zuzinkas 28.10.04, 11:16 Chcialam zapytac dlaczego niektòrzy z was trzymia oliwe w lodòwce? Przynajmniej tak wynika z jednego z postòw. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Oliwa 28.10.04, 11:27 Przypomnialo mi to przewidniczke z Orvieto, ktora opowiadala o przechowywaniu oliwy w grotach. Bylo to miejsce idealne: ciemne, chlodne i... ciche. O pierwszych dwoch warunkach wiedzialam jako, ze mieszkam w strefie oliwnej. O ciszy nie / od razu widac, ze lodowka odpada /. Olowe nalezy tzrymac w spizarni / zapas / lub w ciemnej butelce w kuchni / w mozliwie chlodnym miejscu, ale nie w lodowce /. Chetnie poczytam, skad sie wziela ta lodowka. Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: Oliwa 28.10.04, 11:54 Ja osobiście nie trzymam ani w lodówce, bo tam chyba jednak za zimno, ani w spiżarni (bo warszawskie mieszkania typu pokój z kuchnią nie mają takich luksusów). Nie miałam pojęcia, że powinno być to ciemne miejsce. Może poszukam dla oliwy miejsca w szafce? Na "cichość" nie mam większego wpływu. Lodówka to chyba z obawy przez zjełczeniem oliwy. Chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Nie w lodówce, w szafce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.04, 11:58 W każdym razie w ciemnym miejscu, niekoniecznie zimnym. Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: Oliwa w lodowce? 28.10.04, 12:03 ja trzymam w szafce w kuchni, dlaczego w lodówce? Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: Oliwa w lodowce? 28.10.04, 12:04 z oliwy trzymanej w lodowce wytraca sie osad, jest metna i blee :) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: Oliwa w lodowce? 28.10.04, 12:08 Ja tez nie trzymie w lodòwce ale niektòrzy tak forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17098215 i dlatego wlasnie chcialabym wiedziec dlaczego. Mam nawet jedna kumpele ktòra trzymie ja w lodòwce i nie da sie przekonac. Lodòwka i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izunia6 Re: Oliwa w lodowce? IP: *.k.mcnet.pl 28.10.04, 13:16 Lepsza chyba oliwa w lodówce niz masło w szafie. Dla mnie to jest zmora u niektórych ciotek na kolacje - zjełczałe, miękkie masło bleeee Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Oliwa w lodowce? 28.10.04, 13:25 ale takie maslo dopiero co wyjęte z lodówki też mało wygodne do smarowania jest :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka masło też nie w lodówce IP: *.pentor.com.pl / *.pentor.com.pl 28.10.04, 13:34 ja trzymam masło w nieprzezroczystej maselniczce szczelnie zamkniętej fakt, ze mam chłodno w kuchni, ale tak bez dostępu światła nieźle się przechowuje przez kilka dni do lodówki chowam tylko, jeśli wiem, że na pewno nie będziemy go jeść przez dłuższy czas Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio do zusinkas 28.10.04, 15:31 Przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać (zboczenie zawodowe podobno...): trzymać ja trzymam ty trzymasz on/ona/ono trzyma my trzymamy wy trzymacie oni/one trzymają Forma "trzymie" wywołuje u mnie wysypkę. PS. Bardzo proszę nie gniewaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: do zuzinkas 28.10.04, 15:41 dzieki ... chcialas chyba napisac "do zuzinkas"... Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: do zuzinkas 28.10.04, 15:47 Chciałam :o) Przepraszam za pomyłkę. Na pewno wynikła z tego, że ZUS (niestety) też jest moim zboczeniem zawodowym :o) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas "trzymie" 28.10.04, 15:54 Moze wyjde na ignorantke co nie zna ojczystego jezyka, ale lepiej pòzniej niz wcale. Forma "trzymie" jest bledna czy jest dopuszczalna (i tylko u ciebie wywoluje wysypke)???? Bledna, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katka Re: "trzymie" IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 28.10.04, 15:58 błędna :) dla pocieszenia powiem że mało kto potrafi po Polsku mówić - moja praca polega na rozmawianiu z ludźmi więc wiem coś o tym :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katka Re: "trzymie" IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 28.10.04, 15:59 no chyba że jest to przyjęte w jakiejś części Polski Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: "trzymie" 28.10.04, 16:05 Wiesz, ja sobie pochlebiam, że po polsku mówię całkiem dobrze. Wiem, że mam łatwiej, bo wywodzę się z warszawskiego mieszczaństwa, więc zbyt wielu naleciałości nie mam. Myślę, że czasem można używać form regionalnych, czy słownictwa występującego tylko w jakiejś części kraju itp. Tylko że zawsze trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że słowa, których uzywamy są właśnie takim regionalizmem, że nie są poprawne "literacko" i że mogą być dla kogoś niezrozumiałe. PS. Żeby nie było, że wsiadam na tych co to nie z Warszawy: warszawskie zdrobnienia (tak częste na tym forum) typu "kotleciki z mięska mielonego, z marcheweczką i ziemniaczkami" czasem potrafią mnie zniechęcić do czytania całego wątku :o) Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: "trzymie" 28.10.04, 15:59 Niestety jest absolutnie błędna. Poczytaj tutaj: sjp.pwn.pl/haslo.php?id=63282 Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Oliwa w lodowce? 28.10.04, 13:23 absolutnie nigdy mi się to nie zdarzyło. Oliwę trzymam w szafce, czyli w temperaturze pokojowej (nawet w upalne lata). Odpowiedz Link Zgłoś
dagab3 Re: Oliwa w lodowce? 28.10.04, 13:30 No toście mnie zasmuciły :( Bo ja zawsze trzymam w lodówce, tak jak to robiła moja mama. Nawet nie wiedziałam, ze nie powinno sie tego robić. Zaraz ide do lodówki i wyjmuję oliwe:) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Oliwa w lodowce? 28.10.04, 13:46 Oliwa w chłodnym i ciemnym miejscu. Lodówka nieco za chłodna. Wystarczy jakiś zacieniony kąt w kuchni, albo oddalona od kaloryfera czy piekarnika szafka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mwookash Na etykiecie jest: w temperaturze pokojowej IP: *.man.polbox.pl 28.10.04, 14:40 No i oliwę z oliwek przechowuję w kuchni w temperaturze pokojowej :) Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: Na etykiecie jest: w temperaturze pokojowej 28.10.04, 20:59 Ja oliwe w szafce trzymam, ale za to olej zawsze w lodowce, nie wiem czemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mwookash Makłowicz pisał... IP: *.man.polbox.pl 29.10.04, 08:26 ...że nie rozumie tych co przechowują olej nie w lodówce. Ponoć akurat olej jełczeje w szafce. Znam takich co trzymają i olej i oliwę na półce, którą oświetla poranne słońce. Zgroza! Choć może ładnie wygląda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dewa Re: a dlaczego w ciemnym miejscu? ntxt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 12:43 bo światło zabija witaminy , oliwa szybciej jełczeje Odpowiedz Link Zgłoś