Gość: ZOCHA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 19:29 PROSZĘ O PRZEPISY, CHODZI MI O MASY DO TORTÓW I NIE TYLKO, Z GÓRY DZIĘKUJĘ, POZDR. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ZOCHA Re: JAKIE ZNACIE SEROWE MASY DO CIAST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 07:54 czy nikt nie zna żadnego przepisu na takie masy, pilnie potrzebny na niedzielę, urodziny córci. Odpowiedz Link Zgłoś
pireneje Re: JAKIE ZNACIE SEROWE MASY DO CIAST 09.11.04, 08:18 można np. serek homogenizowany połączyć z tęzejącą galaterką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. W ten sam sposób można zrobić masę jogurtową. Są lekkie i stosunkowo nietłuste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: JAKIE ZNACIE SEROWE MASY DO CIAST IP: *.gizycko.mm.pl 09.11.04, 08:18 Może to nie masa,ale przepis na sernik,jednak wydaje mi się,że można to wykorzystać do przełożenia ciasta: Sernik malinowy z bitą śmietaną 50 dag tłustego twarogu 25 dag malin galaretka malinowa, 1,5 szklanki kremówki cukier waniliowy 0,5 szklanki cukru pół cytryny 30 dag biszkoptów Sposób przyrządzania: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (wziąć połowę objętości wody zalecanej w przepisie podanym na opakowaniu). Twaróg zemleć. Ucierać na puszystą masę, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy oraz szklankę kremówki. Maliny zmiksować (mrożone rozmrozić) i dodać do masy serowej. Sok i skórkę otartą z cytryny wymieszać z ostudzoną galaretką. Połączyć z masą. Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Nałożyć masę serową i wstawić do lodówki na 6-8 godzin. Tuż przed podaniem sernik udekorować resztą ubitej kremówki lub Śnieżką. www.nestle.pl/gf_gotujznami_przepis.asp?id=3&idp=80 Odpowiedz Link Zgłoś
yfcia Re: JAKIE ZNACIE SEROWE MASY DO CIAST 09.11.04, 08:36 Znalazłam przepis na tort "czarne i białe". Biszkopt jest ciemny, masa serowa: 450 g serka kremowego typu "Twój smak" 250 ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżka żelatyny 200 g cukru pudru 20 ml spirytusu 2 łyżki kawy ropuszczalnej 1 laska wanilii Rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody żelatynę, odstaw w chłodne miejsce. Ubij mikserem schłodzoną śmietankę, gdy podwoi objętość wsyp 2 łyżki cukru pudru, ubijaj 3 minuty i wlej schłodzoną żelatynę. Wymieszaj i wstaw do lodówki. Serek zmiksuj z resztą cukru, miąższem wanilii i alkoholem. Trzepaczką rózgową połącz z ubitą śmietaną. 1/3 kremu przełóż do miseczki i wymieszaj z rozpuszczoną w łyżce wody kawą. Tort przekładamy białą masą, kawową masę doajemy na wierzch i boki. Całość polać polewą czekoladową. Ozdobić zwitkami białej czekolady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZOCHA Re: JAKIE ZNACIE SEROWE MASY DO CIAST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 08:45 OJ DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM SERDECZNIE, O TAKIE WŁAŚNIE MASY MI CHODZIŁO, CZY TAKĄ MASĘ MOŻNA POLAĆ CZEKOLADĄ LUB POLEWĄ, JAKĄ? POZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota20w Re: JAKIE ZNACIE SEROWE MASY DO CIAST 09.11.04, 19:43 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17421042&a=17421042 Odpowiedz Link Zgłoś