Gość: jo.hanna IP: *.kabel.telenet.be 25.11.04, 18:01 wlasnego wyrobu? Zostalo mi kilka kawalkow i szkoda wyrzucic. Co mozna by z tego zrobic? Bulka tarta jakos do mnie nie przemawia, wiec wdzieczna bylabym za pomysly Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiak44 Re: czy cos robicie z czerstwym chlebem 25.11.04, 18:13 Moczę w rozbełtanym przyprawionym jajku i smażę na oleju. Często też smażę taki chleb po prostu na oleju, po wyjęciu na papierowy ręczniczek posypuję Vegetą. Bardzo smaczne i pożywne (chociaż kaloryczne). Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: czy cos robicie z czerstwym chlebem 25.11.04, 18:20 Czerstwy czy suchy? Czerstwy jem bo wolę taki dojrzały chleb od takiego prosto z pieca, dla mnie zupenie niejadalny. A na taki czerstwo-suchy mam metodę: odgrzewam przez kilka-kilkanaście sekund w mikofali. Nie wiem dlaczego, ale staje się jak świerzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: czy cos robicie z czerstwym chlebem IP: *.gizycko.mm.pl 25.11.04, 20:12 Kroję w kosteczkę i dzieci karmią gołębie,a jak idziemy na spacer(nad jezioro) to bierzemy dla łabędzi. Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: czy cos robicie z czerstwym chlebem 25.11.04, 23:49 Najczesciej smaze maczamy w rozbeltanym jajku, ale mozna tez inaczej (przepisy pochodza z ksiazki "Naturalna kuchnia wegetarianska" Carolin Mueller. Bochenek Salomona 2 szklanki startej uduszonej marchwi, 2 szklanki sosu pomidorowego (pomidory, woda, maka, sol - zmiksowac i zagotowac, mozna dodac przysmazony czosnek, cebule, zielona papryke i wtedy zmiksowac + odrobina bazylii lub oregano), 1 lyzaczka soli, 1 pokrojona cebula, 1 szklanka natki pietruszki, 3/4 szklanki masla orzechowego lub jedna szklanka orzechow ziemnych, 4 szklanki pokrojonychkawalkow chleba. Wszystkie skladniki (oprocz ostatniego)zmiksowac na krem, dodac chleb i wymieszac, Wylozyc na blache i piec w temp. 200C przez ok godz. Potrawa chlebowo-orzechowa 1 1/2 szklanki pokrojonej cebuli, olej do smazenia (oliwa z oliwek), 2 1/2 szkl. pokrojonego selera (lodygi), 3/4 szklanki pokrojonych orzechow, 1 1/2 lyzeczki soli, 2 szklanki sosu, lub soku pomidorowego, 1 lyzeczka bazylii, 1 1/4 lyzeczki tymianku, ]3 szklanki pokruszonego ciemnego pieczywa. Udusic cebule i seler. Wymieszac z pozostalymi skladnikami. Ulozyc na blasze i piec ok. godz. w temp 200C. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_szefusia Re: czy cos robicie z czerstwym chlebem 26.11.04, 09:24 A ja odkładam do specjalnego koszyczka i jak jest juz twardy jak kamień to daje mojej kobyle. Smakuje jej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: czy cos robicie z czerstwym chlebem IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 25.11.04, 23:58 Możesz pokroić w kostkę i usmażyc na oliwie grzanki do zup-kremów. Przechowują się długo. Są też zupy "chlebowe" - jak toskańska ribolita (mogłam zrobić bład w pisowni). Odpowiedz Link Zgłoś
ks40 Re: czy cos robicie z czerstwym chlebem 26.11.04, 10:55 Ja opiekam je w tosterze na złoto, potem wcieram ząbek czosnku i smaruję jeszcze ciepłe masłem + odrobina soli. Pychota! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: czy cos robicie z czerstwym chlebem IP: *.kabel.telenet.be 26.11.04, 11:38 Zanosze ptakom do parku Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: czy cos robicie z czerstwym chlebem 26.11.04, 12:09 ja robię grzanki do zupy. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
yfcia Re: czy cos robicie z czerstwym chlebem 26.11.04, 12:08 Gdzieś niedawno czytałam przepis na chrupiący omlet. Na patelni trzeba wytopic plasterek posiekanego wędzonego boczku, na to wrzucić pokrojony w kostkę chleb lub bułkę. Zrumienić, zalać rozbełtanymi jajkami. Smażyć do ścięcia jajek. Podawać z sałatką z pomidorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka nie dawajcie chleba ptakom! IP: *.pentor.com.pl 26.11.04, 12:17 taki chleb bardzo im szkodzi, pęcznieje i zalega w żołądkach ptaki nie są przystosowane do jedzenia chleba kaczki i łabędzie stają się potem ociężałe, mają problemy zołądkowe, nie mogą pływać nie róbmy im krzywdy! dzieci będą miały niemniej radości, jesli zaniosą ptakom bardziej odpowiednie pożywienie (a i efekt dydaktyczny będzie lepszy) Odpowiedz Link Zgłoś