lis_ka Pierogi z soczewicą Marianki 21.10.04, 10:44 Re: Pierogi z soczewicą Autor: Gość: marianka IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl Data: 18.05.2004 19:21 + dodaj do ulubionych wątków farszyk: ok 60dkg soczewicy, mamoczyć przez godzinę i ugotować do absolutnej miękkości, trochę odcedzić, przerzucić to wszystko na patelnię z oliwą i dwiema dużymi cebulami pokrojonymi w kostkę, przesmażając wszystko jednoczesnie rozgnieć wicelcem, posolic ile kto lubi, ja dodałam dużo suszonego lubczyku i bazyli plus sporo mielonego pieprzu i troszkę cayenny, ale myślę że można jeszcze coś wymyślić WAŻNE!!! farszyk musi być jednak trochę wilgotny, więc trzeba uważać z tym przesmażanien żeby się wiór nie zrobił tak jak mnie za pierwszym razem, ale można się ratować dużą łyżką przecieru pomidorowego plus dodać troche oliwy, tak się przynajmniej ratowałam przepis na ciasto pierogowe chyba wszyscy znają a potem się siedzi i lepi i lepi...:)) Odpowiedz Link Zgłoś
lis_ka Pierogi z kaszą gryczaną/jottka 24.10.04, 20:52 pierogów drożdżowych w szczegółach: 0,5kg kaszy gryczanej, upieczonej na sypko 0,5kg tłustego białego sera 2 całe jajka 0,5 łyżeczki soli szkl. kwasnej śmietany 1 łyżeczka suszonej mięty 0,5 łyżeczki pieprzu 2 ugotowane, rozgniecione średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki tłuszczu (najlepiej przetopiony boczek ze skwarkami) wg przepisa rodzinnego należy wszystko wymieszać z kaszą i nadziać pierogi:) z tym, że tu ten pieróg to drożdżowe buły, ale naleśnik zasadniczo podobny Odpowiedz Link Zgłoś
marpiwoszwe Re: Pierogi, naleśniki... 29.10.04, 15:37 Troszke inne pierogi z mięsem dla 2 osób Ciasto: 40 g margaryny 3/4 dl mleka ok. 12 g drożdży szczypta soli 1 białko 2 ½ dl maki pszennej Nadzienie: 150 g mięsa mielonego 1 łyżka margaryny 1 mała cebula szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 wyciśnięty ząbek czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego chińskiego Pędzlowanie: 1 żółtko ½ łyżki mleka Rozpuść margarynę w garnku. Wlej tam mleko i zrób żeby było palcowo cieple. Pokrusz drożdże w misce. Dolej zawartość garnka i pomieszaj. Dodaj sól, białko i mąkę. Zrób je na gładka masę. Pozwól ciastu rosnąć, kiedy robisz nadzienie. Nastaw piekarnik na 225 stopni. Obierz i pokrój cebule. Rozpuść margarynę na patelni i podsmaż cebule aż będzie miękka. Dodaj mięso. Dodaj sól, pieprz, czosnek, koncentrat pomidorowy i soje. Pozwól ostygnąć. Posmaruj blachę. Wyrób ciasto. Podziel je na 2 lub 4 części. Rozwałkuj każdy kawałek na kolko. Nałóż nadzienie na środek i uformuj na pieroga. Pozwól im jeszcze rosnąć przez ok. 15 minut. Po pędzluj je i piecz przez 12-15 min na środku piekarnika. W tekscie moze byc troche bledow jezykowych bo sama to tlumaczylam. Przepis jest 2 razy sprawdzony wiec powinno wyjsc. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Bliny po rosyjsku 13.02.05, 14:31 www.ccwhois.net/parisvarsovie/bliny-po-rosyjsku.html Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Pierogi ruskie 13.02.05, 14:32 www.ccwhois.net/parisvarsovie/pierogi-ruskie.html Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Ciasto na pierogi 26.07.05, 20:15 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=26181701&a=26182484 Wsyp do miski 3 szklanki mąki,zrób w niej dołek i wlej tam 1,5 szklanki wrzącej wody i 3 łyżki oleju.Zamieszaj drewnianą łyżką i odstaw na chwilę przykryte ściereczką żeby ostygło.Później wygnieć ciasto ręką na stolnicy i gotowe.Takie ciasto idealnie się wałkuje-nie trzeba podsypywać prawie wcale mąką.Lepi się też b.dobrze.A po ugotowaniu jest miękkie.Powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Włoskie tortille Ireny / mama Frapuczino 18.08.05, 20:53 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=27539052&a=27878247 1,5 szklanki maki lyzka smalcu lyzeczka oleju sol ciepla woda wyrobic ciasto podobne do makaronu, rozwalkowac i piec na takiej zeliwnej patelni na sucho, najpierw bardzo ja rozgrzac, potem zmniejszyc gaz i wylozyc rozwalkowany placek na maslo zamiast smalcu mama podniosla wielki krzyk: NIIIE juz nawet nie pytalam dlaczego, nie to nie maja z tego 2 placki wyjsc, niby ;) powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Dorzuce jeszcze:) 19.09.05, 19:39 Nie swoj-coby nie bylo ze autorekama:)Super przepis sasiadki na ciasto:)Pol litra maslanki i pol kg maki:)Naprawde warte wyprobowania-mnostwo razy wyprobowane:)Ostatnio nawet przelezaly sie nieugotowane przez noc i byly oki:)Polecam naprawde:) Odpowiedz Link Zgłoś