Dodaj do ulubionych

ciasto ze śliwkami

IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 18.09.04, 12:27
Proszę o jakiś przepis na proste ciasto ze śliwkami.
Obserwuj wątek
    • Gość: Asia Najlatwiejsze cciasto w swiecie!!! IP: *.upc-g.chello.nl 18.09.04, 12:50
      NAJŁATWIEJSZE CIASTO W ŚWIECIE
      muz. K. Kwiatkowska/ sł. A. Wojciechowska

      Żeby w domu było miło, tak, tak, tak,
      Żeby coś dobrego było, tak, tak, tak,
      By pachniało wakacjami, tak, tak, tak,
      Zrobię ciasto ze śliwkami, tak, tak, tak.

      Szklankę mąki, cukru szklankę,
      Zaraz wsypię do miseczki,
      Potem proszku do pieczenia,
      Dodam jeszcze dwie łyżeczki,
      I dwa jajka i na koniec
      Roztopionej margaryny
      I zamieszam tylko tyle,
      By się razem połączyły.

      Najłatwiejsze ciasto w świecie, tak, tak, tak,
      Nic, a nic się go nie gniecie, tak, tak, tak,
      Ty potrafisz także upiec, tak, tak, tak,
      Nawet, gdy nie jesteś zuchem, tak, tak, tak.

      Teraz śliwki poukładam,
      W natłuszczonej tortownicy
      I do pieca włożę ciasto
      Na około pół godziny,
      A gdy będzie już gotowe,
      Znaczy chrupkie i rumiane,
      To zaproszę koleżanki,
      Babcię, dziadka, tatę, mamę.

      Najłatwiejsze ciasto w świecie, tak, tak, tak,
      Nic, a nic się go nie gniecie, tak, tak, tak,
      Ty potrafisz także upiec, tak, tak, tak,
      Nawet, gdy nie jesteś zuchem, tak, tak, tak.

      Tak mi sie przypomnialo :)
      • saiss Re: Najlatwiejsze cciasto w swiecie!!! 18.09.04, 16:32
        Przepis działa, pieczemy to ciasto od lat.
        Tylko u nas trzeba robić z dwóch porcji... :)
        Pozdrawiam!
      • gossia2 Re: Najlatwiejsze cciasto w swiecie!!! 20.09.04, 15:21
        Te sliwki uklada sie na blasze i na to wylewa ciasto, czy odwrotnie. Zawsze sie
        nad tym zastanawialam....
    • 5krynia Re: ciasto ze śliwkami 18.09.04, 13:33
      Najbardziej "śpiewający" przepis jaki spotkałam,wyjdzie
      super "śpiewające"ciasto.
    • edeka5 Re: ciasto ze śliwkami 18.09.04, 19:30
      Składniki:
      - 3 jajka
      - 1 szkl. cukru
      - 1,5 szkl. mąki
      - cukier waniliowy
      - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Jajka z cukrem ubić mikserem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
      Wlać do prodiża, na powierzchni ułożyć połówki śliwek. Piec ok. 40 minut.
      • edeka5 Re: ciasto ze śliwkami 18.09.04, 19:35
        Oczywiście prodiż musi być posmarowany masłem i wysypany tartą bułką.
    • dodwig2 Re: ciasto ze śliwkami 20.09.04, 13:42
      Mój sprawdzony przepis (Od ciotki Janeczki z Jarocina) -
      ciacho wygląda i smakuje jak drożdżowe, ale jest dużo łatwiejsze i b. dobre -
      długo zachowuje świeżość
      oto one -
      4 szkl. mąki
      1 szkl. oliwy
      1 szkl. cukru
      1 szkl. mleka
      4 całe jaja
      1 cukier waniliowy
      3 łyżeczki proszku do pieczenia
      Wszystko razem wymieszać
      Na wierzch owoce i kruszonka
      >(śliwki "dupkami" do dołu), mogą być również inne owoce, nawet mrożone lub z
      kompotu
      Piekę to ok. 60 min. w temp. 180st. C

      Przepis na kruszonke:
      20 dkg mąki
      10 dkg cukru
      10 dkg masla lub margaryny
      Wymieszac wszystkie sypkie skladniki,dodac stopiony i schlodzony tluszcz
      (raczej daję masło, ma milszy zapach) i razem zagniesc. Uszczykiwać małe
      skrawki i rozmieszczać na cieście (ja popadnie).
      Jeżeli chcę zrobić więcej kruszonki (a przeważnie chcę) proporcjonalnie
      składniki zwiększam
      • ksenia13 Re: ciasto ze śliwkami 20.09.04, 14:12
        Ten przepis Dodwig2 jest rewelacyjny. Moje corki (15 lat)pieka co drugi dzien
        ciasto z tego przepisu.
      • gossia2 Re: ciasto ze śliwkami 20.09.04, 15:18
        Robilam ciasto dodwig2 i faktycznie pycha. A do tego bardzo proste. Polecam!
      • Gość: iskierka26 Re: ciasto ze śliwkami- ważne pytanie do dodwig IP: *.wroclaw.mm.pl 23.09.04, 16:56
        czy składniki ciasta tylko mieszamy czy najpierw trzeba ubić pianę z białek a
        potem dodac resztę składników?
    • evutek Re: ciasto ze śliwkami 20.09.04, 14:13
      Ba, drozdzowe najsmaczniejsze. Robie polkruche, takie samo moze byc z jablkami.
      Przepis: ok. 40 dkg maki, 1 jajo (cale), pol kostki masla, 1/2 gestej smietana
      (lub mleko ale nie da sie ukryc ze ze smietana lepsze), cukru (max 10 dkg -
      daje na oko naprawde malo). Siekam maslo z maka, cukrem, dodaje smietane i cale
      jajo, szybko zagniatam. Ciasto ma byc miekkie i elastyczne. Troszke schladzam i
      zaraz cieniutko rozwalkowywuje, obficie podsypujac maka. Wykladam na duza
      tortownice, brzegi obcinam i resztek juz nie zagniatam, posluza do przykrycia.
      Leciutko zapiekam spod, w tym czasie obieram sliwki/jablka, pokrojone w
      plasterki wykladam na podpieczony spod (cynamon, cukier wanil. rodzynki,
      orzechy jak ktos lubi). Pozostale skrawki ciasta jeszcze cieniej walkuje, i rwe
      na kawaleczki, ukladam na jablkach/sliwkach. Do pieca, tylko tak zeby
      jablka/sliwki troche zmiekly, gore przypiekam grzalka. Uwaga techniczna:
      takiego ciasta nie mozna zostawic ani zamrozic bo robi sie gumowate.
      • giezik placek węgierkowyz polewą śmietankową 20.09.04, 14:17
        dziś robie, bo mi mua żonka szuszy głowe już od dwóch tygodni, ze jej sie chce
    • skarolina Re: ciasto ze śliwkami 20.09.04, 17:19
      3 szklanki mąki
      kostka margaryny
      czubata łyżeczka proszku do pieczenia
      4-5 jajek
      3/4 szklanki cukru
      cukier waniliowy
      owoce

      Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek i reszty składników zagnieść
      ciasto (doskonale nadaje się do tego malakser:). Podzielić na dwie części (2/3
      i 1/3) i włożyć na kilka godzin do
      zamrażarki.
      Jak się zamrozi (niekoniecznie na kamień, ale tak, żeby było dość
      twarde), zetrzeć większą część na blaszkę, na to położyć owoce (śliwki,
      jabłka, porzeczki, wiśnie, rabarbar, truskawki, co kto lubi). Białka
      ubić na pianę dodająć 3/4 szklanki cukru, położyć na owocach, a na pianę
      zetrzeć resztę ciasta.

      Piec przez pół godziny w temp. 180-200 st, a potem zmniejszyć i piec jeszcze
      ok. godziny w temp. 120.
      Powyższy zabieg ma na celu otrzymanie pysznego kruchego wierzchu z białek,
      jeśli komuś na tym nie zależy, można piec ok. 45 minut w temp. 180-200 st.
      • teklat Re: ciasto ze śliwkami 26.09.04, 00:35

        to dobry przepis, tylko po co do kruchego ciasta ładować tyle proszku do
        pieczenia? Robie podobne, zapewniam,ze bez proszku wychodzi równie dobre, a nie
        szczypie w język
        • skarolina Re: ciasto ze śliwkami 26.09.04, 08:17
          Mnie też nic nie szczypie, a ciasto jest pyszne i pięknie rośnie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka