jswm 16.11.04, 12:43 chc\ę zrobić pikantny olej taki z papryczką i ziołami (podają to w restauracjach i można kupic w hipermarketach ale drogo) czy wystarczy to wszystko wymieszać czy może ten olej ze składnikami podgrzewać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: olej do pizzy 16.11.04, 12:52 do pizzy proponuje oliwe z oliwek, jesli zalezy Ci na "wloskim" smaku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: olej do pizzy IP: *.acn.waw.pl 16.11.04, 16:08 Powinnas oliwa zacac przyprawy o których mówisz i odstawic na jkais czas,z eby całosc sie przegryzła m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jswm Re: olej do pizzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 20:04 dzięki ale chodzilo o to czy to ma byc robione na cieplo bo moze wtedy lepiej sie przegryza :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: olej do pizzy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.11.04, 21:11 Ja nigdy nie robiłam na cieplo, ale co Ci szkodzi spróbowac i donieśc jak wyszło :)) m. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: olej do pizzy 17.11.04, 09:37 Nie robi sie na cieplo. Trzeba jednak pamietac o pozniejszym przefiltrowaniu oliwy: ziola nie moga tam byc z adlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dethy Re: olej do pizzy-pyt.do Linn-linn IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 17.11.04, 10:34 Dlaczego ziola nie moga za dlugo lezec w oliwie? Te z supermarketu pewnie dlugo leza.W smaku ta oliwa jest dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: olej do pizzy-pyt.do Linn-linn 17.11.04, 11:08 Jesli sa swieze, z powodu ryzyka wytworzenia jadu kielbasianego. Jesli sa suszone, pewnie z innego. Te, ktore kupujesz, sa robione fabrycznie i byc moze sa jakies dodatki. Szkoly sa rozne: jedni twierdza, ze ziola nalezy usunac po tygodniu, inni po miesiacu. Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: olej do pizzy-pyt.do Linn-linn 17.11.04, 15:40 jad kiełbasiany z ziół nigdy by mi to nie przyszło do głowy! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: olej do pizzy-pyt.do Linn-linn 17.11.04, 15:45 W przypadku swiezych nie mozna tego wykluczyc. Poza tym po pewnym czasie taka oliwa metnieje, wiec i tak trzeba ja przefiltrowac. Z suszonymi powinno byc latwiej, ale ich aromat jest jednak inny. Odpowiedz Link Zgłoś
bazylka1 ?????? 17.11.04, 15:49 linn to ty mnie uratuj przed zatruciem jadem kiełbasianym i powiedz, czy mam wyrzucać pomidory suszone w oliwie z czosnkiem (surowym) i bazylią (podsuszoną w piekarniku razem z pomidorami) tudzież paprochami ziołowymi z torebki wysuszonymi na pieprz? stoją już trochę i jeszcze ich sporo jest, więc jeszcze mogłyby postać. jem pomidory, używam oliwę w sporych ilościach. kiedy zacznie to być niebezpieczne?????? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ?????? 17.11.04, 16:49 Pomidory sa bezpieczne z uwagi na ich kwasowosc. Juz byly o tym dyskusje. Ja zwykle rezygnuje z przetworow itp. jesli nie jestem pewna bezpieczenstwa tych produktow. Co do oliwy, nic ponad to, co napisalam, nie udalo mi sie znalezc. Mysle, ze mozna te ziola zalac oliwa, ale po tygodniu przefiltrowalabym wszytsko. Dla bezpieczenstwa. Co innego te fabryczne. Tam moga stosowac konserwanty i inne diabelstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka Re: ?????? IP: *.pentor.com.pl 17.11.04, 17:20 prawdę mówiąc od ciebie teraz pierwszy raz słyszę o tych niebezpieczeństwach a czym objawia się zatrucie jadem kiełbasianym? kojarzy mi się nieciekawie, ale może ja już dawno jestem zatruta... nie chcę za bardzo odlewać zielonych paproszków z pomidorów, bo wiązałoby się to z: a/ otwieraniem pracowicie pozamykanych i zapasteryzowanych słoików b/ dużą ilością roboty w dodatku brudzącej c/ utratą walorów estetyczno-smakowych Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ?????? 17.11.04, 17:30 Juz dawno bys o tym wiedziala... Ja czesto slysze o tych zatruciach, poniewaz Wlosi uwielbiaja przetwory grzybowe i warzywne w oliwe / bez octu albo z za mala iloscia octu /. No i pare razy do roku zle sie konczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka dalsze pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 20:53 czuję się zdruzgotana 1/ czy obecność pomidorów pomoże pozostałej zawartości słoików i uratuje mnie przed jadem kiełbasianym 2/ czy jeśli się tenże jad rzeczywiście wydzieli, to rozpoznam (zapach?)? 3/ czy nie ma sposobu na zrobienie warzyw do słoiczka bez octu??? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: dalsze pytania 18.11.04, 09:41 Tak, jak pisalam: ja takich przetworow nie robie. Nie mozna rozpoznac, a pomidory sa bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka Re: dalsze pytania IP: *.pentor.com.pl 18.11.04, 10:45 dzięki czyli ostatecznie mogą tkwić te bazylie i czosnki w oliwie z pomidorami? (tak tylko gwoli ostatecznego upewnienia się...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.P. experyment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 17:45 niedowiarkom polecam experyment: zalej oliwą czosnek i bazylie i zapomnij na czas będzie smród! (mimo ze oliwa izoluje zalane ciala stale od powietrza) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mwookash Zalałem pokrojony czosnek oliwą. Ile może stać w.. IP: *.man.polbox.pl 17.11.04, 15:46 butelce z otworkiem na górze w ciemnej szfce? Słyszałem też że niektóre suche przyprawy (i papryczki chili) należy przed zalaniem oliwa podgrzać na suchej patelni wtedy będą aromatyczniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.P. Re: Zalałem pokrojony czosnek oliwą. Ile może sta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 21:56 na pewno nie wiecznie sam zobaczysz czosnek cebula gazy Odpowiedz Link Zgłoś