Gość: Kapiszon IP: 80.51.233.* 06.11.04, 10:18 Moja żona nie potrafi zrobić jajka na miękko, a muszę wspomnieć, że to nasza ulubiona potrawa na śniadanie. W 75% wypadków są już twarde. Proszę o dokładny przepis, bo jak nie, to rozwód :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
giezik Re: Jajka na miękko 06.11.04, 10:32 1. wlozyc do wody 2. zagotowac 3. od momentu zagotowania 3 min 15 sek - 3 min 40 sek. w zaleznosci od wielkosci i swiezosci 4. Praktyka czyni mistrzem Odpowiedz Link Zgłoś
wydra10 Re: Jajka na miękko 06.11.04, 23:07 Już pamięć może nie ta, ale kiedy jeszcze gotowałam jajka na miękko w garnku i zazwyczaj wkładałam od razu do zimnej wody, to od momentu zagotowania do wyjęcia było chyba z 1,5 min. 3 min z kawałkiem to raczej przy wkładaniu do wrzątku. A potem nabyłam jajczarkę (maszynkę do gotowania) i tam w instrukcji napisane jest, ile nalać wody, żeby osiągnąć pożądany skutek. Oczywiście trzeba to jeszcze samemu dostosować do osobistych wymagań. Kosztuje jakoś tak 40 - 60 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: Jajka na miękko IP: *.acn.waw.pl 06.11.04, 10:52 Zeby nie stac nad garnkiem czekajac na zagotowanie wody, mozna je wlozyc do gotujacej sie wody. Tylko wtedy wyjete z lodowki a wiec zimne, beda pekac, zatem albo robimy dziurki (specjalnym szpikulcem - do kupienia razem z "jajcarnia" w supermarketach); albo wyjmujemy jajka z lodowki wieczorem i mamy je w temperaturze pokojowej. Czas: 4 min.; mozna dorzucic 20-30 sek jesli duze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Jajka na miękko IP: *.proxy.aol.com 06.11.04, 15:43 Wystarczy nóż z ostrym, "szpikulcowym" końcem - tak zawsze robię ze znakomitym rezultatem. A jeśli jajka z lodówki to następnie wkładam do ciepło-gorącej wody z kranu na kilka minut aby doprowadzić je delikatnie do temperatury "pokojowej". Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Jajka na miękko 06.11.04, 11:01 Wieczorem wyjąć jajka z lodówki. Rano zagotować wodę, włożyć jajka i gotować 3 minuty i 30-45 sekund. Odpowiedz Link Zgłoś
menisk Re: Jajka na miękko 06.11.04, 13:49 Ja lubię całkowicie ścięte białko, więc duże jajka (a takie na ogół kupuję) wkładam do wrzątku na 4,5 minuty. Baaardzo duże - na 5 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
smolkowicz_a Re: Jajka na miękko 06.11.04, 16:49 Ja gotuję 3 min. od zagotowania. I jeszcze solę wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
ofira Re: Jajka na miękko 12.11.04, 16:50 ja tak samo, no może czasem do 3,5 minuty, ale to maksymalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pianissima Re: Jajka na miękko IP: *.acn.waw.pl 06.11.04, 18:46 Pytanie do ludzi z Wawy: gdzie kupic jajka o smaku, kolorze, itd. normalnych jajek???? Tylko takie dobrze smakuja na miekko, wszystkie "trojki" z obozow koncentracyjnych dla kur sa niesmaczne! W jajecznicy czy omlecie mozna je podrasowac, ale na miekko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kojro Re: Jajka na miękko IP: *.pronet.lublin.pl 07.11.04, 12:10 Gość portalu: Kapiszon napisał(a): > Moja żona nie potrafi zrobić jajka na miękko, a muszę wspomnieć, że to nasza > ulubiona potrawa na śniadanie. W 75% wypadków są już twarde. Proszę o dokładny > przepis, bo jak nie, to rozwód :) To weź się sam z gotowanie.Chyba, że w kontrakcie małżeńskim macie zapisane, że gotowanie to wyłączne rola żony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Jajka na miękko IP: 213.199.253.* 07.11.04, 12:32 W moim domu kucharką jestem ja. Ale za chińskiego boga nie potrafię gotować jajek na miękko [albo nie chcę]. Robi to doskonale mój mąż. Pewnie też bym się z nim rozwiodła, gdyby tego nie potrafił. Z poważaniem - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Jajka na miękko 07.11.04, 16:09 Od 40 lat wyjmuje sie jaka z lodówki, obydwa końce sie dziurawi specjalnym aparacikiem i do zimnej wody, od zagotowania 2'45" i na chwilkę pod zimną wodę żeby nie przeleciały w stan półtwardości. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Re: Jajka na miękko IP: *.chomiczowka.net.pl 07.11.04, 17:03 ja też nie umiem ugotować dobrze jajek na miękko.Bardzo dobrze wychodzą mojemu mężowi.widac faceci mają patent Ty sie naucz Odpowiedz Link Zgłoś
czaroffnica24 Re: Jajka na miękko 07.11.04, 22:13 jadam minimum raz w tygodniu i zawsze robię w ten sam sposób Prosto z lodówki do zimnej, osolonej wody, od momentu zagotowania równe 3 minutki (a jajka kupuje wiejskie - duże) i chlup pod zimną wodę i na stół wychodzą: białko ścięte, żółtko pływa :) Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: Jajka na miękko 07.11.04, 22:43 ja też dołączę się do grona sugerującego ci samodzielne gotowanie jaj. to żadna mecyja - ok. 3 minuty gotowania i po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Padre Re: Jajka na miękko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 00:13 Ja gotuję 2 minuty z ogonkiem. Ten ogonek zależy od tego kiedy uznam, że woda się naprawdę gotuje, bo wkładam do zimnej. Nie lubię jajek na twardo. Czasem pękają. Taka ich uroda. Jak zaplanuję, to wyjmę wcześniej z lodówki. I zawsze solę wodę. Nie wiem dlaczego. Podobno, jak pęknie to nie wylewa się całe, no to tak robię. A poza tym, Kapiszon, nie zwalaj na żonę, tylko do roboty! Kobieta ma leżeć i pachnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupa a nie jajka Re: Jajka na miękko IP: 213.77.17.* 12.11.04, 00:58 Mi jakoś to nei wychodzi. codziennie próbuje przyrzadzić ten rarytas i kur** codziennie musze jesc te pier**** jajca na twardo. Kur** wa co jest?? Za kazdym razem zmniejszam czas gotowania i gó... Ja pier**** przeciez sie zaje*** mozna z tymi jajcami ://// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hopik Re: Jajka na miękko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.04, 14:29 podzielam frustracje przedmowcy. tez mi nigdy nie wychodza. ale skorzystam z powyzszych rad i mam nadzieje, ze w koncu wyjda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: Jajka na miękko IP: 64.213.237.* 12.11.04, 18:00 Robie dla meza czesto, zawsze sa dobre----zagotowuje wode,dodaje lyzeczke soli i jajka.Przy piecu na zegar, nastawiem na 5 minut-zapiszczy-jajka gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupa a nie jajka Re: Jajka na miękko IP: 213.77.17.* 13.11.04, 01:43 Ha! Dzis siostra robiła 6 dzien z rzedu jajka na miekko (5 razy wyszły na twardo :/) ale dzisiaj jej wyszło!! zajebiscie bo dawno nei jadłem takich. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: Jajka na miękko IP: 64.213.237.* 13.11.04, 18:34 i jak sie jej to udalo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupa a nie jajka Re: Jajka na miękko IP: 213.77.17.* 15.11.04, 23:17 no dobra. Po zagotowaniu po niecałej minucie wyciągła ale następnego dnia już tumanowi nie wyszło :/ i zrobiła pól twarde pół miękkie ale zjadłem 4 no bo szkoda wyje*** dobre jajka nie? Odpowiedz Link Zgłoś