Dodaj do ulubionych

Zepsuty żurek

14.02.16, 14:32
Po czym poznac czy żurek jest zepsuty ?
Mam żurek kupny w butelce ( wiem ze to źle, trzeba robić samemu ale tak juz wyszło :))
Pachnie tak strasznie intensywnie, kwaśno, buzuje i bąbluje.
Planuje zalewajkę, jesli wleje zepsuty żurek na koniec to zmarnuje cała zupę.
Jak odróżnić dobry żurek od zepsutego ?
Obserwuj wątek
    • qubraq Re: Zepsuty żurek 14.02.16, 15:16
      fusun1804 napisała:

> Po czym poznac czy żurek jest zepsuty ?
      > Mam żurek kupny w butelce ( wiem ze to źle, trzeba robić samemu ale tak juz wys
      > zło :))
      > Pachnie tak strasznie intensywnie, kwaśno, buzuje i bąbluje.
      > Planuje zalewajkę, jesli wleje zepsuty żurek na koniec to zmarnuje cała zupę.
      > Jak odróżnić dobry żurek od zepsutego ?

Przecież sama napisałaś: " Pachnie tak strasznie intensywnie, kwaśno, buzuje i bąbluje. " No właśnie... wywal go i nie zmarnuj zalewajki ;-) poza tym przyznam sie że coś w rodzaju żurku gotuję z normalnych warzyw a zakwaszam własnym zakwasem selerowym robionym podobnie jak buraczany tyle że ciutkę dłużej - pierwsza zlewka po 6ciu dniach a następne dwie po 8miu ale kiszę selery bez chleba "ino" z czosnkiem (dużo) i przyprawami takimi jak liście laurowe liście wiśniowe liście dębowe, ziele angielskie kminek gorczyca kolendra ... ;-)
      • tralalumpek Re: Zepsuty żurek 14.02.16, 15:29
        Andrzej, podaj prosze dokladniej jak robisz to selerowe cudo ... :) musze sprobowac
        • qubraq Re: Zepsuty żurek 15.02.16, 15:20
          tralalumpek napisała:

> Andrzej, podaj prosze dokladniej jak robisz to selerowe cudo ... :) musze sprobowac

Ninko, dokladnie tak samo jak buraczany tylko trochę dłużej go trzymam przed zlaniem i ponownym zalaniem przegotowaną jeszcze ciepłą wodą lekko posoloną ;-)
          a buraczane zakwasy są na wątku "porządny ostry barszcz"... sama zobacz ;-)
          • qubraq Re: Zepsuty żurek 15.02.16, 15:24
            to będzie chyba ten link:
            forum.gazeta.pl/forum/w,77,13429671,13429671,Zakwas_buraczany_do_picia_lub_zakwaszania_barszczu.html

• tralalumpek Re: Zepsuty żurek 15.02.16, 18:10
            dziekuje, buraczany zakwas robie sama :)
            zurek bialy tez kisze (sie mowilo zakisic zurek ;) a i podobnie jak i zakwas na chleb ... ale seler byl mi w tej postaci nieznany, myslalam ze moze jeskies specjalne ceregiele sa wymagane :))))
            spobuje zrobic
            • qubraq Re: Zepsuty żurek 16.02.16, 16:37
              Ninko, zajrzyj jeszcze na link:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=68837152&wv.x=1&v=2&s=0
              ... tam ludzie (i ja też) piszą o kiszeniu innych warzyw; może Cię to zainteresuje ;-)
              Andrzej
      • kk345 Re: Zepsuty żurek 14.02.16, 15:58
        qurbraqu, poczytałam Twoje wpisy o zakwasach i zaczęłam nastawiać zakwas burczany do picia dla całej rodziny- dzięki za inspirację!
        • squirk Re: Zepsuty żurek 14.02.16, 16:11
          Też nastawiam, czekam właśnie na świeżą "dostawę", za dzień czy dwa będzie gotowy. Bez chrzanu, niestety, ale i tak rewelacja.
          :-)
          • kk345 Re: Zepsuty żurek 14.02.16, 17:56
            No ja też bez chrzanu, ale jest pyszny!
      • znana.jako.ggigus Re: Zepsuty żurek 14.02.16, 17:32
        bąbblujący zakwas jest dobry! Bąble oznaczają fermentację, bakterie są żywe.
        Zakwas spokojny jest zepsuty! Zepsuty zakwas jest mętny i spokojny, bo bakterie padły.
        Zakwas tak już pachnie, niestety. W moim rodzinnym mieście u pani zajmującej się zakwasem tak dawało już od progu klatki.
        • kk345 Re: Zepsuty żurek 14.02.16, 18:05
          Nastawiam zytni zakwas na chleb, pachnie przyjemnie kwasem, ale ani nie daje tym zapachem intensywnie, ani nie buzuje. Bąbluje obie spokojnie, nie burzy się.
          • bobralus Re: Zepsuty żurek 14.02.16, 19:15
            Zakwas nie jest zepsuty, może buzować, ale jeśli Ci ten zapach nie pasuje, to nie używaj, bo zupa będzie miała ten aromat. To jak z ogórkami - jedni lubią małosolne po nocy w słoiku, jeszcze zielone w środku, inni wykręcające twarz solidnie ukwaszone ogórki.
    • miagiturbo Re: Zepsuty żurek 14.02.16, 21:39
      organoleptycznie :)
    • mhr2 Re: Zepsuty żurek 16.02.16, 12:38
      fusun1804 napisała:

> Po czym poznac czy żurek jest zepsuty ?

smierdzi!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka