Gość: Opty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.04, 10:04 Jeżeli tak to jaką i czy jesteście z niej zadowoleni? Zawsze mielę sama mak i dodaję bakalie ale może oszczędzić sobie roboty? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: krynia Re: Czy kupujecie gotową masę makową? IP: *.czluchow.sdi.tpnet.pl 06.12.04, 10:32 kupuję jest dobra ale nie pamiętam jakiej firmy Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina_tdi tak ale.... 06.12.04, 10:54 ... czasem okazuje sie, ze trzeba ja jeszcze raz zemleć. jest jedna dobra (nie pamietam nazwy niestety)od razu ze skórką pomarańczową itp, nic jej nie brakuje moim zdaniem w konsystencji, w smaku i tak ją doprawiamy zapachem czy cukrem. Gość portalu: krynia napisał(a): > kupuję jest dobra ale nie pamiętam jakiej firmy Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: tak ale.... 06.12.04, 11:26 www.bakalie.pl/_bakalland.html ja nie dosładzam, tylko dorzucam bakalii-lubię nieprzyzwoicie dużo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolona Re: Czy kupujecie gotową masę makową? IP: 213.17.230.* 06.12.04, 11:22 Kupiłam raz w lecie dla eksperymentu. Była świetna. Doskonale zmielona i przyprawiona wg mojego gustu - co zaskoczyło mnie najbardziej. Sęk w tym, że nie zapisałam firmy:) Odpowiedz Link Zgłoś
xkropka Re: Czy kupujecie gotową masę makową? 06.12.04, 11:27 Kupiłam kiedyś firmy prospona - do tortu makowego. Jak dla mnie głownym minusem byłe to, że masa od razu była słodka i musiaąłm kombinowac ze zmniejszaniem ilości cukru w cieście. Ale wyszło ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Czy kupujecie gotową masę makową? IP: *.238.64.207.adsl.inetia.pl 06.12.04, 11:32 Ja kupiłam firmy Bakalland.Jest bardzo dobra i wydajna Odpowiedz Link Zgłoś
pati102 Re: Czy kupujecie gotową masę makową? 06.12.04, 11:37 kupilam raz i sie strasznie zrazilam, masa byla upiornie slodka, zaromatyzowana tak, ze myslalam, ze padne a do tego zle zmielona, firmy nie pamietam, ale po tym co tu czytam moze jednak sprobuje raz jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at tak, taka z babcią (chyba) na obrazku :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.12.04, 11:49 kupiłam w zeszłym roku i w tym do niej wrócę, jest w płaskich paczkach w niebieskiej tonacji, zapakowana trochę jak 'szybkie danie' do mikrofali, czyli zafoliowana w mocnej plastikowej rynience i umocowana w kartoniku. Chyba jakiejś niemieckiej firmy. Mak zmielony idealnie, żadnych nieporządanych elementów typu kawałki łupinek orzecha (na takie trafiłam kiedyś u znajomych, stosujących masę z puszki), aromatyzowana w sam raz. Niedawno widziałam, że masa taka występuje w dwóch odmianach, z bakaliami i czysta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: groszek Re: Czy kupujecie gotową masę makową? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 11:50 kupilam kilka mas makowych,niestety nie pomietam firm.wszystkie byly nie takie jak oczekiwalam.Jedna zbyt slodka,inna slabo zmielona ale najgorsze byly te z potworna ilosc zapachu(aromatu).Wszystkie makowce wychodzily jakies sztuczne.Zapros kogos fajnego do mielenia,dopraw po swojemu(z fantazja)i wychodzi dzielo autorskie.Ja zawsze robie mase z przepisu"w staropolskiej kuchni".To fakt jest duzo roboty ala fajnej. Odpowiedz Link Zgłoś
alanadab Re: Czy kupujecie gotową masę makową? 06.12.04, 21:55 ja kupuję od kilku lat masę firmy Prospona i jestem bardzo zadowolona - dobrze zmielona, z bakaliami, wilgotna, nie jest przesadnie aromatyzowana. Zazwyczaj dodaję do niej nieco rumu Stosuję ja do strucli makowej i rogali a'la marcińskich i babeczek serowo- makowych a dla osób, które chcę same mielic mak - ZELMER do swoich maszynek do mięsa dodaje gratis sitko do mielenia maku (w EURO AGD widziałam dziś) Pozdrawiam Alana Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: Czy kupujecie gotową masę makową? 07.12.04, 08:43 Mam takie sitko, ale jeszcze nie mieliłam maku. Czy wystarczy wtedy mielić go tylko raz? Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
alanadab Re: Czy kupujecie gotową masę makową? 07.12.04, 16:28 zawsze kupuję gotową masę, więc nie doradzę CI A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bynight a ja robie IP: 194.25.175.* 07.12.04, 10:02 a dokladnie zaczelam robic od tego roku :-) Zrobilam probnego makowca w sobote z ok 500 g maku (öko), dodalam skorke pomaranczowa, obrane i posiekane migadly, rodzynki, miod, maselko i wyszla przepyszna. Niech sie robione masy z poprawiaczami schowaja. No i wiem, ze zrobie go na kilka dni przez 24. Mimo, ze rzadko pieke, to w tym roku szaleje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tuti si, 07.12.04, 16:47 zdarza mi sie kupowac, i to nie wiemjakiej firmy, ale w kazdym razie w Leader price. Ma dosc intensywny smak, skorke pomaranczowa, wilgotna, ogolnie fajna. warto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilu raz jeden IP: *.miechow.com / *.miechow.com 07.12.04, 17:00 kupiłam, ale byłam niezadowolona. Tragicznie przearomatyzowana, przesłodzona i trzeszczała w zębach. Żal kasy. Nigdy nie wiesz ile tam wypełniaczy, utrwalaczy, konserwantów, koloryzatorów, wzmacniaczy smaku i zapachu identycznymi z naturalnym i Bóg wie czego jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś