pejsik 11.12.04, 19:53 czy ktos ma jakies pojecie jak zrobic choc troche podobna panierke jak ta na pikantnych skrzydelkach? to jest miod w gebie. Wszystkiego juz chyba probowalam i nic. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jo.hanna Re: panierka w KFC 11.12.04, 20:28 to juz tajemnica, ale zupelnie przyzwoicie wychodzi fried chicken zamarynowany z maslance, potem niezbyt dokladnie wytarty i obsypany mieszanka maki self-rising (nie wiem czy w PL jest takowa, to mieszanka maki i proszku do pieczenia), soli, pieprzu i pieprzu cayenne. Maka laczy sie z resztka maslanki, robi sie z tego rodzaj lepkiego ciasta, ktore 'puchnie' w goracym oleju Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna Re: panierka w KFC 11.12.04, 20:40 tak, raczej na bardzo glebokim ogniu, czyli smazysz tak jak frytki. Potrzebny ci tez jest niekipiacy olej Odpowiedz Link Zgłoś
pejsik Re: panierka w KFC 11.12.04, 20:46 a smak jest podobny do tych w kaefczaku?? nie wiesz czy taki olej, bo to taki jak do frytek chyba, mozna kupic w mniejszym opakowaniu niz jak dla lokali gastronomicznych i gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna Re: panierka w KFC 11.12.04, 20:50 nie mieszkam w Polsce, wiec nie szukalam oleju do smazenia 'glebinowego', ale wydaje mi sie, ze mozna toto kupic bez problemow. Jesli chodzi o smak, to sa lepsze niz w KFC, tylko musisz pamietac, ze ma sie dosc dlugo smazyc. Dobrze tez jest podgotowac kawalki kurczaka w mleku z dodatkiem liscia laurowego i ziela angielskiego. Nie trzeba wtedy moczyc w maslance. Panierka jest dosc druga, troche 'ciastowa', wiec smaczna. Tylko mocno kaloryczna! Odpowiedz Link Zgłoś
pejsik Re: panierka w KFC 11.12.04, 20:59 w kazdym razie wielkie dzieki. a z tym tluszczem to nie jest tak latwo u nas. Latwo kupic ale w ogromnych ilosciach na raz, a dla pulku wojska tego kurczaka nie bede robic:) Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna mozesz upiec w piekarniku 11.12.04, 21:10 jest mocno zjadliwe ale nie to samo Odpowiedz Link Zgłoś
pejsik Re: mozesz upiec w piekarniku 11.12.04, 21:23 w sumie na codzien tego nie bede jadla, wiec zaszaleje i sobie przyrzadze taka bombe kaloryczna. jutro robie na obiad. wiec w razie co, bedziesz mnie miala na sumieniu:) a jak sie nie uda, to zapraszasz na obiad, domyslam sie ze dalego ale czego sie ni robi dla pikantnych skrzydelek!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna koniecznie zrob do tego sorowke z kapusty i IP: *.kabel.telenet.be 11.12.04, 22:14 tradycyjne biscuit (wytrawne biszkopty?). I bedziesz miala tradycyjne jedzenie z poludnia USA. Daj znac kiedy wpadasz na fried chicken bo musze sie przygotowac. Robie je raz do roku Buttermilk biscuits 1 3/4 szkl maki lub 2 szklanki tortowej 1 lyzeczka soli 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 lyzeczka cukru 1/2 lyzeczki sody do pieczenia 5 lyzek masla (lub jesli masz ochote jesc prawdziwe jedzenie z South to 1/4 szkl smalcu) 2/3 do 3/4 szkl maslanki Przesiac razem suche skladniki. Dodac tluszcz, i siekajac nozem 'podziabac' tluszcz na kawalki wielkosci fasolki. Dodac maslanke na raz. Wymieszac, ale delikatnie, bo im mniej mieszasz tym delikatniejsze wyjda biscuits. Lekko zagniesc i rozgniesc ciasto na placek grubosci ok 1 cm. Wycinac 'ciasta' szklanka. Piec w piekarniku nagrzanym do 225 stopni przez 10-12 min. Jesli chcesz przyrumienic 'biszkopty' to posmaruj je mlekim przed pieczeniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pejsik Re: koniecznie zrob do tego sorowke z kapusty i IP: 62.69.200.* 11.12.04, 23:10 zrobie coleslawa:) a te ciacha to uwielbiam. jak bylam na emigracji w te wakacje to sie nimi zajadalam, bo w polsce jeszcze nie widzialam. dzieki. pomoglas mi strasznie. wiesz, z tym obiadem to jeszcze poczekam bo troche mi nie po drodze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giz Re: panierka w KFC IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 11.12.04, 23:46 Zamiast skrzydelka obgotowywac, proponuje gotowanie na parze! Zachowuja super smak, nie sa "suche". Odpowiedz Link Zgłoś