Gość: bluee-skyyy IP: *.cable.ubr05.gill.blueyonder.co.uk 19.10.04, 16:14 proszeeeeeee bardzo was prosze o prosty przepis na pumpkin pie, wiem jak robic pastry(spod i gore) ale jak przygotowac dynie? obrac pokroic i co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bluee-skyy Re: PILNIE , bardzo pilnie przepis na pumpkin pie IP: *.cable.ubr05.gill.blueyonder.co.uk 19.10.04, 20:33 podciagam Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica czasem wystarczy poszukać :-)) 19.10.04, 21:29 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16835510 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cat-lover Re: PILNIE , bardzo pilnie przepis na pumpkin pie IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 19.10.04, 21:33 Obawiam sie, ze musisz upiec kawalki dyni w piekarniku, do miekkosci. Pozniej zrobic z tego puree w blenderze. U mnie niesttey wszystkie przepisy podaja dynie z puszki/typowe....no comment/ A dobry przepis na pumpkin pie to - W duzej misce, mikserem ubic 3/4 szklanki cukru bialego, 1 lyzke stolowa cukru ciemnego, 1 lyzke st. cornstarch/czyli ta zageszczajaca maka kukurydziana/, 2 lyzeczki zmielonego cynamonu, 3/4 lyzeczki zmielonego imbiru/sproszkowanego/ i 1/4 lyzeczki soli.Nastepnie wmisksowac 1/2 kg puree z dyni, 3/4 szklanki slodkiej smietanki/takiej jak na bita smietane/, 1/2 szklanki kwasnej smietany i 3 jajka/wczesniej lekko ubite/. Po wymieszaniu wlac do podpieczonego wczesniej ciasta i piec 50-55 minut w temp. 180C. Robilam ja w zeszlym roku i byla bardzo dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna pumpkin pie crust 19.10.04, 22:16 pumpkin pie ma tylko spod z ciasta. Spod piecze sie najpierw a dopiero pozniej wlewa sie nadzienie z dyni. Chcialam ci podac kilka przepisow, ale nie wiem czy w masz dostep do vegetable shortening, wiec na wszelki wypadek przesylam inny przepis (przepisany z Joy of Cooking, biblii amerykanskich gospodyn): 2 szklanki maki 1 1/4 lyzeczki soli 2/3 szklanki oleju (musi byc jakis bezsmakowy) 3 lyzki zimnego mleka -wymieszac make z sola -do maki wlac wszyskie plynne skladniki i lekko wymieszac widelcem. Wszystka maka ma byc mokra! -zebrac mokra make i wyklejac nia forme na pie -piec w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez 12 do 15 minut Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: pumpkin pie crust 19.10.04, 23:35 jo.hanno, wyjaśnij mi proszę, co to znaczy: > Wszystka maka ma byc mokra! > -zebrac mokra make i wyklejac nia forme na pie. czy chodzi o to, żeby dobrze połączyć wszystkie składniki? dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna mokra maka IP: *.kabel.telenet.be 20.10.04, 12:37 Nie za bardzo widzialam jak to wytlumaczyc: na dnie miski nie powinno byc suchej i sypkiej maki. Maka powinna tworzyc wilgotne grudy, ktore mozna 'uklepac' w foremce. Cos jak polskie ciasto kruche lub polkruche Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: przepis na pumpkin pie filling IP: *.proxy.aol.com 20.10.04, 01:08 orb.hotweb.zapto.org/bynum/48704.html Odpowiedz Link Zgłoś