Dodaj do ulubionych

olej do pizzy

16.11.04, 12:43
chc\ę zrobić pikantny olej taki z papryczką i ziołami (podają to w
restauracjach i można kupic w hipermarketach ale drogo)
czy wystarczy to wszystko wymieszać czy może ten olej ze składnikami
podgrzewać?
Obserwuj wątek
    • marghot Re: olej do pizzy 16.11.04, 12:52
      do pizzy proponuje oliwe z oliwek, jesli zalezy Ci na "wloskim" smaku
    • Gość: marghe_72 Re: olej do pizzy IP: *.acn.waw.pl 16.11.04, 16:08
      Powinnas oliwa zacac przyprawy o których mówisz i odstawic na jkais czas,z eby
      całosc sie przegryzła
      m.
      • Gość: jswm Re: olej do pizzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 20:04
        dzięki ale chodzilo o to czy to ma byc robione na cieplo bo moze wtedy lepiej
        sie przegryza :))
        • Gość: Marghe_72 Re: olej do pizzy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.11.04, 21:11
          Ja nigdy nie robiłam na cieplo, ale co Ci szkodzi spróbowac i donieśc jak
          wyszło :))
          m.
          • linn_linn Re: olej do pizzy 17.11.04, 09:37
            Nie robi sie na cieplo. Trzeba jednak pamietac o pozniejszym przefiltrowaniu
            oliwy: ziola nie moga tam byc z adlugo.
            • Gość: Dethy Re: olej do pizzy-pyt.do Linn-linn IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 17.11.04, 10:34
              Dlaczego ziola nie moga za dlugo lezec w oliwie?
              Te z supermarketu pewnie dlugo leza.W smaku ta oliwa jest dobra.
              • linn_linn Re: olej do pizzy-pyt.do Linn-linn 17.11.04, 11:08
                Jesli sa swieze, z powodu ryzyka wytworzenia jadu kielbasianego. Jesli sa
                suszone, pewnie z innego. Te, ktore kupujesz, sa robione fabrycznie i byc moze
                sa jakies dodatki.
                Szkoly sa rozne: jedni twierdza, ze ziola nalezy usunac po tygodniu, inni po
                miesiacu.
                • jswm Re: olej do pizzy-pyt.do Linn-linn 17.11.04, 15:40
                  jad kiełbasiany z ziół nigdy by mi to nie przyszło do głowy!
                  • linn_linn Re: olej do pizzy-pyt.do Linn-linn 17.11.04, 15:45
                    W przypadku swiezych nie mozna tego wykluczyc. Poza tym po pewnym czasie taka
                    oliwa metnieje, wiec i tak trzeba ja przefiltrowac.
                    Z suszonymi powinno byc latwiej, ale ich aromat jest jednak inny.
                    • bazylka1 ?????? 17.11.04, 15:49
                      linn to ty mnie uratuj przed zatruciem jadem kiełbasianym i powiedz, czy mam
                      wyrzucać pomidory suszone w oliwie z czosnkiem (surowym) i bazylią (podsuszoną
                      w piekarniku razem z pomidorami) tudzież paprochami ziołowymi z torebki
                      wysuszonymi na pieprz?
                      stoją już trochę i jeszcze ich sporo jest, więc jeszcze mogłyby postać. jem
                      pomidory, używam oliwę w sporych ilościach. kiedy zacznie to być
                      niebezpieczne??????
                      • linn_linn Re: ?????? 17.11.04, 16:49
                        Pomidory sa bezpieczne z uwagi na ich kwasowosc. Juz byly o tym dyskusje.
                        Ja zwykle rezygnuje z przetworow itp. jesli nie jestem pewna bezpieczenstwa
                        tych produktow. Co do oliwy, nic ponad to, co napisalam, nie udalo mi sie
                        znalezc. Mysle, ze mozna te ziola zalac oliwa, ale po tygodniu
                        przefiltrowalabym wszytsko. Dla bezpieczenstwa. Co innego te fabryczne. Tam
                        moga stosowac konserwanty i inne diabelstwa.
                        • Gość: bazylka Re: ?????? IP: *.pentor.com.pl 17.11.04, 17:20
                          prawdę mówiąc od ciebie teraz pierwszy raz słyszę o tych niebezpieczeństwach
                          a czym objawia się zatrucie jadem kiełbasianym? kojarzy mi się nieciekawie, ale
                          może ja już dawno jestem zatruta...

nie chcę za bardzo odlewać zielonych paproszków z pomidorów, bo wiązałoby się
                          to z:
                          a/ otwieraniem pracowicie pozamykanych i zapasteryzowanych słoików
                          b/ dużą ilością roboty w dodatku brudzącej
                          c/ utratą walorów estetyczno-smakowych
                          • linn_linn Re: ?????? 17.11.04, 17:30
                            Juz dawno bys o tym wiedziala... Ja czesto slysze o tych zatruciach, poniewaz
                            Wlosi uwielbiaja przetwory grzybowe i warzywne w oliwe / bez octu albo z za
                            mala iloscia octu /. No i pare razy do roku zle sie konczy.
                            • Gość: bazylka dalsze pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 20:53
                              czuję się zdruzgotana
                              1/ czy obecność pomidorów pomoże pozostałej zawartości słoików i uratuje mnie
                              przed jadem kiełbasianym
                              2/ czy jeśli się tenże jad rzeczywiście wydzieli, to rozpoznam (zapach?)?
                              3/ czy nie ma sposobu na zrobienie warzyw do słoiczka bez octu???
                              • linn_linn Re: dalsze pytania 18.11.04, 09:41
                                Tak, jak pisalam: ja takich przetworow nie robie.
                                Nie mozna rozpoznac, a pomidory sa bezpiecznie.
                                • Gość: bazylka Re: dalsze pytania IP: *.pentor.com.pl 18.11.04, 10:45
                                  dzięki
                                  czyli ostatecznie mogą tkwić te bazylie i czosnki w oliwie z pomidorami?
                                  (tak tylko gwoli ostatecznego upewnienia się...)
                                  • linn_linn Re: dalsze pytania 18.11.04, 11:13
                                    Moga.
            • Gość: J.P. experyment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 17:45
              niedowiarkom polecam experyment:
              zalej oliwą czosnek i bazylie
              i zapomnij
              na czas
              będzie smród! (mimo ze oliwa izoluje zalane ciala stale od powietrza)
    • Gość: mwookash Zalałem pokrojony czosnek oliwą. Ile może stać w.. IP: *.man.polbox.pl 17.11.04, 15:46
      butelce z otworkiem na górze w ciemnej szfce?

Słyszałem też że niektóre suche przyprawy (i papryczki chili) należy przed
      zalaniem oliwa podgrzać na suchej patelni wtedy będą aromatyczniejsze
      • Gość: J.P. Re: Zalałem pokrojony czosnek oliwą. Ile może sta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 21:56
        na pewno nie wiecznie

sam zobaczysz
        czosnek cebula
        gazy

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka