Dodaj do ulubionych

restauracje w Kazimierzu Dolnym -dla obcokrajowców

IP: *.udn.pl 13.09.04, 19:30
witam,
w przyszłym tygodniu jade z goscmi zagranicznymi do Kazimierza Dolnego...
podpowiedzcie mi proszę, gdzie zamówic dla nich obiad - by było ładnie
(chodzi mi o klimacik) SMACZNIE!!!! i miło.... może polecicie juz mi jakąs
specjalność lokalu... osób będzie około 25... dokąd iść na dobrą herbate i
ciacho?
Z góry dziękuje
Obserwuj wątek
    • Gość: Hanna Re: restauracje w Kazimierzu Dolnym -dla obcokraj IP: 64.213.237.* 13.09.04, 20:10
      Kiedys sie jadlo wspaniale w Willa Murka, ale to dawne czasy. Mnostwo lat tam
      nie bylam, przeczytam co Ci doradza z zainteresowaniam.
      • dafni Re: restauracje w Kazimierzu Dolnym -dla obcokraj 14.09.04, 14:01
        Odradzam Staropolską. Ostatnim razem wybraliśmy się tam skuszeni nazwą, licząc
        na jakieś tradycyjne polskie jedzenie. Nie dość, że jest fatalna obsługa to w
        karcie dań dominują przysmaki włoskie i chińskie:) Na dodatek nie
        najsmaczniejsze.
      • Gość: Balerina Re: restauracje w Kazimierzu Dolnym -dla obcokraj IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.16, 21:47
        Murka jest zamknięta :(
    • lunatica polecam forum: 13.09.04, 20:26
      forum.kazimierzdolny.pl/index.php?more=429
      oraz zieloną tawernę i u fryzjera :-)
      • Gość: Hanna Re: polecam forum: IP: 64.213.237.* 13.09.04, 20:41
        Alez sie tam pieknie zrobilo!! Dzieki za link. Do Polski ne pojade w tym roku,
        ale w przyszlosci-kto wie?. Kazimierz zawsze byl piekny, ale z kwaterami nie
        bylo tak fajnie. Jadlo sie w prywatnych domach . u gospodyni. Bylo smacznie-nie
        przecze,ale obecny wybor restauracji jest imponujacy.
        • Gość: Ela Re: polecam forum: IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 13.09.04, 20:53
          Wybieralam sie w tym roku na tydzien do Kazimierza, po raz pierwszy od stu lat,
          podzwonilam, i wybralam (ze slownych wywiadow, nigdy tam nie bylam, nikt mi nie
          polecal, no i ze zdjec) Folwark WALENCJA. Chodzilo mi o miejsce przytulne i
          bardzo wygodne, bylo planowane ze starsza osoba. Wyszly nici, po w zyciu roznie
          bywa.

A jesli chodzi o dawne lata, to gdy na studiach, mielismy zwyczaj cala grupa
          jezdzic na dofinansowany oboz studencki wielkanocny, mieszkalismy w owych
          czasach w Spichrzu. Na Folwarku powiedzieli mi ze teraz Spichrz stal sie
          objektem niesamowicie drogim. No coz, w tamtych czasach w Spichrzu byly 3 duze
          sale, 10 lozek, i dwa razy 20 jesli pamiec mi dopisuje. No i bylismy my,
          mlodzi, wspaniali, i swiat do nas nalezal (oboz za jakies 100 tamtych zlotych).
      • Gość: Mieszczka Re: polecam forum: IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.16, 21:50
        Zielona Tawerna czasy świetności ma za sobą, a u fryzjera jest brudno
    • Gość: Nobullshit Re: restauracje w Kazimierzu Dolnym -dla obcokraj IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 13.09.04, 21:48
      Zielona Tawerna. Restauracja urządzona na parterze domu niegdyś mieszkalnego,
      wiec sal jest kilka i moglibyście pewnie mieć całą dla siebie. Meble stylowe,
      stare. Weranda i ogród. Pyszne żarcie, w tym rzeczy polskie. Specjalność -
      "ruskie inaczej" czyli ruskie smażone (chyba) w głębokim oleju i w jakiejś
      panierce.

A przede wszystkim wielkie czarny kot rezydent, wabi się MYSZKIN
    • Gość: ampolion Re: restauracje w Kazimierzu Dolnym -dla obcokraj IP: *.proxy.aol.com 13.09.04, 22:03
      A może na to warto by ich zawieźć?
      www.kazimierzdolny.pl/?more=288
      • Gość: jasio Re: restauracje w Kazimierzu Dolnym -dla obcokraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 23:34
        Polecam restauracje U Fryzjera niedaleko centrum i przystanku autobusowego
        • Gość: krysia Re: restauracje w Kazimierzu Dolnym -dla obcokraj IP: *.udn.pl 14.09.04, 06:26
          a co zamówic?
          • mharrison Re: restauracje w Kazimierzu Dolnym -dla obcokraj 14.09.04, 09:22
            Restauracji nie znam.
            Natomiast gorąco polecam kawiarnię Factoria. Bardzo przyjemny wystrój wnętrza,
            ogródek i przepyszna kawa. Polecam kawę Factoria, Biała Dama, Irish Cream, na
            sposób wschodni (nie pamiętam dokładnej nazwy ale jest to czarny, słodki szatan
            z wieloma orientalnymi przyprawami) i jej nieco uboższa wersja a la Sobieski z
            kardamonem.

Obok jest bliźniacza herbaciarnia U Dziwisza (ten sam właściciel).

W obu miejscach (dzieli je jakieś 10 m)codziennie szarlotkę lub inne ciasto, a
            w weekendy torty.

Pozdrawiam
          • alanadab Re: restauracje w Kazimierzu Dolnym -dla obcokraj 14.09.04, 10:29
            Jeśli u Fryzjera to zamóc cymes i dżamil - cymes to specjał żydowski (zresztą
            knajpa jest żydowska) z marchewki na słodko, a dżamil to fantastyczna
            jagnięcina podawana w gorącej patelni z kuskusem - boskie, choć dośc ciężkawe.
        • anel_ma Re: restauracje w Kazimierzu Dolnym -dla obcokraj 22.04.13, 09:06
          u Fryzjera się spaliła i na razie nie działa - byłam tam miesiąc temu, zamknięte i zabite dechami :(
    • Gość: MM Re: restauracje w Kazimierzu Dolnym -dla obcokraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 10:32
      Byłam w tym roku w Kazimierzu..ach...I stawiam na Hotel Stara Łaźnia-blisko
      centrum,urokliwe miejsce
      • podrozniczka73 Re: restauracje w Kazimierzu Dolnym -dla obcokraj 21.04.13, 15:38
        Również znam przytulną restauracje w centrum Kazimierza Dolnego mianowicie Restauracja Kuchnia i Wino :) Świetny wystrój, szarmancka obsługa, serwis nie jest doliczany do rachunku, pyszne jedzenie (spore porcje).
    • Gość: MMartek Lipowa Dolina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 14:15
      www.lipowa-dolina.pl/chata.htm - znalazłam właśnie.Wygląda
      interesująco :)
      • mharrison Re: Lipowa Dolina - nie o jedzeniu 15.09.04, 06:04

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=14389339&v=2&s=0
        • Gość: MMartek :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 09:50
          Przykro mi...mharrison..
    • juanabo Re: restauracje w Kazimierzu Dolnym -dla obcokraj 14.09.04, 17:14
      Miałam grupę Francuzów w restauracji "U Fryzjera", byli bardzo zadowoleni,
      porcje podobno ogromne i pysznie.
      • Gość: jasio Re: restauracje w Kazimierzu Dolnym -dla obcokraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 20:27
        U Fryzjera jest różne jedzenie nie tylko żydowskie
        wszystko podają na patelniach żeliwnych lub prosto z garka
        Ja mialem gosci z Hiszpanii i byli bardzo zadowoleni jest dobrze i inaczej
        • Gość: tzynk Re: restauracje w Kazimierzu Dolnym -dla obcokraj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.04, 15:55
          Ja byłem U fryzjera na śniadaniu. Bardzo smaczne, świeże i niemało. Ciekawy
          wystrój wnętrza. Ja sobie siedziałem na starej skrzyni.
    • Gość: Nobullshit Re: restauracje w Kazimierzu Dolnym -dla obcokraj IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 15.09.04, 20:01
      Parę recenzji przeklejonych z innego wątku:

W Kazimierzu Dolnym
      halszka2 02.05.2004 14:28 odpowiedz na list

Byłam wczoraj w Kazimierzu nad Wisłą i oczywiście w "Zielonej tawernie" . Nie
      było już miejsc w jakze urokliwym wnętrzu zaaranżowanym w stylu dworku
      ziemianńskiego , ale co tam , były miejsca na zewnątrz. Jedzonko nie zawiodło
      oczekiwań. Jak zwykle pyszne "pierogi ruskei inaczej" oraz leciutko
      podsmażana cukinia i brokuły ( wersja z sosem serowym i na ostro- obie
      pyszne). Nie jadam raczej zup, ale tam oczywiście skusiłam się .No i dla
      takiej polewki cebulowej było warto .Poezja smaku. Mieliśmy też na stole zupę
      jarzynowo- rybną .Nazywałą się jakoś inaczej, ale jakie aromaty rozsiewała
      ach....
      W Kazimierzu jest też urokliwa herbaciarnia "U Dziwisza" .Ze smakiem
      zaaranżowane wnętrze, pyszne herbatki i do nich smakowiete słodości. Az
      wychodzić stamtąd żal.
      Przetestowałam też kiedyś popularną tam swego czasu knajpkę "U
      fryzjera" .Gościli kiedys u siebie prezydentów europejskich państw. Lokal
      zaaranżowany w stylu żydowskim. Pyszne były farfelki ,ale reszta
      niezbyt .Nawet 'Kaczka a la Havel" twarda i bez smaku.
      Słyszałam też o nowym miejscu .Nazywa się zdaję się "Mandaryn" .Znajomi
      wychwalali.
      Kazimerz generalnie super, tylko nie w takie dni jak długie weekendy. W
      tygodniu bardziej urokliwie.
      Pozdrawiam.Halszka

• Re: W Kazimierzu Dolnym
      nobullshit 18.07.2004 01:40 odpowiedz na list

Też uwielbiam Zieloną Tawernę, z uwagi na "ruskie inaczej"
      oraz na kota - rezydenta, który ma najbardziej pomysłowo-literackie imię,
      jakie można nadać kotu - MYSZKIN.

• Re: W Kazimierzu Dolnym IP: *.aster.pl / *.aster.pl
      Gość: Ada 01.08.2004 19:22 odpowiedz na list

Też podpisuję sie pod Zielona Tawerną- pyszne pierogi inaczej, różowy śledź,
      żurek. Bardzo miłe miejce. Pozdrowienia dla Myszkina- najgrubszego kota jakiego
      znam :)

• Re: MYSZKIN W Kazimierzu Dolnym
      krzysio_m 26.08.2004 13:17 odpowiedz na list

Myszkin is great(kiedyś wlazł mojej znajomej na kolana i nic mu więcej do
      szczęścia nie było potrzebne - nie dał sie wyprosić aż do końca
      uczty :) :) :) )!!!
      Ale szkoda, że już nie ma Vincenta na Al. Krakowskiej :(
      Tę restaurację lubiłem najbardziej...

• Gość: kazzze Re: restauracje w Kazimierzu Dolnym -dla obcokraj IP: *.udn.pl 16.09.04, 22:33
      ile kosztuje obiad "u fryzjera"?
    • Gość: Krysia Re: restauracje w Kazimierzu Dolnym -dla obcokraj IP: *.udn.pl 18.09.04, 09:25
      ile kosztuje obiad u fryzjera? Nie zbytek, taki, by sie najesc i byc
      zadowolonym...
      Pozdrawiam
    • Gość: gosia Re: restauracje w Kazimierzu Dolnym -dla obcokraj IP: *.udn.pl 19.09.04, 09:11
      zabierz na koguty
    • Gość: gosc Re: restauracje w Kazimierzu Dolnym -dla obcokraj IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 06.06.16, 20:30
      Przestroga!
      "Na Bulwarze" Bulwar7, Kazimierz Dolny
      "Restauracja" jeżeli tak można nazwać to miejsce :istna tragedia jak dla mnie !! Zamawiając filet z piersi z surówkami i frytkami ,dostałam pieknie podany lecz w środku kąpletnie surowy kotlet , po czym zwróciłam kobiecie obsługującej tam cały talerz informując ją ze jest on surowy.Kobieta odpowiedziała mi "dobrze" i zabrała talerz . Po czym po chwili przyniosła mi to samo z wymieniomym mięsem za to na sałatce znajdowały sie czarne kręcone włosy (wyglądały jak włosy łonowe ) . Gdy straciłam cierpliwość i oznajmiłam ze żądam zwrotu pieniedzy ,oczywiście informując panią z jakiego powodu , usłyszałam po raz kolejny"dobrze" po czym pani przyszła zwracając pieniadze i odeszła gdy zapytałam czy nie należy sie jakiekolwiek "przepraszam " za zaistnałą sytuacje Pani nawet sie nie obruciła i odeszła. Jestem oburzona ta sytuacja jak i obsługą bez grama kultury . Nikomu nie polecam tego miejsca !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka