GoĹÄ: Astrid IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 18.09.04, 12:27 Proszę o jakiś przepis na proste ciasto ze śliwkami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Asia Najlatwiejsze cciasto w swiecie!!! IP: *.upc-g.chello.nl 18.09.04, 12:50 NAJŁATWIEJSZE CIASTO W ŚWIECIE muz. K. Kwiatkowska/ sł. A. Wojciechowska Żeby w domu było miło, tak, tak, tak, Żeby coś dobrego było, tak, tak, tak, By pachniało wakacjami, tak, tak, tak, Zrobię ciasto ze śliwkami, tak, tak, tak. Szklankę mąki, cukru szklankę, Zaraz wsypię do miseczki, Potem proszku do pieczenia, Dodam jeszcze dwie łyżeczki, I dwa jajka i na koniec Roztopionej margaryny I zamieszam tylko tyle, By się razem połączyły. Najłatwiejsze ciasto w świecie, tak, tak, tak, Nic, a nic się go nie gniecie, tak, tak, tak, Ty potrafisz także upiec, tak, tak, tak, Nawet, gdy nie jesteś zuchem, tak, tak, tak. Teraz śliwki poukładam, W natłuszczonej tortownicy I do pieca włożę ciasto Na około pół godziny, A gdy będzie już gotowe, Znaczy chrupkie i rumiane, To zaproszę koleżanki, Babcię, dziadka, tatę, mamę. Najłatwiejsze ciasto w świecie, tak, tak, tak, Nic, a nic się go nie gniecie, tak, tak, tak, Ty potrafisz także upiec, tak, tak, tak, Nawet, gdy nie jesteś zuchem, tak, tak, tak. Tak mi sie przypomnialo :) Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: Najlatwiejsze cciasto w swiecie!!! 18.09.04, 16:32 Przepis działa, pieczemy to ciasto od lat. Tylko u nas trzeba robić z dwóch porcji... :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
gossia2 Re: Najlatwiejsze cciasto w swiecie!!! 20.09.04, 15:21 Te sliwki uklada sie na blasze i na to wylewa ciasto, czy odwrotnie. Zawsze sie nad tym zastanawialam.... Odpowiedz Link Zgłoś
5krynia Re: ciasto ze śliwkami 18.09.04, 13:33 Najbardziej "śpiewający" przepis jaki spotkałam,wyjdzie super "śpiewające"ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
edeka5 Re: ciasto ze śliwkami 18.09.04, 19:30 Składniki: - 3 jajka - 1 szkl. cukru - 1,5 szkl. mąki - cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka z cukrem ubić mikserem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Wlać do prodiża, na powierzchni ułożyć połówki śliwek. Piec ok. 40 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
edeka5 Re: ciasto ze śliwkami 18.09.04, 19:35 Oczywiście prodiż musi być posmarowany masłem i wysypany tartą bułką. Odpowiedz Link Zgłoś
dodwig2 Re: ciasto ze śliwkami 20.09.04, 13:42 Mój sprawdzony przepis (Od ciotki Janeczki z Jarocina) - ciacho wygląda i smakuje jak drożdżowe, ale jest dużo łatwiejsze i b. dobre - długo zachowuje świeżość oto one - 4 szkl. mąki 1 szkl. oliwy 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 4 całe jaja 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystko razem wymieszać Na wierzch owoce i kruszonka >(śliwki "dupkami" do dołu), mogą być również inne owoce, nawet mrożone lub z kompotu Piekę to ok. 60 min. w temp. 180st. C Przepis na kruszonke: 20 dkg mąki 10 dkg cukru 10 dkg masla lub margaryny Wymieszac wszystkie sypkie skladniki,dodac stopiony i schlodzony tluszcz (raczej daję masło, ma milszy zapach) i razem zagniesc. Uszczykiwać małe skrawki i rozmieszczać na cieście (ja popadnie). Jeżeli chcę zrobić więcej kruszonki (a przeważnie chcę) proporcjonalnie składniki zwiększam Odpowiedz Link Zgłoś
ksenia13 Re: ciasto ze śliwkami 20.09.04, 14:12 Ten przepis Dodwig2 jest rewelacyjny. Moje corki (15 lat)pieka co drugi dzien ciasto z tego przepisu. Odpowiedz Link Zgłoś
gossia2 Re: ciasto ze śliwkami 20.09.04, 15:18 Robilam ciasto dodwig2 i faktycznie pycha. A do tego bardzo proste. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: iskierka26 Re: ciasto ze śliwkami- ważne pytanie do dodwig IP: *.wroclaw.mm.pl 23.09.04, 16:56 czy składniki ciasta tylko mieszamy czy najpierw trzeba ubić pianę z białek a potem dodac resztę składników? Odpowiedz Link Zgłoś
evutek Re: ciasto ze śliwkami 20.09.04, 14:13 Ba, drozdzowe najsmaczniejsze. Robie polkruche, takie samo moze byc z jablkami. Przepis: ok. 40 dkg maki, 1 jajo (cale), pol kostki masla, 1/2 gestej smietana (lub mleko ale nie da sie ukryc ze ze smietana lepsze), cukru (max 10 dkg - daje na oko naprawde malo). Siekam maslo z maka, cukrem, dodaje smietane i cale jajo, szybko zagniatam. Ciasto ma byc miekkie i elastyczne. Troszke schladzam i zaraz cieniutko rozwalkowywuje, obficie podsypujac maka. Wykladam na duza tortownice, brzegi obcinam i resztek juz nie zagniatam, posluza do przykrycia. Leciutko zapiekam spod, w tym czasie obieram sliwki/jablka, pokrojone w plasterki wykladam na podpieczony spod (cynamon, cukier wanil. rodzynki, orzechy jak ktos lubi). Pozostale skrawki ciasta jeszcze cieniej walkuje, i rwe na kawaleczki, ukladam na jablkach/sliwkach. Do pieca, tylko tak zeby jablka/sliwki troche zmiekly, gore przypiekam grzalka. Uwaga techniczna: takiego ciasta nie mozna zostawic ani zamrozic bo robi sie gumowate. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik placek węgierkowyz polewą śmietankową 20.09.04, 14:17 dziś robie, bo mi mua żonka szuszy głowe już od dwóch tygodni, ze jej sie chce Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: ciasto ze śliwkami 20.09.04, 17:19 3 szklanki mąki kostka margaryny czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4-5 jajek 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy owoce Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek i reszty składników zagnieść ciasto (doskonale nadaje się do tego malakser:). Podzielić na dwie części (2/3 i 1/3) i włożyć na kilka godzin do zamrażarki. Jak się zamrozi (niekoniecznie na kamień, ale tak, żeby było dość twarde), zetrzeć większą część na blaszkę, na to położyć owoce (śliwki, jabłka, porzeczki, wiśnie, rabarbar, truskawki, co kto lubi). Białka ubić na pianę dodająć 3/4 szklanki cukru, położyć na owocach, a na pianę zetrzeć resztę ciasta. Piec przez pół godziny w temp. 180-200 st, a potem zmniejszyć i piec jeszcze ok. godziny w temp. 120. Powyższy zabieg ma na celu otrzymanie pysznego kruchego wierzchu z białek, jeśli komuś na tym nie zależy, można piec ok. 45 minut w temp. 180-200 st. Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: ciasto ze śliwkami 26.09.04, 00:35 to dobry przepis, tylko po co do kruchego ciasta ładować tyle proszku do pieczenia? Robie podobne, zapewniam,ze bez proszku wychodzi równie dobre, a nie szczypie w język Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: ciasto ze śliwkami 26.09.04, 08:17 Mnie też nic nie szczypie, a ciasto jest pyszne i pięknie rośnie :) Odpowiedz Link Zgłoś