Dodaj do ulubionych

rajskie jabluszka

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 21:50
Obrodzily jak nigdy co z nich mozna zrobic oprocz wekowania w syropie do
ozdoby tortow? No w koncu ile tych tortow mozna zrobic zima:(
Obserwuj wątek
    • Gość: poziomka Re: rajskie jabluszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 21:55
      nie wiem, czy masz takie zupełnie malutkie, jak czereśnia, czy trochę większe -
      ja miałam takie nieco mniejsze od renklody , dawałam tylko trochę cukru, żeby
      zgubić ten dziki kwaśny smak , zalewałam wodą i wekowałam; był to pyszny
      kwaskowaty kompot albo doskonały dodatek do białych mięs, rybek w galarecie itp.
      pozdrawiam
      • emka_1 Re: rajskie jabluszka 06.10.04, 21:58
        konfitura do mięsa, kiszone doskonałe do rozmaitych sałatek. mniej cierpkie sa
        zbierane po pierwszym przymrozku, albo przetrzymane w lodówce.
    • Gość: ogrodniczka Re: rajskie jabluszka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 22:12
      Dziekuje. Moje jablka sa wielkosci mniej wiecej wloskich orzechow. Emka, ajak
      to kisic??? help:(
      • emka_1 Re: rajskie jabluszka 06.10.04, 22:22
        w słoju, jak ogórki, tylko ciut zmniejszyć ilość czosnku (znaczy ja do ogórków
        daje duuużo czosnku). 2 łyzki soli na litr wody, liście chrzanu, korzeń chrzanu,
        czosnek, koper (nigdy nie uzywałam suszonego, tylko zielony, z kwiatami i
        zielonymi nasionkami. przepis jest na tyle stary, że mozna użyć podsuszonego, bo
        po przymrozkach tylko taki bywał) kawałek fenkuła z liśćmi tez nie zawadzi, ale
        niedużo, bo intensywny anyżowy zapach daje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka