linn_linn
15.09.04, 14:17
Morbidosa, czyli tort czekoladowy o miekkim sercu
www.gennarino.org/morbidosa.htm
200 g czekolady / typu „fondente“, specjalnej do wyrobow cukierniczych, nie
znaczy gorszej /
200 g cukru pudru
100 g masla
4 jajka
1 lyzka maizeny / maczki kukurydzianej do ciast / lub maki ziemniaczanej
- piekarnik rozgrzac do 180-200°
- ubic zoltka z cukrem pudrem az do uzyskania kremu o konsystencji
pianki / bardzo miekkiego /
- dodac maizene / maka ziemniaczana /
- w kapieli wodnej roztopic czekolade i maslo
- ubic bialka i polaczyc wszystkie skladniki mieszajac bardzo
delikatnie / drewniana lyzka /
- forme o srednicy 24-26 cm wylozyc folia aluminowa i posmarowac maslem
- przelozyc do niej czekoladowa mase
- piec przez 30 minut
Torciki / babeczki / czekoladowe o miekkim sercu
200 g czekolady / 70% /
200 g masla
160 g cukru
40 g maki
4 jajka
aromat wg uznania
- posmarowac maslem, obsypac maka foremki babeczkowe / lub innego
ksztaltu /, wstawic je do zamrazalnika
- roztopic w kapieli wodnej czekolade i maslo, dodajac do nich cukier i
aromat
- zdjac calosc z ognia, dodac do masy jajka / po jednym /, a nastepnie
przesiana make
- przelozyc mase do 8 foremek, pokryc je przezroczysta folia i wstawic
do zamrazalnika na co najmniej 2 godziny
- rozgrzac piekarnik do 220° i wstawic do niego dopiero co wyjete z
zamrazalnika foremki
- piec przez 10-15 minut / czas zalezy od piekarnika i nie da sie go
okreslic dokladniej; lepiej zrobic probe z 1 foremka /
- przyprzekladaniu na talerzyk torcik moze sie lekko rozpasc: to znak,
ze “serce” zostalo miekkie
- mozna podac z odrobina smietany / nie nalezy jej ubijac / i listkiem
miety, ewentualnie z sosem z gorzkiej pomaranczy