Dodaj do ulubionych

Mam mąkę ze wsi

01.10.04, 22:09
Dostałam kilka kg mąki takiej prawdziwej - ze wsi. I mam kłopot bo ona jest
dziwna, tzn. jakoś grubo mielona. Nie wiem czy wyjdzie mi z niej ciasto, może
lepiej zrobić ze sklepowej mąki? Czy ryzykować?
Obserwuj wątek
    • Gość: Churros Re: Mam mąkę ze wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 22:37
      Mysle, że z takiej maki wyjdą fajne kruche ciasteczka, naleśniki, chleb. Z ciastami typu biszkopt jakos trudno mi ją sobie wyobrazic ;)
      • magda.no Re: Mam mąkę ze wsi 01.10.04, 22:51
        No właśnie boję się, że proporcje nie będą takie jak trzeba i ciasto się nie
        uda. Może jej trzeba wziąć mniej lub więcej niż zwykłej? Ciekawe...
        Naleśniki już robiłam, są ok. Ale ja zawsze ciasto naleśnikowe robię na oko,
        więc sypałam mąkę aż konsystencja była odpowiednia.
      • Gość: Pichciarz Re: Mam mąkę ze wsi IP: *.proxy.aol.com 01.10.04, 22:53
        Brzmi jak typowa mąka razowa! Nie na ciasto chyba, ale na chleb to pozazdrościć.
        • linn_linn Re: Mam mąkę ze wsi 02.10.04, 09:39
          Ja ostatnio uzywam takiej maki, bardziej grahamkowej niz razowej. Robie chleb w
          maszynie.
          • magda.no Re: Mam mąkę ze wsi 02.10.04, 15:10
            Szkoda, że nie mam jeszcze takiej maszyny do chleba... A czy spód do tarty może
            mi się z tej mąki udać? Ktoś ma pomysł co z nią zrobić?
        • magda.no Re: Mam mąkę ze wsi 02.10.04, 15:08
          No faktycznie na ciasto się nie nadaje. Zrobiłam "leniwą babę" z przepisu z
          tego forum i nie wyszła :(
          • jottka ale 02.10.04, 15:18
            mąka razowa, jeśli o taką chodzi, jest ciężka i jeśli robi się z niej jakieś
            delikatniejsze wypieki, to trzeba zmieszać ze zwykłą pszenną i to w proporcji
            tak 1/3 albo 1/4 razowej na zwykłą

i tak wychodzi takie 'solidniejsze', w porywach gliniaste ciasto, ale na tym
            polega jego urok:) ale bardzo dobre są takie mieszanki do wypieku różnorakiego
            pieczywa (bez maszyny też można:), bardziej wytrawnej tarty, mufinek na
            pikantnie itp.
            • magda.no Re: ale 03.10.04, 09:18
              Aaaa to poszukam przepisów i będę kombinować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka