Dodaj do ulubionych

Włoska kapusta. Co z niej zrobić?

IP: *.man.polbox.pl 08.12.04, 09:39
Zostało mi prawie 1 kilogram
Obserwuj wątek
    • Gość: Cynamoon Re: Włoska kapusta. Co z niej zrobić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 09:42
      Osobiscie uwielbiam wloska pod beszamelem.
      • Gość: mwookash Zapiekaną? IP: *.man.polbox.pl 08.12.04, 09:51
        przyrządzić tak jak brukelkę lub cykorię lub szparagi. Zblanszować polać sosem
        i zapiec z serem?
        • Gość: Cynamoon Re: Zapiekaną? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 09:55
          Dokladnie :-)

Przyznam Ci sie, ze dzis ja robie na obiad.
          • Gość: mwookash Ja dziś robię zupę minestrone IP: *.man.polbox.pl 08.12.04, 09:58
            Ale zostanie mi spora część główki kapusty. Schowam do lodówki i zjemy w
            weekend.
            A co do krojenia. To kroisz ją jakoś specjalnie i rozdzielasz?
            • cynamoon6 Re: Ja dziś robię zupę minestrone 08.12.04, 10:05
              Zazwyczaj specjalnie kupuje nieduze glowki. Kroje ja w plastry ok 2 cm grubosci.
              I wycinam oczywiscie glaba.
              Ale jakby byla duza, pokroilabym ja pewnie w polplastry.
              • Gość: mwookash Dzięki i smacznego IP: *.man.polbox.pl 08.12.04, 10:10
    • Gość: bynight z bulka tarta IP: 194.25.175.* 08.12.04, 10:27
      Zblaszowac kapuche i polac bulka tarta podsmazona na masle.
    • nobullshit Re: Włoska kapusta. Co z niej zrobić? 08.12.04, 10:43
      Można też poszatkować drobno i dusić we wodzie, dodać suszone grzyby
      i suszone sliwki. W jednym znajomym domu robi się coś takiego
      na Wigilię (postne w sumie jest). Całkiem niezłe.
      • taka_tam Re: Włoska kapusta. Co z niej zrobić? 08.12.04, 11:37
        w którymś z niedawnych wydań bodaj "kuchni" był przepis na włoską kapustę
        faszerowaną, ale nie mam możliwości teraz tego szukać. dogrzebałam się
        natomiast czegoś takiego, też faszerowaniec:

Składniki:
        1kg kapusty włoskiej, 1 bułka, 1 cebula, 1/2 kg mięsa mielonego, sól, 1 jajko,
        1 l wywaru z mięsa lub kości, 1 duża puszka obranych pomidorów, sos pomidorowy,
        150g kwaśnej śmietany oraz 1 łyżeczka słodkiej papryki, biały pieprz, 1 łyżka
        musztardy.
        Przygotowanie:
        Kapustę przekroić na pół. Połówki kapusty umyć pod bieżącą zimną wodą,
        rozchylając przy tym liście aby woda miała dostęp do wnętrza. Bułkę namoczyć
        przez 10 min. w zimnej wodzie, następnie wycisnąć. Cebulę obrać i drobno
        posiekać, wymieszać z mięsem, bułką, solą, pieprzem, jajkiem i musztardą.
        Doprowadzić do powstania jednolitej masy. Masę mięsną nałożyć między liście
        kapusty, zwracając uwagę na to, by liście nie odrywały się od głąbu. Złączyć
        obie połówki, całą główkę owinąć grubą nicią bawełnianą, tak by w czasie
        gotowania liście się nie odrywały. Wywar z mięsa zagotować, włożyć kapustę i
        gotować około 60 min. Pomidory z puszki przelać wraz z sosem do garnka i
        zagotować. Następnie zmiksować sos, dodać sól, pieprz, paprykę i śmietanę do
        smaku. Kapustę wyjąć z garnka, rozwiązać nici, pokroić na cztery lub osiem
        części, polać sosem.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka