Gość: dd IP: *.stat.gov.pl 25.10.04, 14:48 Mam taki problem z pierogami ruskimi. Wszystko jest ok do momentu kiedy leżą pięknie na talerzu i są gotowe do konsumpcji, a po rozkrojeniu farsz wypływa jak ciapleta...HELP!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
prncesa Re: znowu pierogi ruskie 25.10.04, 15:08 może farsz jest za "lekki"? Następnym razem dodaj więcej twarogu, a mniej ziemniaków. Tylko to mi przychodzi do głowy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: znowu pierogi ruskie 25.10.04, 15:17 może też twaróg jest oszukany (dużo wody) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: znowu pierogi ruskie 25.10.04, 22:20 Nie możesz farszu rozcieńczać mlekiem czy śmietaną Ziemniaki dobrze wyciśnięte w przasce albo utłuczone z samym tylko masłem żeby były zwarte i kleiły sie dobrze i do tego dość suchy twaróg. Farsz musi być zwarty, trochę go jeszcze rozmiękczy podsmażona cebulka. Pytanie jakie ciasto robisz, ile razy je wałkujesz, czy ciasto ma czas odpocząć przed nałożeniem farszu na wykrojki, to wszystko ma chyba wpływ na spoistość farszu po ugotowaniu. Wujek specjalnie dziobał pierożki w garnku w czasie gotowania żeby się rozgotowywały. Ciotka rozpaczała a on takie właśnie uwielbiał! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Molson Re: znowu pierogi ruskie IP: *.sympatico.ca 26.10.04, 04:06 Ja zawsze mieszam pol na pol ziemniaki z serem ,nigdy nie sa ciaplate .Zawsze przepuszczam ser i ziemniaki przez maszynke .A do ciasta dodaje lyzke stolowa kwasnej smietany ,ciasto latwo sie wyrabia i nigdy nie rozwala w trakcie gotowania i jest zawsze miekkie . Odpowiedz Link Zgłoś