Dodaj do ulubionych

JAK UGOTOWAĆ ZUPĘ POMIDOROWĄ?

IP: *.icpnet.pl 11.12.04, 18:22
taką najzwyklejszą na świecie? skończyła się wałowka z domu, a ja bardzo lubię
zupę :)
Obserwuj wątek
    • giezik Re: JAK UGOTOWAĆ ZUPĘ POMIDOROWĄ? 11.12.04, 18:53
      poniewaz nick wskazuje na pewne ograniczenia (finansowo sprzetowe - akademik?) napisz, czy mozesz sobie pozwolic na ugotowanie wywaru, czy wolisz z kostki?
      :)
    • lomas Re: JAK UGOTOWAĆ ZUPĘ POMIDOROWĄ? 11.12.04, 22:12
      Moja ulubiona: na patelni smażę drobno pokrojone cebulę i czosnek na oliwie, gdy już są zarumienione dodaję pomidory z puszki i smażę razem kilka minut tak żeby pomidory się rozpadły i powstał sos.
      Przekładam do garnka, dolewam wody i zagotowuję. Solę, pieprzę,daję troszkę cukru i ziół (oregano i bazylia-teraz to raczej suszone).
      Na koniec odrobina śmietany i zupa gotowa.

Wersja minimalistyczna - akademicka - oszczędnościowa:
      bulion warzywny z kostki+woda+przecier pomidorowy z puszki, doprawić zagotować , na końcu dodać śmietanę.
      • Gość: student Re: JAK UGOTOWAĆ ZUPĘ POMIDOROWĄ? IP: *.icpnet.pl 12.12.04, 10:06
        chyba wolałbyym ugotować taką na wywarze...

ale dziękuję za wszystkie rady :)
        • Gość: Qcharzowa Re: JAK UGOTOWAĆ ZUPĘ POMIDOROWĄ? IP: *.ryder.krakow.pl 13.12.04, 10:14
          Ja robię tak. Gotuję wywar: woda+3 skrzydełka kurczaka + warzywa: 1 marchew, 1
          pietruszka, pół selera i por + 2 łyżki vegety + ciut soli + listek laurowy.
          Możesz najpierw zagotować wodę z mięskiem bez warzyw z pozostałymi dodatkami,
          po pół godzinie dodaj warzywa. Po godzinie wyłów wszystko, mięso podrób na
          kawałki i wrzuć do zupy, dodaj koncentrat pomidorowy (Łowicz 30% jest dobry) i
          dolej szklankę soku pomidorowego. Na koniec zabiel: do kubka wsyp łyżeczkę
          mąki, dolej łyżkę zimnej wody, wymieszaj, do tego pół opakowania śmietany 18%.
          Zeby zupa się nie zwarzyła, dolej napierw do kubka ze śmietaną kilka łyżek
          gorącej zupy i to dopiero do garnka. SMacznego!
    • natalia.brzeska Re: JAK UGOTOWAĆ ZUPĘ POMIDOROWĄ? 12.12.04, 11:14
      Bierzesz duży gar, wrzucasz skrzydełko kurczaka, jakąś nogę albo dwie. Zalewasz
      wodą. Ja to robię na oko, ale może to jakieś 1,5 l jest. Gotujesz. Gotujesz,
      Gotujesz, Gotujesz. W czasie gotowania zbierasz "szumowiny", czyli te wszystkie
      farfocle, które będą się tworzyć na wierzchu. Potem obierasz włoszczyznę i
      wrzucasz do garnka. Dalej gotujesz. Trudno mi powiedzieć, jak długo, gdyż znowu
      robię to "na oko", a właściwie "na smak". Do tego wrzucam kostkę rosołową
      Knorr, może jakaś Vegetę do smaku. Sprawdzam, czy smakuje jak rosół. Na koniec
      dokładam 2 puszeczki koncentratu pomidorowego (można mniej, można więcej, ile
      kto lubi). Wszystko mieszam i gotowe.
      Wiem, że niektórzy zagęszczają odrobiną mąki. (2 łyżeczki mąki mieszasz w
      kubeczku z odrobiną zimnej wody, ten płyn wlewasz do zupy, energicznie
      mieszając, aby się kluski nie zrobiły, następnie trzeba zagotować).
      Można dodać odrobinę posiekanej pietruszki, czy śmietany już na sam koniec.

• Gość: ewa Re: JAK UGOTOWAĆ ZUPĘ POMIDOROWĄ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 14:52
        Ostatnio zamiast koncentratu dodaję pomidory z puszki, w całości i bez
        skórek/Vollfruta/.Zupa jak ze świeżych pomidorów,te które są teraz w sklepach
        nie są na zupę bo za bardzo sztuczne i nie mają smaku.
      • Gość: student Re: JAK UGOTOWAĆ ZUPĘ POMIDOROWĄ? IP: *.icpnet.pl 12.12.04, 16:10
        wielkie dzzięki - moja msm chyba robi tak samo :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka