IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 02.11.04, 14:48
Podajcie proszę jakiś sprawdzony i smaczny przepis na tę potrawę
Obserwuj wątek
    • jacek1f Re: Tadżin 02.11.04, 15:14
      Tu jest cos, ale nie robiłem sam, nie gwarantuje:
      ////////////////////////////////////////////////
      Tadżin
      350 g baraniny bez kości
      50 g suchej fasoli
      30 g masła 8 jaj
      0,5 szklanki oliwy
      1 cebula zielona pietruszka mielony szafran, sól i pieprz

Dzień przed przygotowaniem namoczyć fasolę. Umyć i pokroić mięso, posypać
      pieprzem i solą. Na oliwie podpiec mięso, dodać drobno posiekana cebulę. Dodać
      odsączona fasolę. Podlać wodą tak, aby mięso było przykryte. Doprowadzić do
      wrzenia i dusić na małym ogniu do miękkości. Zdjąć z ognia, przestudzić. Ubić
      lekko jajka, dodać szafran i pietruszkę, połączyć z mięsem. Wyłożyć masę do
      posmarowanej masłem tortownicy. Piec w piekarniku (około 180 stopni) aż wierzch
      się zarumieni.
    • coralin Re: Tadżin 02.11.04, 15:18
      Obsmaż mięso kurczaka, zalej rosołem i dodaj pokrojoną marchewkę , cebulę ,
      kilka pokrojonych ząbków czosnku, miód, cynamon, czarny mielony pieprz i imbir.
      To ma sie dusić ok.30 minut. Podawaj z kuskusem. Ostatnio zrobiłam z dodatkiem
      ciecierzycy, ale mi nie smakowało.
    • Gość: zgredek Re: Tadżin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 15:22
      z kurczaka:
      kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5409140,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
      z jagnieciny:
      kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5409139,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
      • hela1 Re: Tadżin 02.11.04, 15:29
        A masz tadzin, znaczy sie naczynie stozkowate?
        • hela1 Re: Tadżin 02.11.04, 16:28
          POdaje moj sprawdzony przepis na tadzin z kulkami miesnymi i jajkami sadzonymi.

pol puszki pomidorow pelati lub 2 swieze obrane ze skorki i zmiksowane
          1 cebula
          2 lyzki oliwy
          2 lyzki natki pietruszki
          2 lyzki natki kolendry
          sol do smaku
          pieprz
          2 lyzeczki papryki lagodnej
          pol lyzeczki kminu rzymskiego, melonego
          pol lyzeczki kurkumy
          szczypta imbiru
          szczypta cynamonu
          pol kilo mielonego, najlepiej chudego wolowego
          3 jajka

Cebule przysmazyc na zloto,dodac pietruszke, czosnek, sol, pieprz, papryke,
          kurkume, imbir i cynamon, pomidory, kolendre, szklanke wody i gotowac na wolnym
          ogniu jakies 20 minut.
          Mielone doprawic pieprzem, sola, papryka, odrobina chili, uformowac male kulki,
          wrzucic je do sosu, na to wybic jajka, przykryc przykrywka i gotowac na wolnym
          ogniu az jajka sie zetna, lub wsadzic do piekarnika na 15 minut na 180 stopni.
          Podawac z chlebem.
          • jesienny_pan Re: Tadżin 02.11.04, 17:07
            a czy nie jest w marokańskiej kuchni że dania z jajem wbitym i usadzonym
            nazywają się aidża, zaś tażiny to to rodzaje ragu' ktore w szczelnie zamkniętym
            gargu dochodzą w swych oparach smak wzmacjaniąc?

swoją drogą garnuszek stożkowy do tagine nie mieści się w standardowtym
            piekarniku, ale jak pięknie wygląda! [czasem używam do podawania na stół]
            • Gość: Hela Re: Tadżin IP: *.bb.online.no 02.11.04, 17:25
              Ten, ktory tu przytoczylam przyzadza sie w tazinie, stad ta opcja pieczenia w
              piekarniku. Mam garnek takowy z nizszym stozkiem, ktory bez oporow wchodzi do
              piekarnika. Niezwykle to dekoracyjne naczynie!
              Jesli chodzi o nazwe aidza, nie spotkalam sie z tym, malzonek mowi, ze moze
              taka nazwa jest jakas wariacja regionalna.
              • jesienny_pan Re: Tadżin 02.11.04, 18:19

> Jesli chodzi o nazwe aidza, nie spotkalam sie z tym, malzonek mowi, ze moze
                > taka nazwa jest jakas wariacja regionalna.

ja te nazwę 'aidża' chyba widzialem u Marka Łebkowskiego w książce "kuchnia
                marokańska" (może arabska?) z serii encyklopedia sztuki kulinarnej, oficyna Ten
                Ten to wydawala onegdaj, mysle ze przyzwote kompendium .. (takie wysokie
                ksiązeczki, ponad 40 tomikow tego wyszło); pod taką nazwą występowały potrawy
                marokańskie ktore w finale dostwały jajko do sciecia, do usadzenia
                .. niestety nazwa podana w polskiej transkrypcji
                - zatem nawet nie idzie tego poszukać w sieci po angielsku lub francusku
                .... kiedyś sie wyjasni samo ;-)
                • Gość: Hela Re: Tadżin IP: *.bb.online.no 02.11.04, 19:10
                  Zobacz Jesienny Panie, znalazlam w nwcie kilka takich przepisow :
                  www.kuchnia.bytow.pl/index.php?menu=czytaj&nr=5247
                  www.kuchnia.bytow.pl/index.php?menu=czytaj&nr=5246
                  Moja hipoteza jest taka, ze podane przepisy sa tunezyjskie lub algierskie. I ze
                  aidza jest pojeciem kulinarnym niemarokanskim.
                  Bede drazyc dalej!
                  • Gość: Hela Re: Tadżin IP: *.bb.online.no 02.11.04, 19:16
                    Moze mialam racje, znalazlam przepis na cos podobnego, z jajkami zatapianymi z
                    Tunezji, pisane jako ujja, po polsku moze byc transkrybowane jako aidza.
                    www.cliffordawright.com/recipes/ujja.html
                    • jesienny_pan no i doszliśmy do rdzenia! 02.11.04, 22:52

> Tunezji, pisane jako ujja, po polsku moze byc transkrybowane jako aidza.

no i doszliśmy do rdzenia!
                      należy się bdb+
                      • sawsan83 Re: no i doszliśmy do rdzenia! 03.11.04, 00:40
                        hmmm... pisane w Tunezji jako 'ujja po polsku nie moze byc prawidlowo
                        transkrybowane jako aidża - powinno być udżdża, w zwiaku z czym albo nazwa
                        została przekręcona, albo aidża to w jeszcze jakimś innym dialekcie
                        maghrebu... zieew...
                        pzdrwm :)
                        • Gość: Jesienny Pan ja stawiam na przekręcenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 08:14
                          być może spolszczenie nastąpiło z notacji z francuskiej książki kulinarnej a
                          nie arabskiej i wyszło ... jak wyszło
          • egipcjanka15 Do Heli 03.11.04, 10:50
            • egipcjanka15 Re: Do Heli - teraz z zzawartoscia ;-) 03.11.04, 10:52
              Za szybko mi sie post wyslal, przepraszam.
              Chcialam spytac o te kulku miesne. Czy po ich wlozeniu nie trzeba ich przez
              chwile dusic przed wybiciem jajek? Czy wrzucic mieso i od razu jaja na to?
              • Gość: Hela Re: Do Heli - teraz z zzawartoscia ;-) IP: *.bb.online.no 03.11.04, 13:12
                Nalezy je jak najbardziej poddusic, mozna je tez lekko podsmazyc przed
                wrzuceniem do sosu. Mozna je tez bardziej doprawic wkladajac np duzo natki
                kolendry do miesa.
                • Gość: hela jeszcze raz ujja IP: *.bb.online.no 03.11.04, 13:18
                  www.xs4all.nl/~westher/recepten/%91UJJA%20BI%92L-MIRQAZ.htm
                  znalazlam tu przepis na ujje z kielbaskami
                • egipcjanka15 Re: Do Heli - teraz z zzawartoscia ;-) 03.11.04, 13:27
                  Dzieki, tak mi sie wydawalo, ale z przepisu nie wynikalo jednoznacznie. Niezbyt
                  biegla jestem w miesach, sama nie jedzac ich od ponad 10 lat. Ale chlop
                  miesozerny (choc bez przesady na szczescie), wiec czasem moge mu te przyjemnosc
                  sprawic ;-) I tak dzielnie wytrzymuje na kuchni glownie warzywnej (i nawet
                  chwali), to mu sie cos nalezy od zycia.
                  • Gość: Hela Re: Do Heli - teraz z zzawartoscia ;-) IP: *.bb.online.no 03.11.04, 13:42
                    A moze zrobic kulki falafla i zapiec podobnie?
                    • egipcjanka15 Re: Do Heli - teraz z zzawartoscia ;-) 03.11.04, 14:23
                      Hmmm, ciekawy pomysl. Albo male kotelciki ziemniaczane (wtedy juz za mocno nie
                      mieszac ;-)). Robilam tadzin z kalamarnica, ale czysto warzywnego jeszcze nie.
                      Trzeba sprobowac.
                      • hela1 Egipcjanko! 03.11.04, 22:51
                        Wywiedzialam sie o kilku tadzinach warzywnych i o kuskusie z 7 warzywami, podac?
                        • egipcjanka15 Helu!!!! 04.11.04, 10:36
                          No jasne!!! Jeszcze pytasz? Zwlaszcza te tadziny, bo kuskus to nie miejscowa
                          tradycja. W sklepach tylko tunezyjski :-(, a w domach raczej frik sie
                          przyrzadza, albo ryz. Ale przepis zawsze sie przyda.
                          Z gory dziekuje

P.S. Cholerka, ja tu sie nie mam typowych rzeczy od kogo nauczyc. Moj potrafi
                          wprawdzie dobrze ful przyprawic i swietne krewetki robi na rozne sposoby, ale
                          poza tym, to potrafi miecho, miecho, miecho.....
                          • hela1 Re: Helu!!!! 04.11.04, 12:00
                            Tadzin z okry i pomidorow

250 gr swiezej okry
                            2 kg swiezych pomidorow obranych ze skorki, wypestkowanych i posiekanych
                            2 lyzki natki pietruszki
                            lyzeczka papryki lagodnej
                            3 zabki czosnku posiekane
                            sol
                            pieprz
                            olej

Okre nanizac na nitke i zrobic zgrabny naszyjnik. Pomidory gotowac na silnym
                            ogniu z pietruszka, papryka, czosnkiem, sola, pieprzem. Po 10 minutach
                            zmniejszyc temperature, dodac okre i dusic w sosie. Mieszac ostroznie, zeby sie
                            okra nie rozwalila (najlepiej wyjac okre z garnka i mieszac sos). Ja k okra
                            zmieknie, wyjac ja z garnka i trzymac w piekarniku lekko nagrzanym zeby nie
                            ostygla. Sos pomidorowy gotowac dalej az wyparuje z niego woda, mieszac, tak
                            zeby sie nie przypalil. Okre wylozyc na talerz, zalac sosem i podawac na goraco
                            z chlebem.
                            • egipcjanka15 Re: Helu!!!! 04.11.04, 12:08
                              Mniam, mniam. Uwielbiam okre.
                              Szkoda, ze juz prawie po okrowym sezonie. Sa jeszcze, ale strasznie male
                              (padlabym obierajac). Ide dzis po poludniu na targ, moze wieksza upoluje.
                              • hela1 Re: Helu!!!! 04.11.04, 12:25
                                Mam jeszcze pare przepisow np na tadzin z kalafiora, wklepie go pozniej, bo mi
                                niemowle nie ulatwia dzisiaj egzystencji. No i jeszcze grochowke z zielonego
                                groszku z oliwa, z czosnkiem, pyszna.
                                Podawalam ja juz kiedys, zaraz znajde.
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=15875142&a=15883280
                                • egipcjanka15 Re: Helu!!!! 04.11.04, 13:55
                                  Grochowke juz mam dawno skopiowana :-)))), choc jeszcze nie wyprobowalam. Za
                                  goraco bylo. Powoli pogoda robi sie odpowiednia do bardziej energetycznego
                                  jedzonka. Przyjdzie czas i na grochowke.
                                  • hela1 Re: Helu!!!! 05.11.04, 23:13
                                    Podsylam kilka linkow na taziny wegetarianskie:
                                    tinyurl.com/5fmtj
                                    ten nastepny troche podejrzany, na pewno nie dalabym tyle imbiru swiezego:
                                    www.1worldrecipes.com/recipe.asp?r=862
                                    www.ecook.co.nz/recipes/59.html
                                    tinyurl.com/6qu8k
    • ampolion Re: Tadżin 03.11.04, 02:50
      wycieczki.interia.pl/i11/p/104017.php3
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka