Gość: student IP: *.icpnet.pl 11.12.04, 18:22 taką najzwyklejszą na świecie? skończyła się wałowka z domu, a ja bardzo lubię zupę :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
giezik Re: JAK UGOTOWAĆ ZUPĘ POMIDOROWĄ? 11.12.04, 18:53 poniewaz nick wskazuje na pewne ograniczenia (finansowo sprzetowe - akademik?) napisz, czy mozesz sobie pozwolic na ugotowanie wywaru, czy wolisz z kostki? :) Odpowiedz Link Zgłoś
lomas Re: JAK UGOTOWAĆ ZUPĘ POMIDOROWĄ? 11.12.04, 22:12 Moja ulubiona: na patelni smażę drobno pokrojone cebulę i czosnek na oliwie, gdy już są zarumienione dodaję pomidory z puszki i smażę razem kilka minut tak żeby pomidory się rozpadły i powstał sos. Przekładam do garnka, dolewam wody i zagotowuję. Solę, pieprzę,daję troszkę cukru i ziół (oregano i bazylia-teraz to raczej suszone). Na koniec odrobina śmietany i zupa gotowa. Wersja minimalistyczna - akademicka - oszczędnościowa: bulion warzywny z kostki+woda+przecier pomidorowy z puszki, doprawić zagotować , na końcu dodać śmietanę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: JAK UGOTOWAĆ ZUPĘ POMIDOROWĄ? IP: *.icpnet.pl 12.12.04, 10:06 chyba wolałbyym ugotować taką na wywarze... ale dziękuję za wszystkie rady :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qcharzowa Re: JAK UGOTOWAĆ ZUPĘ POMIDOROWĄ? IP: *.ryder.krakow.pl 13.12.04, 10:14 Ja robię tak. Gotuję wywar: woda+3 skrzydełka kurczaka + warzywa: 1 marchew, 1 pietruszka, pół selera i por + 2 łyżki vegety + ciut soli + listek laurowy. Możesz najpierw zagotować wodę z mięskiem bez warzyw z pozostałymi dodatkami, po pół godzinie dodaj warzywa. Po godzinie wyłów wszystko, mięso podrób na kawałki i wrzuć do zupy, dodaj koncentrat pomidorowy (Łowicz 30% jest dobry) i dolej szklankę soku pomidorowego. Na koniec zabiel: do kubka wsyp łyżeczkę mąki, dolej łyżkę zimnej wody, wymieszaj, do tego pół opakowania śmietany 18%. Zeby zupa się nie zwarzyła, dolej napierw do kubka ze śmietaną kilka łyżek gorącej zupy i to dopiero do garnka. SMacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.brzeska Re: JAK UGOTOWAĆ ZUPĘ POMIDOROWĄ? 12.12.04, 11:14 Bierzesz duży gar, wrzucasz skrzydełko kurczaka, jakąś nogę albo dwie. Zalewasz wodą. Ja to robię na oko, ale może to jakieś 1,5 l jest. Gotujesz. Gotujesz, Gotujesz, Gotujesz. W czasie gotowania zbierasz "szumowiny", czyli te wszystkie farfocle, które będą się tworzyć na wierzchu. Potem obierasz włoszczyznę i wrzucasz do garnka. Dalej gotujesz. Trudno mi powiedzieć, jak długo, gdyż znowu robię to "na oko", a właściwie "na smak". Do tego wrzucam kostkę rosołową Knorr, może jakaś Vegetę do smaku. Sprawdzam, czy smakuje jak rosół. Na koniec dokładam 2 puszeczki koncentratu pomidorowego (można mniej, można więcej, ile kto lubi). Wszystko mieszam i gotowe. Wiem, że niektórzy zagęszczają odrobiną mąki. (2 łyżeczki mąki mieszasz w kubeczku z odrobiną zimnej wody, ten płyn wlewasz do zupy, energicznie mieszając, aby się kluski nie zrobiły, następnie trzeba zagotować). Można dodać odrobinę posiekanej pietruszki, czy śmietany już na sam koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: JAK UGOTOWAĆ ZUPĘ POMIDOROWĄ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 14:52 Ostatnio zamiast koncentratu dodaję pomidory z puszki, w całości i bez skórek/Vollfruta/.Zupa jak ze świeżych pomidorów,te które są teraz w sklepach nie są na zupę bo za bardzo sztuczne i nie mają smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: JAK UGOTOWAĆ ZUPĘ POMIDOROWĄ? IP: *.icpnet.pl 12.12.04, 16:10 wielkie dzzięki - moja msm chyba robi tak samo :) Odpowiedz Link Zgłoś