Gość: Korniszon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 13:28 To ma być danie główne. Wiem, że robi się to danie na ognisku, w garze wypełnionym ziemniakami, cebulą i kiełbasą. Co by tutaj dodać, żeby było jeszcze smaczniejsze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: brunosch Re: Pieczonki - jak poprawić IP: 217.11.133.* 12.11.04, 13:39 Dno i boki wyłożyć liśćmi kapusty, można resztkę kapusty pokroić drobno i dodać między pyry. Boczek wędzony i majeranek, dużo pieprzu. Odpowiedz Link Zgłoś
pini1 Re: Pieczonki - jak poprawić 12.11.04, 13:53 Ja robiłam z kapustą kiszoną, przekładaną warstwami z ziemiakami.Z pieczarkami też.Ale tak jak najczęściej jadałam: ziemniaki, kiełbasa, żeberka ( muszą być wąskie paski, żeby kawałki nie były za duże), boczek surowy lub wędzony,czasem też skrzydełka z kuraka, dalej: cebula, marchew, kapusta no i sporo soli, listek laurowy. Ale pewnie cokolwiek do gara nie wsadzić to i tak będzie dobre a przyprawić to już trzeba wg gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: Pieczonki - jak poprawić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 17:23 To może ja, pochodzę z rejonu gdzie pieczone są tradycją. Trezeka mieć nierdzewny gar (dawniej kamionkowy, ale on pęka), ziemniaki nie za młode, ale i nie stare (tę potrawę robi się na ognisku, więc najlepiej tak koło lipca, sierpnia) Obieramy kolejno i odkładamy do osbnych pojemników ziemniaki, cebulę, marchew, pietruszkę, zieleninę, kiełbasę i boczek wędzony. Boki gara wykładamy boczkiem, spód skórą z rzeczonego i układamy warstwami składniki suto pieprząc i soląc. Na górę kładziemy liście z kapusty, teraz gar na ogień, ale nie taki ostry, raczej żar. Pieczemy około godziny, patyczkiem sprawdzamy, czy upieczone. Wyrzucamy liście z kapusty, resztę wyrzucamy do miski i lekko mieszamy. Zapach jest taki, że od sąsiadów się nie opędzicie. To tylko moja wersja, bo tu u nas co dom to inna. Do tego zimne kwaśne mleko (kefir) lub co wolę kielonek zimnej wódki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: Pieczonki - jak poprawić IP: 64.213.237.* 12.11.04, 17:40 A czy to mozna zrobic w piekarniku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: Pieczonki - jak poprawić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 17:55 Tak zimą bardzo często robię w piekarniku, jako takie pseudo piątkowe bezmięsne danie, wtedy bez kapusty, tylko folia na wierzch, a ha ziemniaki kroimy w ćwiartki i ósemki, zależy od wielkości. Odpowiedz Link Zgłoś
pini1 Re: Pieczonki - jak poprawić 12.11.04, 21:45 Hmmm... Wyrzucać kapustę? U nas zawsze jest o nią bitwa... Oczywiście nie o spaloną tylko normalną, pięknie upieczoną, ale co kraj to obyczaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk -- buraczki -- IP: *.jci.com 12.11.04, 18:08 pokrojone w plastry, po upieczeniu niebo w gebie moga zabarwic ziemniaki na rozowo, ale co tam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Korniszon Re: Pieczonki - jak poprawić IP: 80.51.233.* 12.11.04, 19:55 Eee, ten tego. Już jestem po pieczonkach. Gostek (bardzo sprawny) zrobił to tak: -kapucha z dołu i boków gara -ziemniaki małe na "cztery" -boczek raczej chudy na 1 cm -kiełbacha zwyczajna jw -pieprzu i soli dużo, ale i tak za mało -kefirek lekki Wyszła pełna rewelacja, ale żałowałem, że nie wziąłem marchwi, majeranku i buraczków. Dziękuję wszystkim. Jesteście kochani. ps. samo grupowe sporządzanie potrawy jest przyjemnością, tym bardziej, że nam przygrywał miły jazz. Minus - wódka zabija smak, ale poprawia jakość imprezy. Odpowiedz Link Zgłoś