Dodaj do ulubionych

dieta kapuściana -kto zna przepis na zupe

IP: 62.233.232.* 19.09.04, 21:53
Obserwuj wątek
    • Gość: Nobullshit Re: dieta kapuściana -kto zna przepis na zupe IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 19.09.04, 23:05
      1 puszka pomidorów bez skórki
      1 zielona papryka, 1 czerwona
      3 cebule
      1 główka kapusty
      1 seler naciowy
      1 por
      sól, pieprz, sproszkowana papryka, bazylia,

Gotować 10 minut na ostrym gazie, potem pyrkolić do miękkości kapusty

Przepis mam na zasadzie "jedna pani drugiej pani" - i mogą istnieć inne wersje -
      ale się sprawdzał.
      • ksenia13 Re: dieta kapuściana -kto zna przepis na zupe 20.09.04, 08:20
        Cała dieta wyglada tak: Moja znajoma ja stosowala. Schudla 5,5 kg.
        ZUPA:
        3 cebule
        3-4 pomidory
        1/2 kapusty
        1 papryka
        1 seler
        1 bulion (warzywny bez mięsa)
        do zimnej wody wrzucasz wszystko i jak się dobrze zagotuje dodajesz dopiero
        cebulę zmniejszasz ogień i na wolnym ogniu gotujesz 10-15 mni.
        Możesz dodać przyprawy jakie chcesz oprócz soli.
        DZIEŃ 1 Zupa + owoce (bez bananów, winogron) + woda
        DZIEŃ 2 zupa + warzywa (bez marchwi, kartofli i sałaty) jak będziesz bardzo
        głodna to zjedz zupę, ale jeżeli dalej będzie cię "ssać" to możesz w piekarniku
        upiec sobie ziemniaki z pomidorami ) + woda
        DZIEŃ 3 Zupa + owoce + warzywa + woda
        DZIEŃ 4 zupa + owoce + warzywa + 3 banany (średnie) i trochę mleka (do 1%
        tłuszczu)
        DZIEŃ 5 zupa + mięso (chude wołowe, drób lub ozór - gotowane bez soli)
        pomidory + woda
        DZIEŃ 6 zupa +mięso (j.w)+ warzywa + sałata
        DZIEŃ 7 zupa + ryż (najlepiej ciemny) + warzywa + 1 szkl soku świeżego z
        grapefruit`a
        zasady takie jak wspominałam wsześniej
        -żadnej soli, cukru, chleba -
        -możesz pić wodę herbatę i kawę (jak musisz) ale bez cukru. Owoce wszystkie
        oprócz bananów, winogron (chyba,że w danym dniu można), warzyw oprócz
        ziemniaków, sałaty i marchwi (chyba, że w danym dniu można).
        Ponadto mozna pic herbatę zieloną - gasi pragnienie, oczyszcza z toksyn i
        łagodzi łaknienie.
        Wg informacji mozna schudnąć od 2-6 kg.
    • Gość: goska Re: dieta kapuściana -kto zna przepis na zupe IP: *.gizycko.mm.pl 20.09.04, 09:53
      Tutaj masz linka do przepisu i bardzo zajmującej dyskusji na ten temat,poczytaj
      bo warto:
      f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=3601
    • mantha Re: dieta kapuściana -kto zna przepis na zupe 20.09.04, 10:10
      Przepraszam, ze sie wtrace, ale stosowalam te diete - schudlam ok 4 kg (pewnie
      wody mi po prostu ubylo) a potem bardzo szybko i pieknie sie tyje ze 2 razy
      tyle. po tygodniu jestes tak wyglodzona, ze zjadasz wszystko w wiekszych
      losciach niz przed dietą. generalnie do bani.
      • Gość: hjeh Re: dieta kapuściana -kto zna przepis na zupe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 10:30
        potwierdzam - efekt jo-jo gwarantowany... poza tym juz po w dniach nienawidzisz
        kapusty ;)
        • mantha Re: dieta kapuściana -kto zna przepis na zupe 20.09.04, 11:14
          To parwda - do dzis skrzetnie odwijam golabki wyrzucajac ze wstretem kapuste...
      • linn_linn Re: nie traccie czasu na bzdury 20.09.04, 10:34
        Jesli ktos schudl, to z uwagi na skonsumowane kalorie. Jesli sie tylko
        odwodnil, kg wracaja i to z %.
        Dieta ta jest znana we Wloszech jako "dieta del minestrone". Powstala w
        konkretnym celu: stosowana jest w szpitalach w przypadku osob otylych, przed
        operacja. Kazdy spadek wagi ulatwia jej przeprowadzenie i stad opracowano cos
        takiego / jesli sie nie myle, podobne pochodzenie ma dieta kopenhaska /.
        Oczywiscie takie cuda-niewida szybciutko zostaja rozpowszechnione i zamiast
        przynosic korzysci, przynosza szkody / moze byc stosowana tylko przez kilka dni
        i to pod kontrola lekarzy /.
        Dajcie sobie sposob. NAWET gdyby byla skuteczna, po jej zakonczeniu wraca sie
        do poprzedniego stylu zycia / odzywianie, ruch itd. / i do poprzednich bledow,
        ktorych skutkiem byly kg ekstra. Jo-jo gotowe.
    • Gość: upsi Re: dieta kapuściana -kto zna przepis na zupe IP: *.dip.t-dialin.net 20.09.04, 11:16
      Na poczatku lipca odzywialam sie caly tydzien, mniej wiecej wg. tego, co
      napisala Ksenia.
      Ile schudlam nie wiem, bo nie mialam wagi, ale ok 5 kg.
      O odwodnieniu nie bylo mowy, bo duzo i chetnie pilam: herbata ziolowa, zielona,
      niegazowana woda, duzo owocow. Jezdzilam na rowerze ok. 10 km lub spacery.
      Schudniecie nie bo moim najwazniejszym celem, raczej sprawy zdrowotne - wiele
      sie jednak nie zmienilo.
      O jojo nie ma u mnie mowy, jakkolwiek troche przytylam.
      Glodna nie bylam, bo zupy mozna jesc ile sie chce, smakuje dobrze, gorzej
      pachnie (po kilku dniach zapach kapusty jest niezbyt przyjemny).
      Ugotowalam zupe i zamrozilam porcje dzienne.
      Po tygodniu nie rzucilam sie na jedzenie, wrecz przeciwnie, zmniejszylam ilosc
      pieczywa, w ogole weglowodanow.
      W najblizszym czasie robie poprawke :-)
      Pozdrawiam
      • linn_linn Re: jakkolwiek troche przytylas 20.09.04, 11:18
        Wlasnie.
    • Gość: zahra NIE RÓB TEGO!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 07:16
      Otrzegam przed ową dietą. Ja jadłam zupkę kapuścianą przez jakieś 1,5 tyg,
      schudłam bardzo szybko - to fakt, ale jak dieta sie zakonczyła wróciłam do
      poprzedniej wagi + 2 dodatkowe kilogramy.
      Po zastosowaniu tej diety jestes osłabiona, brak podstawowych składników
      powoduje zmęczenie, znużenie, szarą cerę. Rzucasz sie po diecie na normalne
      jedzenie, co powoduje efekt jo-jo. Ja od roku nie mogę nawet patrzec na biała
      kapuste, nie wspominając już o samym jej zapachu, który powoduje u mnie odruch
      wymiotny.
      • anmanika Re: NIE RÓB TEGO!! 22.09.04, 09:20
        Probowalam 2 razy z dwoma roznymi przepisami na zupe kapusciana. Za kazdym
        razem ten sam efekt: totalny bunt zoladka. Teraz przetestowalam diete South
        Beach i jestem z niej bardzo zadowolona. Nie wazylam sie, ale po spodniach
        stwierdzilam spadek wagi juz po 2 dniach. Pozatym je sie duzo pysznych rzeczy.
    • Gość: upsi Re: dieta kapuściana -kto zna przepis na zupe IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.04, 09:54
      Zaczne od tego, ze nie jestem fanatyczka diet - nie mam tez takiego (palacego)
      powodu mieszczac sie w ubrania 38-40.
      Z moich informacji, jest to dieta stosowana przed operacjami, w celu szybkiego
      zrzucenia nadmiernych kilogramow.
      W letnim numerze Newsweek Polska byl artykul o dietach, a takze zestawienie tzw
      najmniej szkodliwych diet: m.in. Atkins,Montignak, Diamnod no i ta kapusciana.
      Niestety, zostawilam go w Polsce i nie moge teraz sprawdzic.

Diete skonczylam po tygodniu, jakkolwiek "mozna" bylo dwa, poniewaz bardzo
      schudlam na twarzy i ogladanie siebie w lustrze bylo stresujace.

Uwazam ze jojo czesciej wystepuje w dietach, gdzie chodzi sie glodnym i caly
      dzien nasze mysli kraza wokol jedzenia.

Nawet najwspanialsze potrawy gotowane i spozywane w tym czasie przez innych,
      nie sprawialy mi najmniejszego problemu, a wrecz przeciwnie.

Obecnie duzo przebywam w domu ( jednostajnosc, brak "prawdziwych" zadan,brak
      przyjaciol pod reka) i z nudow jem za duzo!!!
      Zeby to wlasnie przerwac, robie diete, jak tylko zbiore skladniki, gotuje
      kociolek:-) zupy.
      Dodam, ze nie bylam oslabiona, zmeczona itp. a tydzien to nie wiecznosc!
      Lepiej cos robic niz czekac i narzekac lub byc z siebie niezadowolonym,
      sfrustrowanym a wrecz nieszczesliwym!

Pozdrawiam serdecznie
      • linn_linn Re: dieta skuteczna 22.09.04, 10:08
        Jedyna dieta, ktora moze byc zdrowa i skuteczna, to trwajaca cale zycie.
        Oczywiscie po dojsciu do prawidlowej wagi mozna jesc troche wiecej, ale nalezy
        stale kontrolowac wage. Proste, ale wlasnie rzeczy prostsze sa najtrudnijesze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka