IP: *.upc-h.chello.nl 29.11.04, 12:15
jestem bardzo poczatkujaca kucharzowa i dopiero sie ucze :-) prosze o jakies
niezbyt trudne, ciekawe pomysly na przyrzadzenie czegos pysznosciowego z
kurczaka. najlepiej czegos smazonego. z gory dzieki
Obserwuj wątek
    • qcharzowa Re: kurczak 29.11.04, 12:23
      Ja też z tych początkujących, ale i z dnia na dzień stwierdzających, że nie
      taki diabeł straszny... z kurczaczka polecam piersi w sosie słodko-kwaśnym. Sos
      możesz zrobić sama, ale dobry jest Uncle Bens. Więc tak,z e dwie piersi
      kurczaka kroisz w kawałki-romby na przykład, nie za małe. Solisz z dwoch stron
      i wrzucasz na rozgrzany olej, jak będą białe i miękkie, wlewasz sosik i
      gotujesz jeszcze trochę, Podajesz z ryżem. Do tego surówka z kapusty kiszonej
      ze startą marchewką i jabłkiem (na grubej tarce) + łyżeczka cukru + trochę
      pieprzu. Smacznego
    • jacek1f Re: kurczak 29.11.04, 12:24
      Jak smażone, to rozumiem, że nie pieczony w całości, ale już pokawałkowany.
      Piersi - osobny rozdział :-), ale wczoraj właśnie zrobiłem: dzielisz na
      kotlety, marynujesz do smaku (u mnie były zioła prowansalskie, troche soku z
      cytryny i tyc sosu sojowego). Po 2 godzinach smażysz. Do tego sos kaparowy dla
      Ukochanej, a dla mnie serowy (z pleśniaka).
      • jacek1f Re: kurczak - jeszcze 29.11.04, 12:28
        No i jeszcze udka i skrzydełka - marynujesz jak chcesz, smażysz i potem
        podduszasz. O gamie smaków decydujesz sama :-)
        Polecam też pociete w wąskie paski, zamarynowane w imbirze, miodzie i cytrynie,
        smażone mocno do brązu. Dobre na ciepło z ryżem, sałatkami itp, lub na zimno
        jako przystawka.
    • monia_77 Re: kurczak 29.11.04, 13:12
      A ja polecam pokroic piers kurczaka w paseczki, obtoczyc w mace ziemniaczanej i
      usmazyc. Zdjac z patelni mieso na talerz i wrzucic na nia mieszanke mrozona
      chinska. Podlac olejem i smazyc, potem przykryc przykrywka patelnie i poddusic
      troche, az zmiekna. Dodac mieso i sos sojowy, podlac troche woda i dodac imbir
      (moze byc w proszku) oraz zabek czosnku, troche cukru oraz octu winnego. Dodac
      lyzeczke koncentratu pomidorowego i troche wody (pare lyzek) wszystko razem
      dusic. Maka z kurczaka sie otrzepie do sosu i bedzie tak fajnie po chinsku
      kisielowaty troszke. Do tego ryz i paleczki ;-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka