Gość: kola IP: *.icpnet.pl 06.11.04, 20:07 baaaaaaaaaaaardzo początkujący kucharz-student prosi o prosty przepis na to proste danie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jo.hanna a masz ty porzadna patelnie? IP: *.kabel.telenet.be 06.11.04, 20:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola Re: a masz ty porzadna patelnie? IP: *.icpnet.pl 06.11.04, 20:30 mam porzadna patelnie. mam tez zasadniczo wszystkie skladnieki a nawet prawdziwe wiejskie jaja. chce tylko przepis na nalesniki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna za wczesnie nacisnelam IP: *.kabel.telenet.be 06.11.04, 20:29 bo bez dobrej patelni nalesniki sa bardzo trudne do zrobienia. tyle wstepu. Potrzebne ci sa jajka, mleko i maka. Ja robie nalesniki z duzej ilosci zoltek (4-5) i jednego calego. Inni robia nisko jajeczne. Jajka lub jajko dobrze wymieszaj. Dodaj mleko (lub mieszanka mleko-woda)--ok 1 szklanki. Powoli dosypuj make i dobrze mieszaj. Nie moge ci powiedziec ile maki potrzeba, ale ciasto ma miec konsystencje rzadkiej smietany. Odstaw mieszanke na przynajmniej godzine. Po godzinie dodaj do ciasta jakis tluszcz--moze byc olej, oliwa lub roztopione maslo (oliwa jest doskonala jesli bedziesz podawal nalesniki z jakims farszem). Na b. goraca patelnie nalewac ciasto. I to wszystko. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: JAK SIĘ ROBI NALEŚNIKI? 06.11.04, 21:27 Ja robię tak: Proporcja podstawowa (na ogól robię x3): 1 jajko + 10dkg mąki (2dkg = 1 średnia lekko czubata łyżka do zupy) + 1 szklanka 250ml mleko z wodą w proporcji 1:1 + 1 łyżka oleju (dodawany na końcu po podgrzaniu na patelni). Wymieszać do konsystencji rzadkiej śmietany - najlepiej ubić trzepaczką do piany. Można zostawić na 1/2 godz. w lodówce - ja na ogół smażę od razu. Patelnia do naleśników to bardzo ważna sprawa - najlepsza tradycyjna wiele razy używana. Ja robię jednocześnie na dwóch - na jednej smażę a na drugiej dosmażam druga stronę. Patelnie silnie podgrzać - prawie do stanu dymienia i wtedy wlać olej z przepisu podstawowego na obie patelnie, jak będzie silnie podgrzany wlać do ciasta podstawowego, zamieszać. Małą chochelką wlewać na pierwszą patelnię i przekręcając patelnią rozprowadzić masę w miarę równomiernie - jak będzie można po lekkim podważeniu nożem zdjąć placek to obrócić i podsmazyć druga stronę (ja przerzucam na drugą patelnię). Tym sposobem robię prawie co tydzień ca 30 naleśników z nadzieniem serowym - wszystko w ca 40 minut. - moje dziecko niejadek jada ze smakiem tylko to danie a i mąż bardzo je lubi. A ja - o paradoksie - nie cierpię naleśników. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostraheli Re: JAK SIĘ ROBI NALEŚNIKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 21:34 najlepiej zaopatrzyc sie w skorke ze sloniny i nacierac nia patelnie przed kazdym nalesnikiem. Nigdy nie przywieraja i idealnie sie odwracaja jednym podrzutem. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: JAK SIĘ ROBI NALEŚNIKI? IP: 217.153.31.* 08.11.04, 17:40 sprobujcie ubic wode (mleko co tam kto woli) z jajkami i dopiero dodawac make :) A zamiast sloniny dole3wam do ciasta ze dwie lyzeczki oleju ..i nie trzeba nic smarowac :) Odpowiedz Link Zgłoś