Gość: krazynka IP: *.centertel.pl 16.07.16, 20:22 Nie umiem zrobic kapusty zasmazanej. Niby przepisy sa, a w ogole mi nie wychodzi. Mdla jakas i bez wyrazu, dodaje koperek, sol, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy. Kto pomoze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reniam_123 Re: Help! 16.07.16, 20:43 Do młodej kapusty nie dodaję ziela ang. i liścia, sam koperek wystarczy i przecier/koncentrat pomidorowy, tak do smaku, łyżkę, może dwie. Odpowiedz Link Zgłoś
hazo Re: Help! 16.07.16, 21:45 Bez listka i ziela. Za to spróbuj trochę zakwasić sokiem z cytryny. Ja zawsze zasmażam niewielką ilością drobno pokrojonego wędzonego boczku. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Help! 16.07.16, 21:47 Tak tak - sok z cytryny. Kapusta jest słodka, prosi się o zrównoważenie czymś kwaśnym. Inaczej, no właśnie, jest mdła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krazynka Re: Help! IP: *.centertel.pl 17.07.16, 11:07 Dziękuje, spróbuję wg waszych porad. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Help! 21.07.16, 14:06 Trzeba lekko zakwasić,inaczej jest właśnie mdła,ja dodaję ocet winny. Odpowiedz Link Zgłoś
posenerka Re: Help! 23.07.16, 19:44 Po poznańsku zasmacza się cukrem i octem. Dopiero wtedy zyskuje. Ale delikatnie, musisz próbować. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Help! 23.07.16, 22:15 młoda biała kapusta posiekana masło przyprawy :sól, odrobina pieprzu, jeśli ktoś lubi może być wegeta, kilka kryształków cukru koperek kapustę białą pokroić drobno, wrzucić do rondla na roztopione masło, posypać przyprawami, wymieszać, przykryć i dusić kilka minut, odkryć, zamieszać podusić jeszcze chwilkę odkrytą w czasie duszenia oczywiście na słabym ogniu cały czas pilnować na koniec zgasić gaz i wsypać koperek, zamieszać. Gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Help! 23.07.16, 23:11 Nie ma zgody. Po pierwsze: po co słodzić to, co już słodkie? To gastronomia rodem z najgorszej tradycji, te wszystkie słodzone warzywa - duszone i w surówkach. Słodzona marchewka (słodka sama z siebie), słodzona (słodka przecież!) kapusta, słodzona śmietana do mizerii (Jezu, patrzysz i nie grzmisz!). Po drugie: to, co słodkie, należy zrównoważyć kwaśnym, inaczej wyjdzie tak, jak u autorki wątku - mdłe do imentu. Odpowiedz Link Zgłoś
misseczka Re: Help! 24.07.16, 00:21 Ja tam buraki słodzę zazwyczaj, choć słodkie. I marchewkę też dosładzam, jak robię zasmażaną. Ale słodka mizeria jest dla mnie niejadalna, a kapusta młoda musi być delikatnie zakwaszona. Cytryną, octem winnym, koncentratem pomidorowym, albo choćby kwaśnym jabłkiem. Do tego trochę masła i dużo koperku. A wcześniej młoda marchewka i cebulka na maśle podsmażona. Pycha:) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Help! 24.07.16, 12:31 Gość portalu: krazynka napisał(a): > Nie umiem zrobic kapusty zasmazanej. wiosenne czy zimowe? Odpowiedz Link Zgłoś