bene_gesserit Re: moje dania, 23.12.15, 13:21 Jakim przysmakiem robisz święta, bo nie rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: moje dania, 23.12.15, 13:36 bene_gesserit napisała: > Jakim przysmakiem robisz święta, bo nie rozumiem? moim, bigos, warzywna sałatka, karp, dziczyzna! Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: moje dania, 23.12.15, 13:43 A ja robię solenny, tłusty i kremowy sernik z kruszonką, chudy pasztet z kaczki i ćwikłę z pieczonych, super-ekologicznych buraków. Nadal zastanawiam sie nad drugim ciastem (wilgotne makowe albo tarta z kawą i Kahulą), muszę się zastanowić, jakie falafle zrobić dla wege (opcja z kalafiorem i orzechami laskowymi raczej wygra) i co z sałatką ziemniaczaną. Goście w pierwszy dzień świąt zażyczyli sobie frytek i hamburgera. W sumie to się nawet cieszę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: moje dania, 23.12.15, 17:06 wyjeżdżam na Święta, więc mało przygotowuję. Robię wypasiony pasztet (wołowina, wieprzowina, kaczka, kurczak, włoszczyzna, grzyby) i rybę po grecku na ciepło. Dostanę też wędzone swojskie wędliny i ćwikłę :) Sami będziemy jeść dopiero w sobotę i planuję po cichu wypad do gruzińskiej albo włoskiej knajpki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki202 Re: moje dania, IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.15, 22:24 Prawie nic. Barszcz bardzo staropolski, od cholery roboty. Ćwikła domowej roboty, czyli starłam pół kilo chrzanu. Troszeczkę pierogów. Kaczka leży w solance, mięso na klops się rozmraża, kulka cielęca czeka w kolejce, sama się upiecze, grzyby czekają. Piernik upieczony i polukrowany, usmażę karpia i tyle. Aha, w niedzielę prawdziwe bliny i pierś z gęsi a la wellington, troszkę roboty. Grzyby zamarynowałam jesienią, borówki usmażyłam jesienią. Do borówek wrzuciłam całe gruszki, co za smak!!! Wszystkim wszystkiego najlepszego!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: moje dania, 23.12.15, 23:47 pomysl gruszek w borowkach chyba skopiuje, bardzo mi sie podoba - smak znam podobny z ciasta (na bazie migdalowej) uszka tradycyjne i pierogi bezzglutenowe zamrozone kompot sie przegryza i studzi sledzie w oleju z rodzynkami takoz salatka wlasnie pokrojona - na sniadanie, do sledzia klopsik i pasztet upieczone jutro barszcz, zamarynowac szynke i usmazyc / upiec lososia (karp niedostepny) Najlepszego! Odpowiedz Link Zgłoś
inka.0202 Re: moje dania, 24.01.16, 22:01 Ja raz w roku, na Wigilię właśnie, robię specyficznego karpia.Jest dość ciężki, ale raz w roku.....Sprawionego karpia przecinam wzdłuż kręgosłupa, oczywiście odcinam głowę, po czym powstałe filety z ościami kroję na połówki, skrapiam cytruną, lekko solę i odstawiam na kilka godzin.Nagrzewam piekarnik, rozpuszczam na blaszce masło i układam kawałki ryby, kładąc na każdym gruby krążek cebuli.Piekę w temp.180 stopni dopóki masło nie zacznie brązowieć po brzegach.Wtedy odwracam karpia, zrzucam cebulę między kawałki ryby i całość podlewam rosołem.Najlepszy jest taki prawdziwy, ale od biedy może być i z kostki.Piekę jeszcze 10 minut, po czym całość zalewam zahartowaną śmietaną(18%).Pozwalam jeszcze na pięciominutowe "odparowanie" (też 180 stopni) i podaję.Jest tak pyszne, że nawet ości( w karpiu grube) nie przeszkadzają;).Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś