Gość: keshia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.04, 12:34 Znacie może przepisik na dżemik gruszkowy????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: SZUKAM PRZEPISU NA DŻEM Z GRUSZEK 06.11.04, 13:35 Ja nie robie z uawagi na ich slodycz, ale wczoraj widzialm w necie cos ciekawego: 1300 g gruszek pokrojonych w kawalki 800 g cukru Wymieszac i zostawic na 5 godzin. Dodac sok z 2 cytryn, zagotowac i wylaczyc gaz. Zostawic na cala noc, Znowu zagotowac i kontynuowac przez 15 minut. Przelozyc do sloikow. Czesc dzemu mozna zmiksowac blenderem recznym, a reszte gruszek zostawic w grubszych kawalkach. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 Re: SZUKAM PRZEPISU NA DŻEM Z GRUSZEK 06.11.04, 14:30 Ja robie z NIEBIESKIM Zelfixem (gruszki, brzoskwinie, wisnie, truskawki, maliny, sliwki, agrest, jablka, czerwone i czarne pozeczki - super te pozeczki). Dzemiki sa poprostu rewelacyjne! Ile czego potrzeba i jak je robic - masz napisane na opakowaniu. Ogromnym plusem jest to, ze nie gotuje sie tego 2 dni i nie wychodzi nic w stylu pac'ki. Zagotowuje sie owoce dodaje zelfix i cukier i jeszcze chwilke gotuje i tyle. Wychodzi tego gotowania 15-20 minut, pozniej przekladasz do sloiczkow, stawiasz na zakretkach i zostawiasz do wystygniecia. Tyle. Kawalki jablek, gruszek, brzoskwinek najczesciej zostaja w srodku surowe (ale nie psuja sie!) - pychota.. Smacznego i naprawde polecam, bo robie tak juz od kilku lat. Tylko pamietaj Zelfix NIEBIESKI - nie zielony, czy jakies inne zel-cos tam czy tez cukry! Przetestowane i niebieski to wlasnie to! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: SZUKAM PRZEPISU NA DŻEM Z GRUSZEK 06.11.04, 15:04 Jest jeszcze inna wersja z imbirem: tez sok cytrynowy, cukier i troche wody. Bardzo dobra do dan z wieprzowiny. Odpowiedz Link Zgłoś
7777777s Re: SZUKAM PRZEPISU NA DŻEM Z GRUSZEK 07.11.04, 01:38 ja zrobiłam w tym sezonie kilka wersji dżemików z gruszek. Przede wszystkim do żadnego nie dawałam cukru a i tak ten w wersji sama gruszka był za słodki. Najbardziej mi odpowiada mieszanka gruszka+jabłko (jabłka mniej niż gruszki), wtedy nie jest taki słodki. Do dżemów używam gruszek jednej odmiany,teraz mnie zaćmiło z nazwą, ale jakoś tak "Konferencja" jakieś takie długie słowo. Z wyglądu są najbardziej zielone z gruszek. Nie mogą być twarde, leżą aż są soczyste, słodkie i minimalnie miękkie. Wtedy dopiero nadają się na dżem. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: SZUKAM PRZEPISU NA DŻEM Z GRUSZEK 07.11.04, 10:14 Tyle, ze dodany cukier jest jednak srodkiem konserwujacym. Odpowiedz Link Zgłoś