Gość: ogrodniczka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 21:50 Obrodzily jak nigdy co z nich mozna zrobic oprocz wekowania w syropie do ozdoby tortow? No w koncu ile tych tortow mozna zrobic zima:( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: poziomka Re: rajskie jabluszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 21:55 nie wiem, czy masz takie zupełnie malutkie, jak czereśnia, czy trochę większe - ja miałam takie nieco mniejsze od renklody , dawałam tylko trochę cukru, żeby zgubić ten dziki kwaśny smak , zalewałam wodą i wekowałam; był to pyszny kwaskowaty kompot albo doskonały dodatek do białych mięs, rybek w galarecie itp. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: rajskie jabluszka 06.10.04, 21:58 konfitura do mięsa, kiszone doskonałe do rozmaitych sałatek. mniej cierpkie sa zbierane po pierwszym przymrozku, albo przetrzymane w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogrodniczka Re: rajskie jabluszka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 22:12 Dziekuje. Moje jablka sa wielkosci mniej wiecej wloskich orzechow. Emka, ajak to kisic??? help:( Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: rajskie jabluszka 06.10.04, 22:22 w słoju, jak ogórki, tylko ciut zmniejszyć ilość czosnku (znaczy ja do ogórków daje duuużo czosnku). 2 łyzki soli na litr wody, liście chrzanu, korzeń chrzanu, czosnek, koper (nigdy nie uzywałam suszonego, tylko zielony, z kwiatami i zielonymi nasionkami. przepis jest na tyle stary, że mozna użyć podsuszonego, bo po przymrozkach tylko taki bywał) kawałek fenkuła z liśćmi tez nie zawadzi, ale niedużo, bo intensywny anyżowy zapach daje. Odpowiedz Link Zgłoś