Dodaj do ulubionych

Schab ze śliwkami

IP: *.cu.com.pl / 193.24.24.* 13.12.04, 15:00
Mam kilka pytań technicznych. Będę robiła schab ze śliwkami po raz pierwszy.
Czy mogę zamarnować mięso w marynacie staropolskiej? Czy mięso nadziać
śliwkami przed marnowaniem, czy po? Jak długo piec i w jakiej temperaturze?

Dziękuję za wszystkie rady.
Obserwuj wątek
    • Gość: jacek1f Re: Schab ze śliwkami IP: 81.210.22.* 13.12.04, 15:11
      Mmmmniam:-)
      Schab natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i roztartym ząbkiem czosnku. Po co
      staropolską?;-) Ale mozesz...
      Odstaw w chłodne miejsce na godzinkę. Śliwki namocz w 200 ml wina..
      Ostrym nożem nakłuj głęboko schab w kilku miejscach. Włóż część śliwek.
      Na patelni rozgrzej masło (ja używam solonego) i zrumień mięso ze wszystkich
      stron. I do brytfanny, dodaj to, co zostało ze smażenia, podlej (wino, piwo,
      bulion - 3-4 łyżki stołowe) i niech sie piecze około 1,5 godziny w temp. 180
      st. Trzeba często podlewać sosem z pieczenia. W połowie pieczenia dolej resztę
      wina. Resztę śliwek dodać na 15 minut przed końcem.

Jesli robisz w "rękawie", to nie musisz podlewac, i nie mozesz:-)), ale dobrze
      na koneiec rozciąć rękaw i niech dojdzie "na golasa" :-))
      • Gość: pmkalska Re: Schab ze śliwkami IP: *.cu.com.pl / 193.24.24.* 13.12.04, 15:27
        Wielkie dzięki!
        :)
      • Gość: ula Re: Schab ze śliwkami IP: *.akacje.pl / 195.28.170.* 13.12.04, 16:38
        zgadzam sie z jackiem w 99% co do schabu ze śliwką
        nie używaj żadnej marynaty z torebki, tylko sół, pieprz, majeranek, czosnek, ja
        dodaję również odrobine słodniej papryki dla lepszego koloru

natomiast nadziewanie śliwkami wygląda u mnie zupełnie inaczej:
        biorę długi i cienki nóż, którym robie otworek po środku mięsa na całej jego
        długości. Bardzo prosta sprawa ale nóz musi być cienki. Robie otworki z lewej,
        a potem z prawej strony kawałka mięsa, tak żeby spotkały sie na środku. I wtedy
        nadziewam schab sliwkami. Efekt jest taki, ze krojąc masz każdy kawałek ze
        sliwką w środku.
        polecam
    • Gość: Mima Re: Schab ze śliwkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 20:20
      Mam pytanie, jak piec żeby nie był suchy tylko soczysty. Czy to kwestia
      temperatury?
      • Gość: jacek1f Re: Schab ze śliwkami IP: *.chello.pl 14.12.04, 11:47
        Nie, tylko glownie podlewania odpowiedniego.
        • Gość: karuzelowy ...ja jeszcze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 11:58
          ...polecam dodać słoninkę. wbrew pozorom to doskonały zestaw. długie paski
          słoniny,uprzednio trochę zmrożone w lodówce/łatwiej operować/ nadziewam wzdłuż
          schabu , a śliwki skośnie od góry/zostaje w mięsie ich sok. co do
          marynaty,pierwsza odpowiedź była moją ulubioną. z prostymi daniami postępować
          prosto! :)
    • apolka Re: Schab ze śliwkami 14.12.04, 12:18
      Ja jeszcze w kwestii temperatury: a owszem, ma znaczenie, i to bardzo duże,
      szczególnie w przypadku wieprzowiny właśnie. Nie wolno przekroczyć 170 stopni
      (+-, wiadomo, piekarniki mają różną "tolerancję"), jeśli mieso ma być miękkie i
      soczyste.
      a
      • yfcia Re: Schab ze śliwkami 14.12.04, 12:22
        a ja lubię mięsko ze śliwkami w środku natarte uprzednio przyprawami korzennymi.
    • grakow Re: Schab ze śliwkami 14.12.04, 12:30
      dla urozmaicenia i lepszego efektu - z jednej strony nadziewam schab śliwkami,
      a zdrugiem morelami (suszonymi). super to wygląda !!!
      • Gość: jklk Re: Schab ze śliwkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 22:22
        A jakiego wina uzyć? Czerwonego?
        I jeszcze jedno pytanie - z czym można podać taki schab? Z ziemniakami i z
        czym? Może z kapustą czerwoną?
        Chyba wykorzystam przepis na uroczysty obiad w niedzielę. Zastanawiam się tylko
        ile kupić schabu, żeby straczyło dla 9 osób?
        Pozdrawiam
        Joasia
        • Gość: little-miss-sorrow Re: Schab ze śliwkami IP: *.72.139.213.ip.tele2adsl.dk 14.12.04, 23:22
          Ja bym np. podala z ziemniaczkami pieczonymi w folii(ze skorka) i "konfiturami"
          z dzikich zurawin uhm, pycha. Licz okolo 250 g. miesa na osobe (to napewno nikt
          nie odejdzie od stolu glodny).
          Powodzenia!
    • Gość: Sambady Najlepszy schab swiata - tylko tak !!! IP: *.echostar.pl 15.12.04, 06:42
      kucharek.blog.onet.pl/1,CT41106,index.html
      Kolorki rewelacyjne - ciemne sliwki otoczone czerwoną poledwiczką a wszystko
      jasnym schabem.
      Smak - to juz niemal metafizyka
      Dodatki - jabłka i kapusta - rozkosz

Po-le-cam !!! :-)
      • Gość: jklk Re: Najlepszy schab swiata - tylko tak !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 08:22
        Wresja z nadziewaniem polędwiczką to już chyba dla mnie za trudne! Postawię
        chyba na same śliwki.
        • jacek1f Re: Najlepszy schab swiata - tylko tak !!! 15.12.04, 09:13
          1. wino czerwone;
          2. dla 9 osób - to 2 kg będzie.
          3. Zrob buraczki - jak dodasz tyć cynamonu do nich, to zagraja swietnie
          z "owocowym" schabem.
          • Gość: jklk Re: Najlepszy schab swiata - tylko tak !!! IP: *.hist.uni.wroc.pl 15.12.04, 11:30
            Dzięki za odpowiedzi. Myślę, że żurawina i buraczki to dobry pomysł.
            Lubie gotować, ale obiad na 9 osób, to jednak trochę mnie przeraża!
            Pozdrawiam
            Joasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka