Dodaj do ulubionych

Mrożony seler naciowy

30.10.17, 09:27
Jakiś czas temu zrobiłam eksperyment i zmroziłam nać selera. Po wyjęciu z zamrażalnika i rozmrożeniu był taki miękki i ciapowaty. Co prawda dało się z niego zrobić koktajl, ale zastanawiam się, czy w ogóle warto. Takie warzywo nie straci swoich właściwości? Czy w ogóle robicie koktajle warzywne z mrożonych warzyw?
Obserwuj wątek
    • tinysiskin Re: Mrożony seler naciowy 30.10.17, 18:33
      Mrożenie nie pozbawia wartości warzyw i owoców. Może seler był mokry, jak go mroziłaś?
      • Gość: x tak, ale nie warzywa kupione kilkanaście IP: *.unity-media.net 30.10.17, 21:31
        godzin czy jeszcze później po zebraniu, przyniesione do domu i zamrożone w domowych warunkach.
        Mrożonki przemysłowe są produkowane praktycznie już na polu.
        • znana.jako.ggigus Re: tak, ale nie warzywa kupione kilkanaście 31.10.17, 17:07
          Ciekawe, moja mama robi mrożonki z wzarzyw działkowych m wiadomo nie od razuiwarzywa są okey
          W ogóle sama mroziłam kupne i było dobre
          • Gość: x chodzi o zawartość witamin, IP: *.unity-media.net 31.10.17, 18:49
            świeże warzywa na straganie mają ich często mniej niż warzywa zamrozone przemysłowo.
            Organoleptycznie mogą być mrożonki domowe też OK.
            • znana.jako.ggigus Re: chodzi o zawartość witamin, 31.10.17, 21:57
              Być może. Ja miałam na myśli stan warzyw mrożonych
    • znana.jako.ggigus Re: Mrożony seler naciowy 31.10.17, 17:09
      Trzeba go było zetrzeć/pokroić - zrobić coś, aby był latwy do porcjowania. Np moja mama mrozi nać selera i inne rzeczy, ale pokrojone i przed gotowaniem zupy bierze małą porcję selera np
      • kobalt_x Re: Mrożony seler naciowy 02.11.17, 01:38
        Dokładnie to jak nać mrozi? Szatkuje, potnie i porcyjkę do zamrażalnika? Utarta nać w moździerzu też się nadaje?
        • znana.jako.ggigus Re: Mrożony seler naciowy 02.11.17, 11:46
          Myje, drobno kroi i napełnia pojemnik. Podczas gotowania wyciąga pojemnik i nożem skrobie małą porcję selera. I ew. doskrobie jeszcze trochę selera. Pojemnik zamyka i do zamrażarki.
          Chce Ci się się trzeć?
          • kobalt_x Re: Mrożony seler naciowy 02.11.17, 18:55
            Ostatnio zrobiłam to z natką pietruszki i czosnkiem. Zamroziłam a potem porcyjkę dodałam do sosu. Bardzo aromatyczne i mocne w smaku pomimo małej porcji i mrożenia. Chcę? Raz mnie napadło i dobre wyszło.
    • tutiki87 Re: Mrożony seler naciowy 02.11.17, 07:53
      Dzięki za podpowiedzi. Następnym razem wcześniej umyję, osuszę i poporcjuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka