978 Re: kolacja ze znajomymi 03.03.15, 23:28
        dzieki Roseanne, o sosie nie pomyslalam, tzatziki bedzie chyba ok, albo jogurtowy z mnostwem koperku:) Baklazany a pozniej pomidorowa tez pasuje idealnie, boje sie tych kotletow i marchewki pozniej, coby nie przedobrzyc :/ moze deser jakis inny?
        • gingers73 Re: kolacja ze znajomymi 04.03.15, 08:01
          Moi goście bardzo lubią faszerowane pieczone cukinie, papryki ale teraz to chyba za droga impreza.
    • iga.b Re: kolacja ze znajomymi 04.03.15, 11:55
      Karkówkę upieczoną bym podała. Po tych warzywach goście głodni będą.
      • zoe1978 Re: kolacja ze znajomymi 04.03.15, 12:39
        karkowke spapram jak nic:)
        ale warzywa faszerowane tez dobry pomysl, moglabym tej kaszy jaglanej do nich uzyc (uparlam sie na nia).
        Beda wiec roladki z baklazana, pozniej zupa krem pomidorowy lub paprykowy, a nastepnie zapiekana malutka cukinia z dwoma farszami: mieso mielone+ warzywa i drugi z kaszy i warzyw. Do tego ta marchewka (bardzo ciekawie wyglada i pysznie smakuje), sos jogurtowy z koperkiem i ew. jakis drugi ostrzejszy. I jeszcze zwykla salata lodowa z vinegretem. Na koniec deser. Powinno byc dobrze?
        • Gość: x karkówki nie sposób spaprać, IP: *.hsi16.unitymediagroup.de 04.03.15, 12:42
          ona piecze się sama
      • Gość: x karkówka pieczona na soli, mniam IP: *.hsi16.unitymediagroup.de 04.03.15, 12:40
        na miejscu tych gości poszukałbym sobie nowej znajomej ;)
    • mim_maior Re: kolacja ze znajomymi 04.03.15, 14:37
      Mnie w tym menu brakuje białka, tłuszczu i węglowodanów, czyli... wszystkiego :)
      Serio, trochę postny ten posiłek i nawet wegetarianin wstałby od stołu głodny. Moi dziadkowie tak jadali, jak na przednówku bieda była.
      • zoe1978 Re: kolacja ze znajomymi 04.03.15, 14:51
        ja widze i bialko i weglowodany i nawet tluszcz...
        masz jakies inne propozycje?:)
        • mim_maior Re: kolacja ze znajomymi 04.03.15, 14:55
          Masło do smażenia, trochę fety i mleko w deserze to nie brzmi szczególnie pożywnie... Przynajmniej dla mnie, a szczególnym mięsożercą też nie jestem. Dałabym więcej nabiału i z pewnością jakieś warzywa strączkowe, jeśli ma być przyzwoita ilość białka. Myślę, że kuchnia bliskowschodnia byłaby świetnym źródłem inspiracji.
          • roseanne Re: kolacja ze znajomymi 04.03.15, 15:16
            widze nasiona chia na mleku i orzechy w deserze, jako dobre zrodlo bialka i tluszczu
            • Gość: mim_maior Re: kolacja ze znajomymi IP: *.warmia.mazury.pl 04.03.15, 15:23
              Ja też je widzę, ale nie widzę smakowitego obiadu. Jeśli to ma być reklama wege kuchni to nieudana (to o roseanne, która tu ostatnio wegetrolluje).
              Serio, nie jestem mięsożercą, kuchnia wegetariańska mi smakuje. Ale same warzywa i orzechy to dobre dla gryzoni, mnie by taki obiad nie zachwycił.
              • roseanne Re: kolacja ze znajomymi 04.03.15, 15:25
                ooooooooooooooo ? ! :)
                jakze mi milo, ze po kilkunastu latach pisania na forum zostalam trollem i na dodatek wege
              • zoe1978 Re: kolacja ze znajomymi 04.03.15, 15:33
                kurcze, jakie wege? napisalam ze fajnie by bylo bez miesa, ale nie musi. I dorzucilam zapiekana cukinie z miesem mielonym :D
                • mim_maior Re: kolacja ze znajomymi 04.03.15, 20:04
                  Ale co jest złego w kuchni wegetariańskiej? Nie ma powodu do "kurczowania". Jak wspomniałam, ja wegekuchnię lubię, ale nie taką pozbawioną werwy. Menu do mnie nie przemawia po prostu, ale w końcu racja, to nie ja będę to jadła...
                  • zoe1978 Re: kolacja ze znajomymi 04.03.15, 20:40
                    Przepraszam:) masz racje.
                    o kuchni wege jakies tam pojecie mam, ale zgrac to wszystko w smakujaca calosc juz ciezej...
                    • mim_maior Re: kolacja ze znajomymi 05.03.15, 09:49
                      Rozumiem Cię, z tego powodu sama rzadko gotuję po wegetariańsku, wolę jak mnie ktoś tak karmi :)
          • zoe1978 Re: kolacja ze znajomymi 04.03.15, 15:31
            sos jogurtowy bedzie na jogurcie greckim, zapiekana cukinia bedzie posypana serem (przynajmniej ta z miesem). Kasza jaglana to tez mnostwo bialka. Zupa rowniez bedzie sie opierac na podsmazanych na masle warzywach. Deser na mleku kokosowym i zwyklym, z owocami i orzechami- mysle ze to wystarczy:)
    • bene_gesserit Re: kolacja ze znajomymi 04.03.15, 20:41
      Bakłażan, papryki i cukinie są zupełnei poza sezonem. I nawet nie chodzi o koszty, ale o smak - nie ten. Ja bym to wywaliła i zapomniała o tym. Zima ma tyle do zaoferowania, czemu chcesz postawić na warzywa późnego lata? Nie rozumiem.

Roladki może lepiej z awokado i ogórka? Roboty tyle samo, a imo ogórek jest bardziej zimowy niż bakłażan. Chyba ;)

Zupa selerowa? Albo cokolwiek z selera, np seler z pieca - tu masz zresztą kilkanaście przepisów do wyboru - niektóre bardzo przyjemne.

Polecam też pieczone pieczarki squirk - są genialne (jedna uwaga: trzeba je zjeść od razu, jak poleżą, to już nie to).

Pieczone ziemniaki zawsze i o każdej porze, ale do kotlecików z kaszy to trochę za dużo grzybów w barszcz, nie uważasz? A w ogóle, może idź w burgery - modne są, ale dobre ;)

Deser aż się prosi o pomarańcze, za miesiąc już się będą kończyć.
      • zoe1978 Re: kolacja ze znajomymi 05.03.15, 11:16
        dzieku bene;)
        przespalam sie z propozycjami i zamiast modyfikacji jest nowy plan:
        przystawka wypada calkowicie, zupa krem z pieczonego selera z podprazonym slonecznikiem.
        strona z burgerami juz w zakladkach, przyda sie na pewno:) Ale beda burgery bez bulek. Na razie w planie ze 3 rozne rodzaje burgerow (na pewno te burakow i czarnej fasoli, brokulowe i moze grzybowe?), zrobie je takie mniejsze, zeby kazdy mogl kazdego sprobowac. Moze jeszcze rybne do tego. W sumie robota zadna. Ze 3 rozne sosy- awokado, jogurtowy i domowy keczup z ziolami. Frytki warzywne z piekarnika (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler i buraki). Moga sie robic rownoczesnie z pieczarkami squirk- juz wybrobowane i pyszne. Do tego salata, rozne kielki, moze odrobina salatki z kiszonych ogorkow i cebuli? Ewentualnie moge dorobic pare malych buleczek, czy raczej takich dluzszych paluchow, posypanych czarnuszka.
        Z nasiona chia nie zrezygnuje, pomarancze sa dobrym pomyslem- najpierw warstwa nasion na mleku, na to mus z kawalkami pomaranczy.
        Dziekuje wszystkim;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka