Dodaj do ulubionych

cukierki robione samodzielnie

03.12.04, 12:24
W ostatniej "Kuchni" jest jeden przepis na cukierki śmietankowe. Kiedyś ktoś wpominał o krówkach z białej czekolady (od Konemanna)...

Poproszę o przepisy!

I rady w co je zapakować (jakie bibułki np.), żeby można je było potem jeść bez obaw, że się człowiek otruje farbką (gdyby przelazła z papieru na cukierek).
pozdr

a tu linka do "Kuchni"
kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,54047,2412199.html
Obserwuj wątek
    • yfcia krówki z białej czekolady 03.12.04, 14:46
      350 g miałkiego cukru
      30 g masła
      szczypta soli
      125 ml skondensowanego mleka
      1 laska wanilii
      300 g dobrej białej czekolady, posiekanej
      80 g orzeszków pistacjowych
      Do rondla wsypać cukier, sól, włożyć masło i wlać mleko. Zeskrobać nasiona z
      wnętrza wanilii. Wrzucić także laskę. Zagotować mieszając. Gotować trzy minuty,
      zdjąć z ognia, wyjąć laskę, wmieszać czekoladę - do rozpuszczenia. Dodać
      pistacje i wlać do formy o boku 18 cm., wysmarowanej tłuszczem. Wstawić na dwie
      godziny do lodówki. Pokroić masę w małą kostkę i podawać w papierowych
      foremkach. Można przechowywać tydzień w lodówce.
      Orzeszki pistacjowe można zastąpić laskowymi.
      • Gość: literki mmm! dzięki! n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 21:34
        • kragmel uważaj ;) 03.12.04, 21:41
          uważaj, oprócz tego, że są bardzo smaczne, są też upiornie słodkie :)
      • Gość: jswm Re: krówki z białej czekolady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 16:39
        czy mleko skondensowane ma byc słodzone czy nie ?
        • kragmel Re: krówki z białej czekolady 04.12.04, 17:20
          w przepisie u źródła (czyli w konnemanie) napisano po prostu: skondensowane. ja
          dałam słodkie, z przyzwyczajenia, jak do kajmaku.
        • yfcia Re: krówki z białej czekolady 04.12.04, 18:03
          Jak wychodzą takie koszmarnie słodkie, to może lepiej wziąć niesłodzone:)
          • kragmel pytanie głupawe mam 04.12.04, 18:07
            czy z tym niesłodzonym ładnie się zagęści? na zdrowy rozum to jak dodaję masła
            i cukru do niego to powinno. ale zepsuć sobie krówek bym nie chciała ;)
    • pati102 Re: cukierki robione samodzielnie 03.12.04, 14:52
      no wlasnie a skad wziasc np te filuterne, malenkie papierki z rabkiem
      harmonijkowym? jak by tak czlowiek chcial bobmbonierke w prezecie komus
      wlasnorecznie sklecona dac?
      • literki z Tesco (: 04.12.04, 15:51
        na ten przykład; dziś tam znalazłam takie właśnie bibułki; firma Fackelmann, w opakowaniu 100 bibułek do pieczenia babeczek i innych mufinek; cena niecałe 8 zł. Te papierki są nieco większe niż te bombonierkowe, ale uważam, że nadają się idealnie.
    • Gość: Wusia Re: cukierki robione samodzielnie IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 03.12.04, 23:04
      Ale historia, przypominały mi sie takie cukiereczki, w zasadzie trudno to
      nazwać cukiereczkami, ale chyba pragnienie czegoś słodkiego innego niz cukier.
      W garnku karmelizowało sie cukier, czyli topiło na brązowy kolor, a potem
      dodawało smalcu. Smalcu tyle, zeby cała masa pokrywała dno na wysokość ok. 0,5
      cm.Po wystygnięciu, trzeba to było wydłubywać nożem.Smakowitość zależała od
      zbrązowienia cukru. Wyglądem przypominało bursztyn. A garnek w zasadzie nie
      nadawał sie do niczego innego.Było to bardzo smaczne.Były to czasy, kiedy
      cukierki krówki wchodziły dopiero na rynek. Są to tzw. smaki dzieciństwa.Nie
      mam odwagi zrobić ich na dzień dzisiejszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka