Dodaj do ulubionych

hummus - konsysytencja

IP: 212.244.29.* 25.11.04, 16:06
zrobiłam kolejny raz i znowu źle - chodzi o grudki. KOnsustencja jest torchę
jak grubo mielone orzechy. Smak ok - ale wiem, ze to powinna być gładka
masa. Mam dobry mikser, długo miksuję. Może za krótko gotuję cieciorkę, ale
już pękała. Poradźcie proszę,

wanda
Obserwuj wątek
    • Gość: jacek1f Re: hummus - konsysytencja IP: 81.210.22.* 25.11.04, 16:25
      Przyznam,że nie rozumiem. Moczyłaś cieciorke przez noc? Ja normalnie jak robie
      takie pasty, to przecieram przez sito, a mikser to w ogole powinin gładką masę
      dać..? Miksujesz z oliwa, no nie? Czyli nie powinna byc sucha i grudkowata.
      Moze za krótko jednak? Nigdy tak nie miałem, sorry, nie wiele pomogłem... :-(
      • Gość: Pichciarz Re: hummus - konsysytencja IP: *.proxy.aol.com 25.11.04, 16:43
        Dlaczego to moczenie? Gotowych w puszkach nie ma? Są mięciutkie, hulać po
        nocach z nimi nie ma potrzeby.
        • Gość: jacek1f Re: hummus - konsysytencja IP: 81.210.22.* 25.11.04, 16:55
          Pichciarz, moze my czasem mamy odjazd na "zdrowsze" bo nie z puszki. Wiesz, jak
          na wątku obok o warzywach z puszki. Ja też robię czasem tak, a czasem z puszki.
          A przez noc to nie hulam z cieciorka - :-) ona potrafi sama sie namoczyc...
          Pozdrawiam
    • kwik Re: hummus - konsysytencja 25.11.04, 16:51
      dlugo mocz, dlugo gotuj i nie zaluj oliwy :)
      • Gość: jo.hanna i moze zostaw troche wody od gotowania IP: *.kabel.telenet.be 25.11.04, 17:49
        do miksowanego hummusu zawsze dodaje troche wody od gotowania cieciorki. To
        wlasnie ona pozwala osiagnac odpowiednia konsystencje.
        • Gość: wanda Re: i moze zostaw troche wody od gotowania IP: 212.244.29.* 26.11.04, 17:18
          dzięki - moczylma kilka, godzin, gotowałą dwie, dodałam oliwe ale nie wodę -
          spróbuję. Do trzech razy sztuka.
          • invicta1 Re: i moze zostaw troche wody od gotowania 26.11.04, 17:44
            blender to zrobi na gładko ZAWSZE, a mikser niekoniecznie; myślę, że tu pies
            pogrzebany
            • Gość: jo.hanna woda tez jest ci potrzebna IP: *.kabel.telenet.be 26.11.04, 18:23
              ta od gotowania, oczywiscie. Jesli dasz zbyt wiele oliwy hummus bedzie za
              tlusty. Hummus robie bardzo czesto i zawsze jest zbyt suchy i zbyt gesty. Wtedy
              dodaje kilka lyzek wody, oliwe i sok cytrynowy. I konsystencja zawsze jest
              doskonala (tak z reszta polecaja ksiazki kucharskie, ktore znam)
              • thiessa Re: woda tez jest ci potrzebna 27.11.04, 00:13
                Tez mysle, ze to wina miksera. Ja uzywam albo blendera, albo maszynki do miesa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka