Gość: sz IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.04.02, 16:08 ktos z Państwa zna? ktoś praktykuje? po mojemu nijak tego nie da sie kupić w Polsce chyba ze można... a gdzie? w jakies sieci? a cumin rzymski? (ani kotany ani kamis tego nie diluje) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Scan Re: HARISIA (taka pasta) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.04.02, 17:22 Harissę dostaniesz w Geantach i Carrefourach. Ostra, zaraza jest. Z arabskiej kuchni. Mozna zrobic samemu ( sproszkowane czerwone papryczki, czosnek utarty z solą, ziele kolendry, oliwa). Dobrze jest na tartince podłożyć to pod szynke np. i obserwować reakcje jedzącego. Cumin to kminek - po naszemu "czarnuszka", ale doprawdy nie wiem, gdzie to kupic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: HARISIA (taka pasta) IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.04.02, 18:18 Gość portalu: Scan napisał(a): > Harissę dostaniesz w Geantach i Carrefourach. Ostra, w Geantach nie ma chyba ze we Francji kosztuje tam 5 Frankow za puszeczke ciut wieksza niz nasze male koncentraty Carefura nie mam miescie niestety ;-( > kuchni. Mozna zrobic samemu ( sproszkowane czerwone papryczki, czosnek utarty z > > solą, ziele kolendry, oliwa). Dobrze jest na tartince podłożyć to pod szynke > np. i obserwować reakcje jedzącego. wiem, robilem koledzy z medycyny byli ze swiata arabskiego powiedzieli mi o tym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hedonist Re: HARISIA (taka pasta) IP: *.chello.pl 22.05.02, 22:04 Czarnuszkę ostatnip moja stara zakupiła u bonifratrów jako zioła bonifratrów a wogóle to rośnie na podkarpaciu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszka Re: HARISIA (taka pasta) IP: *.chello.pl 22.04.02, 18:14 Kmin rzymski to jedna z podstawowych przypraw w kuchni arabskiej. Jesli jestes / bywasz w Warszawie moge Ci powiedziec gdzie go kupic. W sieciach nigdy nie spotkalam. Doskonaly do ryb, białego serka, jajeczek... mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: HARISIA (taka pasta) IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.04.02, 18:20 Gość portalu: Miszka napisał(a): > Kmin rzymski to jedna z podstawowych przypraw w kuchni arabskiej. Jesli > jestes / bywasz w Warszawie moge Ci powiedziec gdzie go kupic. W sieciach nigdy > > nie spotkalam. ja wiem co to jest ;-) ale nie wiem gdzie to jest ;-) juz nie bywam w swiecie (ale z powodu biedy :-) szukalem Cuminu po sieciach handlowych nigdzie ni grama, domyslam sie ze warszawskie delikatesy go oferuja ale niestety odpada nie bywam ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszka Re: HARISIA (taka pasta) IP: *.chello.pl 22.04.02, 18:44 Mozna trafic w sklepach z azjatycka / hinduska / arabska zywnoscia, czesto w towarzystwie roznych hinduskich przypraw, mieszanek typu masala, sosow w sloiczkach itp. Mam nadzieje ze Ci sie uda. Pozdrawiam :)). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszkowy Re: HARISIA (taka pasta) IP: *.chello.pl 23.04.02, 00:27 Cześć, Napisz nam swój adres to ci wyślemy jedno i drugie a jak chcesz mogę ci wysłać przepisy.... Egipska kuchnia jest the best:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hedonist Re: HARISIA (taka pasta) IP: *.chello.pl 22.05.02, 22:06 podobno harisa jest u Araba na terenie bazy MPO za Biblioteką Narodową i mnóstwo innych ciekawostek Odpowiedz Link Zgłoś