Dodaj do ulubionych

wędliny wlasnej roboty

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.04, 23:59
CZy znacie jakiś przepis na wędliny, które można zrobić samemu? Okazalo się,
że jestem uczulona na konserwanty, które są wlaściwie we wszystkich
wędlinach. A ja niestety jestem mięsolubna. I nigdzie nie mogę znaleźć
przepisów. Dzięki z góry
Obserwuj wątek
    • staua Re: wędliny wlasnej roboty 01.12.04, 00:16
      Ja tez nie lubie wedlin kupnych (choc czasem nabieram ochoty na te polskie, no, ale nie mam alergii).
      Na ogol pieke poledwice lub mieso indycze (zwinieta piers) marynujac ja uprzednio w roznych
      marynatach (z oleju, cytryny i ziol, albo z mieszanki olaju, octu balsamicznego i sosu sojowego), pieke
      tez boczek i robie pasztet z ksiazki "Kuchnia polska" Marka Lebkowskiego (przepis moge podac, jak
      wroce do domu).
    • staua PS. 01.12.04, 00:16

• staua Jeszcze raz PS 01.12.04, 00:18
      Moi tesciowie robia pyszne kielbaski wlasciwie z czystego miesa, nazywaja sie one carnatie i pyszne sa
      smazone. Ja ich nie robilam sama, ale moge wydobyc przepis, chociaz wiem, ze potrzebne sa do nich
      baranie jelita (jako "skorka" kielbaski) i oni uzywaja swiezych, wiec moze to nieodpowiedni przepis? Ale
      napisz, czy go chcesz.
    • motylanoga2 Re: wędliny wlasnej roboty 01.12.04, 00:20
      > CZy znacie jakiś przepis na wędliny, które można zrobić samemu? Okazalo się,
      > że jestem uczulona na konserwanty, które są wlaściwie we wszystkich
      > wędlinach. A ja niestety jestem mięsolubna. I nigdzie nie mogę znaleźć
      > przepisów. Dzięki z góry

hmmm... a moze powinnas znalezc chlopa? ;-) oczywiscie chlopa na wsi, ktory
      robi wedliny. popytaj wsrod znajomych, moze kogos takeigo znaja? (moj znajomy
      mial stalego dostawce wedlin, czosnkowa kielbasa nie miala sobie rownych,
      eh...)
      ale jesli koniecznie chcesz sprobowac walki z produkcja wedlin, to mam taki
      link
      f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=15620
      pozdr
    • Gość: paratha Re: wędliny wlasnej roboty IP: *.mrl.uiuc.edu 01.12.04, 00:28
      Najszybciej i najprosciej to upiec uprzednio marynowany schab. MArynata dowolna
      i na nadzienie mozna sie skusic... takie np. sliweczki.
    • Gość: Vil Re: wędliny wlasnej roboty IP: 213.42.2.* 01.12.04, 07:49
      Jak sie nazywa karkowka po angielsku?
      Dziekuje
    • Gość: jacek1f Re: wędliny wlasnej roboty IP: 81.210.22.* 01.12.04, 08:46
      Witaj, tu było zebrane troche kilka dni temu:-)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17998393
      • monia_77 Re: wędliny wlasnej roboty 01.12.04, 10:48
        No mysle ze mozesz spokojnie piec rozne miesiwa w domu i takie miesko wystarczy
        Tobie i rodzinie na dlugo. Fakt ze sklepowa wedlina jest tansza niz domowa bo
        mieso sie kuli dwukrotnie, a te sklepowe sa tak napompowane ze szok i dlatego
        tanie. No ale do rzeczy.

- pasztety mozesz piec, przerozne, z roznych gatunkow mies, z watrobek
        - klopsy mozesz piec czyli tluste i chude mieso przemielone (warto w sklepie
        miesnym poprosic o zmielenie wybranych przez Ciebie kawalkow zebys sie nie
        narobila) wyjdzie tobie taka domowa wersja mielonki ale jak dodasz jajka na
        twardo lub pieczarki lub papryke albo kukurydze z puszki to wyjdzie Tobie cos
        pysznego i za kazdym razem innego
        - boczek mozesz natrzec roznymi ziolami i upiec a obok np. karkowka (ja tak
        robie bo pieke w prodizu)
        - wspomniany juz schabik
        - piers indyka ktora warto zamarynowac na 24 h w przyprawach i z odrobina
        alkoholu i oliwy a potem nadziac np. suszonymi morelami lub sliwkami podobnie
        jak schab
        - mozesz robic takie domowe wersje salcesonow czyli po prostu w dlugiej
        brytfance lub naczyniu galaretki z miesem drobiowymi i np. wolowym (ugotowane
        wszystki w rosole), marchewka, groszek, jajeczko lub rozne warzywka, do rosolu
        zelatyna a potem jak galareta zastygnie na kanapki pyszne np. z sosem tatarskim
        - tatarka mozesz sobie strzelic raz na jakis czas
        - smazone kotlety mielone ktore sobie na zimno pokroisz i z ogorasem kiszonym
        primula
        - smalczyk

No chyba jest w czym wybierac ;-))
        • taka_tam Re: wędliny wlasnej roboty 02.12.04, 11:37
          polecam ci książkę "domowy wyrób zdrowych i smacznych wędlin" opr. stanisław
          borowczak. znajdziesz tam przepisy na bekony, boczki, kiełbasy, rolady, szynki,
          pasztety i inne cuda. dostępna w księgarniach internetowych.
    • szpiczak Re: wędliny wlasnej roboty 02.12.04, 13:13
      co roku robie na wigilie pyszny pasztet,jak chcesz przepis daj znac
      pozdro
      • monia_77 Re: wędliny wlasnej roboty 02.12.04, 13:20
        Ja chce przepis ;-))
        • magda20044 Re: wędliny wlasnej roboty 02.12.04, 13:27
          Ja też poproszę o przepis :)
        • szpiczak przepis na pasztet 06.12.04, 19:16
          a wiec;podaje na oko
          najpierw gotuje w garnku mieso(moze byc lopatka ok.1kg,karczek,zeberka,watrobka
          ok.10-15 dkg,najlepiej z kazdego po troche--im bardziej tluste tym lepiej)oprocz
          tego 2 suche bulki,czosnek,sloninka.no wiec jak juz wspomnialam gotujemy mieso
          az do miekkosci na koncu wrzucajac watrobke.moczymu bulke w wodzie.potem
          wszystko mielimy wraz z odcisnieta bulka i swiezym czosnkiem.ukladamy w
          formie,warstwy parocentymetrowe,poprzekladane cieniutkimi plastrami
          sloninki.pieczemy az gora bedzie spieczona.pasztet pyszny no i wiadomo co w nim
          jest.
          smacznego

• Gość: adam Re: przepis na pasztet IP: *.blt.pl / *.blt.pl 10.12.04, 10:09
            > na koncu wrzucajac watrobke.
            watrobke, proponuje sparzyc lub ugotowac osobno.uniknie sie goryczy
          • yfcia Re: przepis na pasztet 10.12.04, 10:18
            Ja mięso nie gotuję, ale duszę z włoszczyzną i przyprawami. Bułkę moczę w
            powstałym sosie. Wątróbkę gotuję osobno. Mielę wszystko - łącznie z warzywami.
            Masę doprawiam - koniecznie dużo gałki muszkatołowej(uwielbiam), imbir, pieprz
            ziołowy. Wbijam ze 2-3 jajka. Piekę do zrumienienia.
      • Gość: konwalia52 Re: wędliny wlasnej roboty IP: 217.153.136.* 02.12.04, 15:19
        Ja tez proszę, i pozdrawiam.
        • Gość: spirea Re: wędliny wlasnej roboty IP: *.leszno.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.04, 01:51
          Dziękuję wszystkim za odzew :) i jesli można to poproszę o te przepisy na
          pasztety i kiełbaski (może gdzieś to baranie jelito znajdę). Pozdrawiam
          • Gość: basia Re: wędliny wlasnej roboty IP: *.info / 217.17.34.* 04.12.04, 07:01
            Czasem robię z moim mężusiem domowe kiełbasy, po jelita jeździmy na wiejski
            targ. Kupuje się toto na metry, opakowania 25 i 50 metrów, w metrowych
            odcinkach. Trzeba je dokładnie wypłukać. Jelita których nie zużyjemy
            przechowujemy przesypane dużą ilością soli w zakręconym słoiku, w lodówce.
            Kiełbasa- przepis:
            mięso wieprzowe, trochę wołowego, podgardle albo inne tłuste przez maszynkę.
            Dodać sól, pieprz, czosnek i wodę. Dokładnie wyrobić! Proporcje są mało ważne,
            będzie mniej lub bardziej tłuste, z wody pyszna galaretka.Z ilością przypraw
            trzeba eksperymentować, mój mąż zawsze próbuje mięso i daje nieco więcej niż na
            np. mielone kotlety.
            Teraz najtrudniejsze- jelito "nawlekasz" na końcówkę do kiełbas w maszynce do
            mięsa, koniec mocno związujesz. Mięso do maszynki i nadziewasz jelita, trzeba to
            zrobić bardzo dokładnie, nie zostawiać pustych miejsc. Koniec jelita
            zawiązujesz.Metrowa kiełbasa jest trochę nieporęczna, więc dzielisz na mniejsze
            odcinki - "przewijasz" wokół osi,nie bój się nie pęknie.
            Kiełbasę możesz upiec ale najlepsza jest wędzona- trzeba mieć wędzarkę. My mamy
            sąsiada z wędzarką.
            Inne wędliny np. boczek, schab, szynkę też czasem robimy w domu.
            Mięso wkłada się do naczynia i zalewa zalewą: saletra(wg. przepisu na
            opakowaniu),listek laurowy, ziele ang., pieprz ziarnisty, bez soli- saletra jest
            słona. zalewie mięso leży 3-4 dni, im grubsze tym dłużej. Póżniej trzeba bardzo
            dokładnie wypłukać z zalewy i osuszyć. Natrzeć przyprawami- boczek czosnkiem,
            słoninkę papryką ostrą, innych nie trzeba nacierać.Wędzić lub piec(słoniny nie
            wolno piec).Tak przygotowane mięso jest do jedzenia na zimno, gorące nie jest dobre!
            Smacznego!
            • Gość: kiki Re: wędliny wlasnej roboty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 07:35
              ...a moze jednak ktos zna chlopa ktory robi i niedaleko W-wy mieszka ?

pzdr
              k
              • Gość: adam Re: wędliny wlasnej roboty IP: *.blt.pl / *.blt.pl 10.12.04, 10:19
                polecam inna strone
                f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=15620
    • tigers28 Re: wędliny wlasnej roboty 10.12.04, 10:32
      A czy zna ktoś przepis jak zrobić białą kiełbasę do wykonania samemu?
      • yfcia Re: wędliny wlasnej roboty 10.12.04, 10:44
        zajrzyj do linka adama powyżej
    • kinamina Re: wędliny wlasnej roboty 13.01.05, 23:41
      Ja regularnie pieke w domu:
      - pieczen rzymska z jajkiem lub bez, lub z pieczarkami
      - rolade z boczku
      - szpikowany czosnkiem schab, szynke lub karkowke
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka